Manipulacija u našem javnom prostoru dosegla je vrhunac. Danas je jedan od lidera “Osmorke”, vrlo vješt manipulator, relativizirao rezultate izbora, posebno onaj koji se odnosi na delegiranje u Dom naroda FBiH i posebno za Klub Bošnjaka. Dok tako, iznoseći dugu nisku ne tako bitnih brojeva, opsjenari, na terenu je zapravo vodio bespoštednu borbu da dobije isključivo delegate svoje stranke u ovaj Klub. Kako je postalo vrlo neizvjesno da “Osmorka” može imati više od deset, pribjeglo se oprobanom receptu, gore spomenutoj relativizaciji kojom priprema javno mnijenje na nasilničko gaženje procedura. No, šta kaže Ustav (tzv. Schmidtovi amandmani koje Ustavni sud BiH jučer nažalost nije doveo u pitanje).

(1) Bilo koja grupa od jedanaest delegata iz svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda može predložiti kandidata iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda, pod uvjetom da svaki delegat može podržati isključivo jednog kandidata. (...)

(2) Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegatâ u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (1) ovog člana, onda će to učiniti bilo koja grupa od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

(3) Ukoliko u roku od 50 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegatâ u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva potpredsjednika Federacije u skladu sa stavovima (1) i (2) ovog člana, onda će to učiniti bilo koja grupa od četiri delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

(4) Izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvatanje liste koju sačinjavaju tri kandidata i koja uključuje po jednog kandidata iz svakog konstitutivnog naroda predloženog u odgovarajućem klubu konstitutivnog naroda, u Predstavničkom domu, a zatim u Domu naroda.

Da pojednostavim. 13 delegata može dati kandidata koji ide na jednu listu (predsjednik i dva podpredsjednika) koja se usvaja u Predstavničkom domu. To znači da 13 delegata koji imaju svoj prijedlog, iz bilo kojeg doma, blokira izbor i ostala dva člana rukovodstva Federacije ukoliko nemaju podršku u Predstavničkom domu. To je krug koji je zatvoren i ne postoji drugi način osim da ne postoji grupacija od 13 delegata. To prosto znači da trojac iz Federacije definira ne samo vlast u ovom entitetu već utječe i na to šta će biti na državnom nivou. Sve ostalo je trla baba lan.

(Izvor: https://www.facebook.com/admir.mulaosmanovic.108)