Govor ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u u Ženevi Bojana Vujića tokom sjednice Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija gdje je, između ostalog, našu državu nazvao najopasnijim izvorom terorizma u Evropi, izazvao je burne reakcije u javnosti. Međutim, izostale su one nadležnih.

Kako se nijedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nisu jučer javno oglasili povodom ovog skandaloznog istupa ambasadora, poslali smo svakom od njih upit.

Član Predsjedništva Željko Komšić mišljenja je kako ambasador Vujić "nakon ovakvih neistinitih i neutemeljenih izjava o svojoj zemlji, treba sam podnijeti ostavku".

- U slučaju da to ne uradi sam, morat ćemo pokrenuti proceduru njegove smjene koju nažalost, vrlo vjerovatno, neće biti moguće izvesti zbog načina odlučivanja o ovakvim stvarima definisanim Ustavom BiH jer Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) može oboriti odluku o smjeni Vujičića koja bi bila donesena glasanjem 2:1 - kaže Komšić.

Na pitanje da li je ambasador Vujić imao neke konsultacije sa nadređenima, tačnije s Predsjedništvom ili ministrom vanjskih poslova, a u vezi s njegovim govorom, Komšić potvrđuje da kosnsultacija nije bilo.

- Naravno da Vujić nije konsultovao ne samo mene, nego i sigurno nije konsultovao ni gospodina Bećirovića ni ministra Konakovića, a sumnjam da je konsultovao i Kabinet gospođe Cvijanović – naveo je Komšić u odgovoru za Faktor.

S obzirom na to da su reakcije svih članova Predsjedništva BiH, kao i ministra Konakovića, izostale, da niko nije najavio moguće sankcije ambasadoru Vujiću, pitali smo svakog od njih i jesu li saglasni za iznijetim stavovima Vujića.

- Što se tiče vašeg pitanja šta ja lično mislim o ovome, mislim da vam je pitanje besmisleno, jer siguran sam da dobro znate sve moje stavove koji su u vezi i sa islamofobijom, ali isto tako i sa srbofobijom i kroatofobijom, kao i ostalom za sve druge vrste ekstremizma – kazao je Komšić.

Do zaključivanja ovog teksta nije nam stigao odgovor iz kabineta Denisa Bećirovića i Elmedina Konakovića.

FAKTOR