Predmet formiran na osnovu prijave NiP-ovog ministra Adnana Delića: Tužilaštvo KS istražuje izvore Istrage, Slobodne Bosne i Hayata, policija traži “generalije novinara” koji su objavili priču o Delićevom nezakonitom pokušaju podjele 728 hiljada KM!

Naslov je to članka koji je danas objavio portal "Istraga" koji tvrdi da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo naredilo pripadnicima MUP-u KS da “prikupe generalijske podatke” o novinarima koji su objavili dokumente Ministarstva rada i socijalne politike FBiH koji su se odnosili na pokušaj ministra Adnana Delića da nezakonito podijeli 728 hiljada maraka namijenjenim udruženjima u Federaciji.

Predmet je formiran na osnovu prijave ministra Adnana Delića koji je zatražio da pravosudne i policijske instititucije ispitaju koj je novinarima dostavio dokumente koji ga kompromitiraju. Postupajući po Delićevoj prijavi, Tužilaštvo KS izdalo nekoliko naredbi MUP-u Kantona Sarajevo čiji su službenici formalno, za sada samo od Hayata, zatražili da im se dostave “generalijski podaci o novinarima koji su napisali gore pomenuti tekst, a kako bi se isti saslušali u svojstvu svjedoka”. Sličan zahtjev, kako saznaje "Istraga", bit će upućen Slobodnoj Bosni i portalu Istraga.ba koji je, prvobitno, i objavio “sporne dokumente” i priču o Delićevom nezakonitom pokušaju podjele 728 hiljada KM.

 

“Policijski  službenici Odjeljenja za privredni kriminal i borbu protiv korupcije, Sektora kriminalističke  policije, Uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, postupaju po Zahtjevu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo broj T09 0 KTAPO 0189490 23 od 05.02.2024.godine, u vezi prijave podnesene od strane ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Delić Adnana, zbog teksta objavljenog dana 24.10.2023. godine na web portalima Istraga.ba, Slobodna-Bosna.ba i Hayat.ba, pod nazivom ,,Afera” NiP-ova udruženja” i na nivou Federacije, Ministar finansija Toni Kraljević upozorio je Vladu F BiH da je ministar Adnan Delić predložio nezakonitu i netransparentnu podjelu 728 hiljada KM!, u kojima je objavljena druga stranica akta Federalnog ministarstva rada i socijalne politike broj: 07-11/13-1963/23 od 19.09.2023. godine kao i kompletan akt mišljenja Federalnog ministarstva finansija broj: 05-02-4-5943/23 od 17.08.2023. godine i broj:05-02-4-5943-1/23 od 05.09.2023. godine sa prijemnim štambiljom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

Predmetnim zahtjevom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo između ostalog naloženo je da se od web portala Hayat.ba pribavi podatak da li su imali na uvid sporne akte, te ukoliko jesu na koji način su pribavljeni sporni akti (ili fotografije istih), i to akt Federalnog ministarstva rada i socijalne politike broj:07-11/13-1963/23 od 19.9.2023. godine, akt Federalnog ministarstva finansija broj:05-02-4-5943/23 od 17.8.2023. godine i broj: 05-02-4-5943-1/23 od 5.9.2023. godine, kao i da se pribave generalijski podaci o novinarima koji su napisali gore pomenuti tekst, a kako bi se isti saslušali u svojstvu svjedoka”,navedeno je u aktu MUP-a Kantona Sarajevo dostavljenom na adresu Hayata.

Isti dokument, po naredbi Tužilaštva KS, trebao bi biti upućen i portalima Istraga.ba i Slobodna Bosna čije novinare i urednike postupajući kantonalno tužitelj namjerava saslušati u svojstvu svjedoka. To je, naravno, suprotno Zakonu o krivičnom postupku FBiH.

“Osobe koje ne mogu biti saslušane kao svjedoci”, naslovljen je član 96 Zakona o krivičnom postupku FBiH po kojem bi Tužilaštvo KS trebalo postupati.

U tom članu piše da se “ne može saslušati kao svjedok“: “osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski službenik, odnosno ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacija, advokat, bilježnik, liječnik, babica i dr.), osim ako je oslobođena te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne.

 

U oktobru prošle godine Istraga.ba je objavila dokumente prema kojima je federalni ministar rada i socijalne politike i kadar Naroda i Pravde Adnan Delić namjeravao nezakonito podijeliti 728 hiljada maraka namijenjenih udruženjima građana u Federaciji BiH.Da je Delić prekršio procedure i federalne propise naveo je tada u svom dopisu Vladi FBiH federalni ministar finansija Toni Kraljević. Istraga.ba je u posjedu je prepiske ministara Delića i Kraljevića iz kojih je bilo jasno da je kadar Naroda i Pravde u Vladi FBiH namjeravao nezakonito dijeliti novac. Sve te dokumente možete pročitati ukoliko kliknete ovdje.