Željko Komšić (DF) koji će, kako trenutno stoji situacija s prebrojanim glasovima ovogodišnjih Općih izbora u BiH ponovo biti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, izjavio je danas gostujući u programu TV N1 da je HDZ pravi pobjednik izbora.

Komšić je dodao da je HDZ pobjednik, iako njihova kandidatkinja Borjana Krišto nije prošla u Predsjedništvo BiH, a da je pobjedu Denisa Bećirovića (SDP) očekivao, ali ne u ovako velikoj razlici glasova u odnosu na Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, stranke koja je u vodstvu na svim nivoima vlasti. Bećirović je prema trenutnim rezultatima osvojio 285.108 glasova ili 57,20 posto, a Izetbegović 187.380 ili 37,59 posto.

Također, Komšić je naveo da neće pristati na uvjetovanja HDZ-a i da, prema njegovom trenutnom mišljenju, ne misli ispunjavati dalekosežne zahtjeve HDZ-a iz Zagreba pa čak i po cijenu da DF ide u opoziciju.

˝Mislim da HDZ sebi više neće dozvoliti situaciju u kakvoj je bio sa Izetbegovićem. Bez obzira na sve finese razgovora i pregovora i ko je kome šta obećavao, u HDZ-u neće biti naivni u tom smislu. Oni će tražiti čvrstu garanciju i naći će neki model da traže od SDA ili druge političke grupacije, koga god, tražit će od njih izmjene Izbornog zakona po nekom svom modelu. Mi smo četiri godine uspijevali nekako da održimo taj kurs, da ne dozvolimo da do toga dođe, ali u situaciji u kakvoj će se naći Izetbegović i SDA, jer je riječ o vrsti borbe za politički opstanak tj. ako SDA nije u vlasti, sve su varijante moguće. S druge strane, Trojka ili kako god ih zovemo je toliko željna da se obračuna sa SDA i da istjera SDA iz priče o formiranju vlasti, a i sami su to rekli, nije problem HDZ. Sve je ovo hipotetički, a uslov HDZ-a će biti vrlo tvrd i prema mojim očekivanjima,  bit će ispostavljen u vidu izmjena Izbornog zakona BiH˝, izjavio je Komšić.

Vlast u Kantonu Sarajevo ga, rekao je, ne zanima ni malo.

Čeka li nas težak period, ovisit će o pritisku s kojima će se suočiti politika u BiH, o rezultatima ruske invazije i poskupljenju energenata, smatra on.

˝Ni mi tu nećemo biti izuzetak. Dočekat će nas to˝, naveo je Komšić, zahvalivši se građanima na povjerenju koje su dali DF-u i njemu kao kandidatu, ali i svima drugima koji su izašli na izbore, dodavši da je Krišto ostvarila dobar izborni rezultat.