Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini danas je na petoj sjednici utvrdio prijedloge odluka za dodjelu ove nagrade i uputio ih Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje, saoćeno je iz gradske uprave. Gradsko vijeće će konačne odluke donijeti na sjednici planiranoj za sredinu marta.

Predložena su dva kandidata za dodjelu pojedinačne - prvoranigirana prof. dr. sci. Branislava Draženović rođ. Peruničić za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti nauke i obrazovanja te Zdravko Čolić za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti kulture i umjetnosti, kao drugorangirani kandidat.

Branislava Peruničić-Draženović je profesorica emeritus regulacijskog inženjerstva na Univerzitetu u Sarajevu i članica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine od 1986. godine. Peruničić je studirala inženjerstvo na Univerzitetu u Beogradu. Diplomirala je 1960., a magistrirala 1966. Za to vrijeme radila je kao nastavnik na Zavodu za elektrotehniku. Preselila se na Univerzitet u Sarajevu radi doktorskog studija koji je završila 1971. Tokom studija radila je na Institutu za probleme upravljanja u Moskvi.

Peruničić je uz studij radila kao voditeljica projekta u Energoinvestu do 1970. godine. Promovirana je u profesoricu na Univerzitetu u Sarajevu 1976. Bila je Fulbrightova gostujuća stipendistica 1981. Bila je gostujuća stipendistica na Univerzitetu Illinois u Urbana-Champaignu i Texas A&M univerzitetu. Njezino je istraživanje razmatralo kontrolu varijabilne strukture i kontrolu kliznog načina.[3] Godine 1993. Peruničić se pridružila Sveučilištu Lamar, gdje je radila kao profesorica na Tehničkom fakultetu. 2009. godine izabrana je za potpredsjednicu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Članica je Vijeća za nauku i umjetnost Univerziteta u Sarajevu.

Dakle, bio bi konačno red da se oda priznanje barem jednom naučniku, istraživaču i pedagogu zbog njihove iznimno važne društvene uloge. Ako biramo između ozbiljne naučnice svjetskog glasa i zabavljača koji je najteže dane u historiji Sarajeva proveo u Beogradu, onda je izbor jasan.

Ostavljajući po strani njegove muzičke uspjehe i to što je i danas jedna od najvećih zvijezda muzičke scene u državama nastilm raspadom bivše Jugoslavije, ovdje ćemo se prisjetiti jednog “nezgodnog”, a zanimljivog detalja iz biografije Zdravka Čolića. Naime, na vrhuncu slave 1987. godine Čolić je imao izvjesne probleme sa zakonom. U februaru te godine Čolić uhapšen i pritvoren u Ohridu zbog nezakonite trgovine devizama. Postojala je sumnja da su on, Muzafer Rašid i Kemal Ibrahim (obojica iz Ohrida) nedozvoljeno kupovali američke dolare, marke i švicarske franke. Čolić je u januaru i februaru te godine godine Rašidu i Ibrahimu dao 18,5 miliona dinara za kupovinu deviza.

Rašid i Ibrahim su to i učinili - kupili su dolare, marke i švicarske franke u Ohridu i Strugi. Po obavljenom poslu u Ohrid je stigao i Čolić da preuzme devize. Međutim, prije polijetanja aviona s ohridskog aerodroma organi SUP-a su ih priveli u SUP Ohrid. Tu im je privremeno oduzeto oko osam miliona dinara u devizama i 1,4 miliona u dinarima. Čolić, Rašid i Ibrahim su priznali da su kupovali devize.