Projektil koji je u ponedjeljak popodne pao na iranski konzulat u Damasku, glavnom gradu Sirije, ubio je nekoliko čelnika iranskih elitnih snaga, što je još jedan primjer učinkovitog "hirurškog rata" Izraela. Najistaknutija žrtva je, prema informacijama nekoliko međunarodnih i regionalnih medija, Muhamed Reza Zahedi, zapovjednik iranske vojske.

Muhamed Reza Zahedi bio je viši iranski oficir u Korpusu čuvara islamske revolucije, utjecajnom ogranku iranske vojske čija je glavna misija zaštititi režim od bilo kakve prijetnje, bilo unutrašnje, kao što je državni udar, ili posebno vanjske, u ovom slučaju. preko potencijalnih neprijatelja kao što su Izrael ili Sjedinjene Države. Ovo tijelo je utemeljio direktno ajatolah Homeini, i stoga ima svoje korijene u samoj biti režima.

Zahedi je bio zapovjednik snaga Quds, dijela Iranske revolucionarne garde, elitnog vojnog i ideološkog tijela iranskih oružanih snaga. Revolucionarna garda je autentična vojska u vojsci, budući da ima više od 100.000 pripadnika kako u kopnenim tako i u pomorskim ili čak zračnim snagama. Među njenim ovlastima je i kontrola Perzijskog zaljeva, vitalnog za interese Irana.

Muhamed Reza Zahedi bio je jedan od njegovih najutjecajnijih članova i stoga jedna od najvažnijih izraelskih meta. Prethodno je bio na odgovornim položajima u redovima Revolucionarne garde i bio je jedan od glavnih zapovjednika snaga Qudsa u vrijeme njegove smrti. Najmanje pet drugih pripadnika Islamske revolucionarne garde i dva savjetnika također su ubijeni u napadu.

Utemeljena nakon pobjede Islamske revolucije, Islamska revolucionarna garda Irana evoluirala je daleko iznad svojih izvornih temelja kao ideološka garda revolucionarnog režima u nastajanju. Danas funkcionira kao sociopolitičko-ekonomski konglomerat, čiji se utjecaj proteže na sva područja iranskog života.