Mnogi bosanskohercegovački političari posljednjih su godina vrlo aktivni na društvenim mrežama, posebno na Facebooku, a sve više i na Twitteru.

Objave političara na društvenim mrežama, naročito ako je riječ o osobama visokorangiranim u stranačkim hijerarhijama, ili čelnicima stranaka, uglavnom su bez upuštanja u diskusiju i komentiranje tuđih postova, najčešće se prenose vijesti, tekstovi, intervjui i govori te najavljuju događaji. Ipak, neki se od političara odlučuju koristiti društvene mreže i za direktnu raspravu sa svojim pratiteljima, pa čak i odlaziti na tuđe stranice i ondje komentirati postove kako drugih političara, tako i “običnih” građana, u čemu se naročito ističe predsjednik NiP-a Elmedin Konaković

Pogledali smo koliko pratilaca na Facebooku imaju lideri nekih od političkih stranaka u Federaciji BiH, te drugi na društvenim mrežama aktivni politički funkcioneri.

Među kandidatima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka najviše pratilaca ima predsjednik SDA Bakir Izetbegović (71.000). Izetbegović i ukupno gledano ima najviše Facebook-pratilaca među bosanskohercegovačkim političarima. Njegov protukandidat Denis Bećirović (SDP) ima 43.000 pratilaca, što ga stavlja i na drugo mjesto “generalnog plasmana”. Treći kandidat, Mirsad Hadžikadić (PZP), poprilično zaostaje za dvojicom prvoplasiranih sa svojih 17.000 pratilaca.

Na ukupnoj listi treće mjesto dijele Željko Komšić (DF), Fuad Kasumović (BI-KF), Haris Zahiragić (SDA) i Senad Šepić (NB). Slijede ih Semir Efendić (SBiH) i Šefik Džaferović (SDA) sa po 35.000 pratitelja. Ibrahima Hadžibajrića (NES) prate 32.000 osobe, Fahrudina Radončića (SBB) 30.000, Nermina Nikšića (SDP) 24.000, a Elmedina Konakovića (NiP) 21.000. Bivši predsjednik Naše stranke Predrag Kojović sakupio je 16.000 pratilaca, a njegov nasljednik Edin Forto 14.000. Denis Zvizdić (NiP) ima 11.000 pratilaca, a predsjednik NES-a Nermin Ogrešević 7.700.

Iako predsjednici stranaka uglavnom imaju više pratilaca od drugih funkcionera svoje stranke, to pravilo nije bez izuzetaka. Nermin Nikšić, naprimjer, ima skoro dvostruko manje pratilaca od Denisa Bećirovića, Ibrahim Hadžibajrić četiri puta više od Nermina Ogreševića, a i Predrag Kojović bolje stoji od Edina Forte.