Raspodjela plijena između "Trojke" i njenih koalicionih partnera obilježila je protekli period pa tako gotovo da nije bilo sjednica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine jer ukoliko se ne zadovolje apetiti malih stranaka, ali i nezavisnih parlamentaraca, čije ruke su bile presudne kod izglasavanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, sjednice "štekaju".

Među prvim potezima Vlade FBiH nakon imenovanja jeste to da je naložila smjenu uprave Rudnika mrkog uglja Banovići, jer i ptice na grani znaju da je to prilikom dogovaranja koalicije "zapikao" Mirsad Kukić, tačnije PDA. Tako se višegodišnji "vladar" Banovića vratio skoro na prijašnje postavke u tom dijelu BiH. Da RMU Banovići ponovo prepusti Kukiću, Vladu FBiH nisu spriječile ni američke sankcije i famozna "crna lista" na kojoj je Kukić završio upravo zbog optužbi za koruptivne radnje povezane sa tim rudnikom.

Rudnik u Banovićima i Elektroprivreda BiH

Protiv prepuštanja rudnika PDA-u pobunio se i banovićki SDP, ali bura se brzo stišala, a koalicioni dogovor je ispoštovan. Nema prolaska zakona u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH bez ruke Elzine Pirić (PDA). Nema Vlade FBiH ako PDA ne vlada RMU Banovići, tvrdili su SDP-ovci.Proteklih dana smo svjedočili, kako se može čuti u javnosti, perfidno pripremljenoj smjeni uprave Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Na čelo tog preduzeća je postavljen Sanel Buljubašić (SDP) a među direktorima Uprave nalaze se i kadrovi PDA, Sanela Jurišić i Nevad Ukanović.

Sada mogu bez brige računati na ruku Pirić u Parlamentu FBiH.

Rebelans Budžeta Federacije koji je Vlada Federacije BiH tražila da se po hitnom postupku razmatra u Parlamentu FBiH je povučen. Razlog je što sada i HDZ 1990 ima svoje zahtjeve. Tako je na čekanju i Arnel Isak za poziciju dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH a vjerovatno i izglasavanje Marina Vukoje u Zastupničkom domu za sudiju Ustavnog suda BiH, inače bliskog HDZ-u. Nema dovoljno ruku da se takve odluke izglasaju ili bi ta većina bila veoma tijesna, pa se ne smije rizikovati.

- Vladajuća koalicija u FBiH pokazuje iz sjednice u sjednicu kako je jedna ruka bitna, naročito u situaciji kada je HDZ 1990 ispostavila fakturu, ali prema HDZ-u. Imamo i prijetnju da se rebalans ne može usvojiti, da HDZ 1990 traži pauzu na početku sjednice. Ucjenjuju ih i tako će biti iz dana u dan.

Tako će biti kada budu imali želja da ucjenjuju nametnutu Vladu koja će biti u poziciji ili da udovolji zahtjevima ili da svjedočimo krizama koje trenutno živimo a to je da Parlament apsolutno ne radi jer nema dovoljan broj ruku - komentira za Faktor Nezir Pivić, zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Ukazuje kako u Parlamentu FBiH postoji tijesna većina.

Mandat sa minimalnim brojem glasova

- Svi ti pojedinci koji su zahvaljujući niskom izbornom cenzusu, tj. tri posto, uspjeli da dobiju određen mandat, minimalan broj glasova, oni su u poziciji da ucjenjuju cjelokupnu Vladu FBiH, građane FBiH i Federaciju drže u talačkom odnosu u jednoj talačkoj krizi. I to je vrlo zabrinjavajuće za razvoj ekonomije, reforme koje su započete - govori Pivić.

Iz Vlade FBiH govore kako imaju zakone, sve su to zakoni koje je pripremila ranija vlada i već uputila ili su bili spremni da se upute u parlamentarnu proceduru, dodaje sagovornik.

Kaže kako se više ne može ni očekivati od "nametnute Vlade".

- Ona je samo prosti zbir, ali bih uputio na činjenicu da je visoki predstavnik donio nekakave izmjene Krivičnog zakona, koje upućuju na to da politička trgovina predstavlja krivično djelo.

Samo pitam Tužilaštvo da li je na osnovu trgovina kojima svjedočimo proteklih dana, misleći na imenovanja u Banovićima, određenih ministara, jer imaju jednog zastupnika da dobiju ministarstvo, da li je visoki predstavnik izmjenama predvidio baš te situacije, da li je to politička trgovina? Ako nije, ne znam kakva je onda svrha tih njegovih izmjena - govori Pivić.

Dodaje kako je situacija poprilično zabrinjavajuća.