Slovačka i Evropa danas su u šoku nakon stravičnog događaja u kojem je premijer Robert Fico teško ranjen nakon nekoliko hitaca ispaljenih na njega dok je izlazio s vanrednog sastanka Vijeća ministara u gradu Handlová. Do pucnjave je došlo kada je političar prišao da pozdravi ljude koji su došli u Dom kulture, gdje se održavao skup.

Slovački mediji novine navode da je Fico upucan više puta i da je pogođen u trbuh i prsa, a nakon događaja smješten je u službeni automobil koji je išao za Bratislavu, slovačku prijestolnicu, gdje je podvrgnut hitnoj operaciji.

Rođen je 15. septembra 1964. godine, Fico je četiri puta biran za premijera svoje zemlje. Prethodno je vodio vladu između 2006. i 2010. te između 2012. i 2018., godine u kojoj je morao dati ostavku nakon ubistva novinara koji je istraživao korupcijske slučajeve koji su povezivali predstavnike slovačke vlade s talijanskimprivrednicima, a koji su bili povezani s talijanskom mafijom.

Fico, nacionalistički političar iz stranke Smer, pobijedio je na izborima u septembru prošle godine i vratio se na vlast nakon što je sklopio koalicijski sporazum s dvije stranke, od kojih je jedna proruska, za postizanje apsolutne većine.

Riječ je o političaru koji je bio vrlo kritičan prema medijima. Već prvi njegov mandat obilježen je progonom kritički orijentirane štampe. Više je puta javno opisao slovačke novinare koji su njegovu vladu redovito optuživali za korupciju kao "idiotske hijene" i "prljave antislovačke prostitutke". Isto tako, u svojoj posljednjoj predizbornoj kampanji izbjegavao je bilo kakvu interakciju s novinama i televizijom, obraćajući se svom biračkom tijelu putem društvenih mreža poput Facebooka, YouTubea i Telegrama.

Ističe se i njegova podrška Rusiji i Vladimiru Putinu. Fico je započeo svoju karijeru u Komunističkoj partiji dok je bio profesionalni advokat. Godine 1999. napustio je Stranku demokratske ljevice (SDL), političkog nasljednika Komunističke partije, kako bi osnovao vlastitu partiju. Isto tako, njegovi odnosi s Rusijom "historijski su određeni socijalističkim motom 'Sa Sovjetskim Savezom zauvijek", kako objašnjava France 24.

Slovačka, zemlja koja je do Ficovog povratka na vlast nepokolebljivo podržavala Ukrajinu, došla je pod vladu koja je jasno dala do znanja da produžavanje rata u Ukrajini i dalje naoružavanje zemlje „ne odgovara interesima Evropske unije ni naše zemlje", kazao je Fico u svojoj predizbornoj kampanji. Isto tako, političar nije bio za novi paket sankcija protiv Rusije bez pomne analize reperkusija za državu i društveni klub u cjelini. No, na kraju je ipak popustio do januara kako mu ne bi blokirali pomoć EU-a.

Što se navodnog napadača tiče, slovački mediji tvrde da je riječ o 71-godišnjaku iz Levica, grada u južnoj Slovačkoj, te da je odmah uhapšen. Televizija TA3 objavila je da su ispaljena četiri metka od kojih je jedan pogodio Fica u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno pet metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se radi o pokušaju atentata. Glasnogovornica bolnice prije toga kazala je da je Fico bio pri svijesti kada je zaprimljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran.