Jedno od ključnih aktuelnih političkih pitanja u našoj državi jeste popunjavanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Dragan Čović i njegova Hrvatska demokratska zajednica, uz potvrdno klimanje glavom „trojke“, za sudiju ove pravosudne institucije, koja je jedina nadležna da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po Ustavu BiH, žele silom imenovati Marina Vukoju, čovjeka bliskog upravo HDZ-u BiH, koji uopće ne posjeduje pravosudno iskustvo. Da bi bili sigurni u njegov izbor, ulažu maksimalan napor da se pred Zastupničkim domom Parlamenta Federacije BiH nađe lista sa samo jednim kandidatom.

Međutim, zbog neslaganja opozicije, koja daje sve od sebe da u ruke HDZ-a BiH, ali i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, na dvije ili tri decenije ne ode Ustavni sud BiH, uopće ne može doći do glasanja na kojem bi aktuelna vlast sprovela u djelo svoje nakane.

Naime, brana planu HDZ-a BiH i „trojke“ jesu dvije komisije – Komisija za izbor i imenovanje te Zakonodavno-pravna komisija FBiH. Mladen Bošković, upravo kadar HDZ-a BiH, u kontinuitetu zakazuje sjednice Komisije za izbor i imenovanje na čijim dnevnim redovima centralno mjesto zauzima Prijedlog odluke o izmjenama odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova u radnim tijelima Zastupničkog doma. Međutim, zbog toga što se članovi ove komisije iz opozicije odbijaju pojaviti na sjednicama, one ne mogu biti održane zbog toga što nema kvoruma. Kada bi sjednica ove komisije bila održana, stvar bi skoro bila dovedena pred svršen čin. Tada bi, bez obzira na njene zaključke, Zastupnički dom mogao popuniti Komisiju za izbor i imenovanja, a onda bi sasvim sigurno uslijedio izbor Marina Vukoje zato što će HDZ BiH i „trojka“ imati kvorum za održavanje sjednice Komisije na kojoj će samo jednog kandidata predložiti za ustavnog sudiju.

Da bi se izostavila opozicija iz procesa odlučivanja, mora biti promijenjen Poslovnik o radu Zastupničkog doma. Da bi Poslovnik bio promijenjen, svoj stav mora dati Zakonodavno-pravna komisija. Ipak, bez prisutnosti opozicije, ne može doći ni do sjednice Zakonodavno-pravne komisije. Stoga HDZ BiH i „trojka“ imaju dvije mogućnosti – da prekrše Poslovnik i donesu odluku o popunjavanju komisija ili da naprave izmjene Poslovnika, što je gotovo nemoguća misija bez pristanka opozicije.

Sve u svemu, pitanje popunjavanja Ustavnog suda BiH jedno je od najvažnijih pitanja koja trenutno more našu državu i o ovom pitanju uveliko će ovisiti do koje će granice u budućnosti moći ići antidržavni politički faktori u svojim destruktivnim akcijama. Svoje viđenje cjelokupne situacije za Stav dali su predstavnici opozicionih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH – Demokratske fronte, Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza.

Alma Kratina (DF): „Trojka“ igra ulogu onoga ko ispunjava želje HDZ-a BiH

Ono što je porazno jeste da je „trojka“ očigledno spremna na nevjerovatne ustupke kada su HDZ BiH i SNSD u pitanju. Mislim da više nije ni neophodno naglašavati koliko je bitna uloga Ustavnog suda BiH u situaciji kada neprestano imamo napade na ustavni poredak zemlje, stalne težnje za secesionizmom iz RS-a, ali i pakt protiv države strateški provođen od dvojca Čović-Dodik. Dakle, nakana je da se za suca Ustavnog suda BiH iz FBiH imenuje čovjek blizak HDZ-u BiH, bez ikakvog iskustva sudske prakse, i da je od komisije rangiran ispred osobe koja ima dugogodišnje iskustvo u sudstvu i 5.000 riješenih sudskih predmeta. Parlamentu se uskraćuje mogućnost glasanja o listi kandidata i forsira izjašnjavanje isključivo o kandidatu HDZ-a BiH Marinu Vukoji, dok se o osobi koja ima sve reference da dobije povjerenje na tom mjestu – Saneli Gorušanović-Butigan – neće u Parlamentu ni raspravljati niti o bilo kojem drugom kandidatu. Potpuno je sramno da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nalazi opravdanje za podršku ovakvim imenovanjima koja su dugoročno na štetu države jer u tom slučaju Čović i Dodik drže u šaci sudbinu ove iznimno važne institucije.

Kada je u pitanju Zakonodavno-pravna komisija, bili smo svjedoci pokušaja da se Parlament dovede u situaciju da raspravlja o zaključcima sjednice Zakonodavno-pravne komisije, koja zapravo nije ni održana jer nije bilo kvoruma. Da predsjedavajuća Zastupničkog doma Mirjana Marinković-Lepić i predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Mladen Bošković nisu odlučili, nakon pokušaja da raspravljamo u Parlamentu o zaključcima neodržane sjednice, da se ipak ne upuštaju u avanturu protuposlovničkog rada imali bismo materijala i za krivične prijave. Kako je jasno da je i dalje cilj izabrati Marina Vukoju za suca Ustavnog suda BiH, ostaje da se vidi kako „trojka“, HDZ BiH i njihovi sateliti planiraju doći do uvjeta za ovo imenovanje. Mi ćemo nastaviti pomno pratiti ove aktivnosti i reagirati u skladu s Poslovnikom. HDZ BiH treba Marina Vukoju na ovoj poziciji jer je sa SNSD-om to odličan instrument za provođenje zacrtanih planova slabljenja ove zemlje i njenih institucija kako bi onemogućili Ustavni sud BiH da reagira u svim situacijama koje imaju za cilj ugrožavanje puta BiH u građansku državu i društvo. „Trojka“ i nije u poziciji da se pita, sami su sebi namijenili ovu ulogu – ulogu onoga ko ispunjava želje HDZ-a BiH. Kako HDZ BiH ne dozvoljava koncept više kandidata, tako i „trojka“ pristaje na to. Sudeći po podršci koju su do sada imali, posebno od međunarodne zajednice, „trojka“ i HDZ BiH s njihovim satelitima mogu nametnuti rješenja koja su potpuno u nesuglasju s presudama Evropskog suda za ljudska prava. Suspenzija Ustava na jedan dan od visokog predstavnika Christiana Schmidta da bi se nametnula Vlada FBiH samo je bio vjetar u leđa onima koji imaju nakanu oslabiti institucije ove zemlje i poigravati se s njenim suverenitetom i teritorijalnim integritetom.

Haris Šabanović (SDA): Nismo protočni bojler preko kojeg će vlast izvršavati svoje zamisli

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nedavno je potvrdio kako je „trojka“ spremna podržati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH i, nažalost, ne čudi nas takav stav aktuelnog premijera. Mi smo svjesni da će taj čovjek zbog svoje pozicije podržati sve što od njega traži HDZ BiH, bjanko. Opozicija je uradila ono što je do nas, učinili smo proces vidljivim, da se ne riješi daleko od očiju javnosti i nismo dali da na Predstavnički dom dođe samo jedno ime, nego više imena i da se o tome onda odluči. Opozicija odbija učestvovati na sjednicama komisija čije su odluke neophodne za popunjavanje Ustavnog suda BiH primarno jer nema komunikacije. I za to kažem nažalost. I to je preduvjet da bilo šta riješimo. Pa ne možete očekivati da mi budemo protočni bojler preko kojeg će trenutna vlast izvršavati svoje zamisli. Upozorili smo na početku mandata kada su krenuli u ovakvo popunjavanje komisija da to nije dobro, da je nakaradno, da se ne poštuju ni principi ni izborni rezultat. Ustavni sud BiH jedan je od stubova države, iznimno smo zainteresirani da iznađemo najbolje rješenje. Na ovaj način kako se trenutno radi, to nije slučaj. Zašto HDZ BiH baš insistira na Marinu Vukoji? I zašto „trojka“ nije za koncept predlaganja više kandidata? Imam dojam da ovakva pitanja i odgovore na njih treba uprostiti, banalizirati. Često se krijemo iza nekih termina ne želeći reći suštinu. Suština je da HDZ BiH želi kontrolu nad Ustavnim sudom BiH i uopće nad institucijama BiH. I nije to ništa novo. Ono što se ne može opravdati jeste stav „trojke“ spram tog pitanja, tj. izostanak istog, kojima je sve normalno samo za mrvice vlasti. I to je cijela priča, ništa država, institucije, sve se svodi na nekoliko pozicija za ljude iz „trojke“. Ništa me više ne može iznenaditi, pa ni to da HDZ BiH + „trojka“ nametnu nelegalna rješenja. Sama Vlada FBiH je nametnuta, suspenzijom Ustava, pa i Poslovnika o radu Parlamenta FBiH, i šta drugo onda očekivati nego da su spremni i dalje mimo Ustava i Poslovnika donositi odluke?!

Admir Čavalić (SBiH): „Trojka“ se boji da neće imati većinu unutar vlastitih redova

Klub Stranke za BiH u Federalnom parlamentu stava je da Komisija za izbor i imenovanje mora dostaviti listu s više kandidata i da na temelju te liste treba biti donesena prava odluka o tome ko će biti sudija Ustavnog suda BiH. Ne može se narušiti procedura na taj način da bude dostavljena lista sa samo jednim kandidatom po principu uzmi ili ostavi. To je u suprotnosti, kako rekoh, s procedurom, ali i dosadašnjom praksom koja je podrazumijevala upravo to da bude dostavljena lista s više kandidata iz FBiH te da se Federalni parlament očituje o datim imenima. Jasno je da je Marin Vukoja politički kandidat, a vjerujem da je i njemu samom jasno da ima dosta boljih kandidata od njega. Opozicija trenutno djeluje kroz dvije komisije – Komisiju za izbor i imenovanje i Zakonodavno-pravnu komisiju – a vidjet ćemo kako će se u periodu ponašati vlast, tj. hoće li prekršiti Poslovnik i pod svaku cijenu nastojati imenovati Marina Vukoju ili će tražiti neko drugo rješenje. Moguće je da daju i kolektivnu ostavku i raspuste komisije, sve je u igri. HDZ BiH insistira na imenovanju Marina Vukoje zbog njihove očigledno bliske veze. Nažalost, naše društvo je skoro prihvatilo, smatra normalnim imenovanje po političkoj liniji nauštrb profesionalizma, što nikako ne bi smio biti slučaj kada su imenovanja u pravosudne institucije u pitanju. Posebno to ne bi smio biti slučaj kada se radi o Ustavnom sudu jer će to determinirati sudsku i pravnu praksu u našoj zemlji u naredne dvije ili tri decenije. Neko će reći da su i prije bila politička imenovanja, vjerovatno i jesu, ali ako ništa drugo postojale su liste s više kandidata. I ako je nešto prije postojalo, to ne mora značiti da sada treba da postoji. „Trojka“ podržava prijedlog jednog kandidata – Marina Vukoje – isključivo zbog straha od toga da bi mogao biti izabran neki drugi kandidat ako bi lista sadržavala više imena. I da stvar bude zanimljivija, mislim da oni insistiraju samo na jednom kandidatu jer se boje da neće imati većinu unutar vlastitih redova, tj. da će pojedini zastupnici „trojke“ glasati protiv njegovog izbora.

Irfan Durić (NES): Nismo za politička imenovanja u Ustavni sud BiH

Više puta je NES ukazivao na činjenicu da je Ustavni sud BiH jedna od najbitnijih državnih institucija te posljednja linija pravne odbrane države. Samim tim, nismo za politička imenovanja bilo koje vrste. Pošto je Marin Vukoja očigledno osoba koja ima veze s HDZ-om BiH, a uz to u svojoj biografiji nema pravosudnog iskustva, mišljenja smo da on nije prava osoba. Dakle, sudija Ustavnog suda BiH nužno mora biti pravni stručnjak s bogatim profesionalnim iskustvom te neko na koga neće biti moguće na bilo koji način politički utjecati. Stoga je za dobrobit ove države najvažnije da se svi koji je volimo rukovodimo ovim načelima prilikom imenovanja ljudi u vitalno bitne institucije. Naše je stajalište da se Zastupničkom domu dostavi kompletna lista kandidata, koja će uključivati sve kandidate koji su ispunili kriterije da se nađu u Ustavnom sudu BiH, te da sami zastupnici donesu konačnu odluku nakon potpunog uvida u biografije predloženih kandidata. Također, apelujem na to da se i samo zakazivanje sjednica Komisije za izbor i imenovanje ne vrši ho-ruk, već da je neophodno zaključiti jednu sjednicu prije zakazivanja nove. Sve ostalo je silovanje procedura koje neće nikome ništa dobro donijeti.