Jučer uhapšeni članovi Uprave Terminala Federacije BiH, Slaven Zeljko i Hermedin Zornić prenoćili su u prostorijama FUP-a, te će danas izići pred nadležnog tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo koji će odrediti njihovu dalju sudbinu, odnosno odrediti pritvor ili branjenje sa slobode.

Da jedan visokopozicionirani član HDZ-a bude uhićen zbog sumnji na ilegalna zapošljavanja i 'muljažu' sa javnim nabavkama je zaista rijetkost, pa valja proći kroz karijerni uspon Slavena Zeljke i kroz sve za što je on trenutno osumnjičen, piše danas portal hercegovina.info

Zeljko je mladi kadar HDZ BiH, rođen 1988. godine. Magistrirao diplomaciju i međunarodne političke odnose, jedan od osnivača Hrvatskog studentskog politološkog foruma, te najmlađi predsjednik Mladeži HDZ BiH.

Svoju karijeru započinje 2014. u mandatu današnjeg dopredsjedatelja Skupštine HNK, a tadašnjeg predsjedatelja Doma naroda parlamenta FBiH, Tomislava Martinovića.

Martinović je Zeljku zaposlio na mjesto savjetnika bez dana radnog staža, sa jedinom referencom da je bio predsjednik stranačke mladeži.

Martinovića 2015. na poziciji mijenja Lidija Bradara koja Zeljku ostavlja na mjestu savjetnika, unatoč činjenici da je ovaj tada imao tek 11 mjeseci radnog staža. Bradara ga je preuzela i imenovala svojim savjetnikom za odnose sa međunarodnom zajednicom i nevladinim sektorom u januaru 2015. godine iako ni tada nije imao potrebnih pet godina radnog iskustva za posao, pisao je CIN. Tu se našao u društvu još jednog HDZ uhljeba, Šimuna Hercega, Nevenkovog nećaka.

Bio je jedan od osmero Bradarinih savjetnika, a prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo prosječna mjesečna primanja savjetnika tada su iznosila od 2.100 do 2.600 KM.

Stranka je za Zeljku imala velike planove, pa je nakon otkrića Centra za istraživačko novinarstvo Zeljku brže-bolje prebacila u Upravni odbor Terminala FBiH. Od decembra 2018. vrši dužnost člana Uprave u poduzeću 'Operator – Terminali Federacije'. Plaća za tu poziciju, prema informacijama portala Raport viša je od 6.000 KM mjesečno.

Odluku o njegovom izboru na ovu dužnost donijela je tadašnja Vlada Federacije BiH na preporuku bivšeg federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Zeljko tada nije prošao konkursnu proceduru za ovu poziciju jer je privremeno imenovan na godinu dana. Puni mandat i on i Zornić dobili su 2020. godine, a na poziciji su ostali sve do jučerašnjeg hapšenja.

Kako i zašto su im mandati produženi unatoč katastrofalnim rezultatima rada i negativnom mišljenju Federalne revizije, treba pitati one koji su ih na te pozicije i postavili, te skrivali i štitili njihov loš rad.

U aprilu 2024. Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju prethodne suglasnosti Nadzornom odboru Gospodarskog društva ''Operator - Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo za imenovanje Hermedina Zornića za v.d. predsjednika Uprave, te Slavena Zeljke za v.d. člana Uprave ovog poduzeća, do okončanja natječajne procedure, a najduže na vremensko razdoblje do dvanaest mjeseci. Prije toga dana je prethodna suglasnost za razrješenje članova ove uprave radi isteka mandata.

Stranka je za Zeljku imala velike planove. Nakon funkcije predsjednika mladeži, 2019. godine napredovao je na mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Mostaru i postao je potpredsjednik Kantonalnog odbora Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a bio je i član Predsjedništva stranke. Na općim izborima 2022. godine bio je nositelj liste stranke za Skupštinu HNK gdje je dobio 6.518 glasova.

Iz doba kandidature Slavena Zeljke za Skupštinu HNK pamti se jedan komičan videospot u trajanju od osam minuta u kojem ga kolege i prijatelji hvale kako dobro igra košarku, te mu dobro ide engleski jezik. Spot naslovljen "Odlučnost i opredijeljenost za stvaranje promjena za budućnost – naš je program!“ pregledan je oko 6000 puta, a komentari su nažalost isključeni.

"Slaven iako mlad, godinama unazad u svim segmentima društva gdje sudjeluje stvara pozitivne vrijednosti i potiče druge da budu bolji", uvodi nas u spot narator frfljava glasa.

Zeljkin školski kolega svjedoči jednoj za HDZ-ovce očito nevjerojatnoj vještini, poznavanju engleskog jezika.

"Razgovor sa predstavnicima sveučilišta iz Austrije i Njemačke, gdje su imali neke razgovore sa predstavnicima studenata Sveučilišta (U Mostaru) gdje je Slaven aposlutno tečno na engleskom jeziku istovremeno pričao sa predstavnicima studenata iz Austrije i Njemačke, a također na hrvatskom jeziku bez ikakvih zastajkivanja sa predstavnicima studenata SUM-a" govori ovaj oduševljeni školski kolega.

Spot ide dalje, narator nastavlja hvaliti Zeljkine sposobnosti pa kaže: "Razvijajući se kao mladi intelektualac, promišlja i djeluje unutar posebno zahtjevnog okruženja kao član Uprave Terminala Federacije gdje se ističe menadžerskim pristupom i povezivanjem ključnih elemenata."

Zatim ga hvali i dr. Marko Markić iz tvrtlke Oil AC Mostar koji za njega govori kako je donio revoluciju u terminale.

"Terminali FBiH i to moram istaći koji nisu spominjani u javnom prostoru, u poslovnim krugovima u bilo kakvom kontekstu a pogotovo u jednom ovako bitnom kontekstu, sve do dolaska Slavena Zeljke u upravne strukture poduzeća", govori Markić o Zeljki.

U videu se Zeljki pripisuje i velik dio zasluga za potpisivanje Mostarskog sporazuma 2020. godine, kada su dogovorom HDZ i SDA pod pritiskom međunarodne zajednice otključani izbori u Mostaru. Zeljko je bio jedan od svjedoka potpisivanja sporazuma kojega su parafirali Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

"Fokusiran na problem, jako obrazovan, izuzetno ambiciozan, spreman staviti se na raspolaganje..." riječi su kojima Zeljku opisuje gradonačelnik Mostara i blizak suradnik, Mario Kordić i dodaje kako "za neki veći cilj stavlja na raspolaganje sebe u potpunosti, bez sujete i bez ljubomore."

Spot završava kako samo HDZ predizborni spot i može završiti, Zeljkinim klečanjem u Međugorju i izjavom školskog kolege kako je Slaven Zeljko ima izražen osjećaj za druge i zna jako dobro saslušati ljude. Zbog toga je vjerojatno i osumnjičen da je zapošljavao ljude u Terminalima FBiH bez natječaja.

Za šta je osumnjičen Slaven Zeljko?

U najkraćim crtama, Zeljko i SDA-ov kadar Hermedin Zornić, njegov kolega iz uprave Terminala FBiH, sumnjiče se za nezakonito zapošljavanje najmanje 15 osoba u poduzeće Operator-Terminali Federacije. Zornić i Zeljko se terete da su u javno poduzeće zapošljavali bez raspisivanja javnog natječaja, te mimo svih procedura. Većina zaposlenih nisu ispunjavali uvjete za radna mjesta na koja su raspoređeni.