Kada je 21. marta Evropsko vijeće odlučilo na sastanku u Briselu da se za Bosnu i Hercegovinu otvore pristupni pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji, uslijedila je pretjerana euforija u vladajućoj koaliciji.

Trojka (Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka), Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata su se takmičili ko će sebi priskrbiti najveće zasluge za ovaj korak ka dugom, dugom putu u EU.

Svjesno ili ne zaboravljali su, kao i dobar dio javnosti, da je EU baš onako očito progledao kroz prste i uprkos neispunjenim zadacima dao zeleno svjetlo.
Da je "predani rad partnera u vlasti", kako to vole reći iz vladajuće koalicije, bio tek napuhani balon koji je pukao odmah nakon slavljeničke noći, pokazuje ovih posljednjih skoro mjesec.

Milorad Dodik (SNSD) juri prema secesiji entiteta Republika Srpska, Elmedin Konaković (NiP) pokušava se promovisati u tzv. lidera Bošnjaka u regiji za šta dobija što otvorene, što prikrivene kritike iz SDP-a i NS-a, a Dragana Čovića zanimaju kao i ranije samo dvije stvari, Izborni zakon kojim će zaokružiti teritorija koju kontroliše HDZ i gazdovanje nad Južnom interkonekcijom.

Strategija šta činiti nakon (ne)zasluženog poklona iz Brisela jednostavno ne postoji.

- Nakon što je vladajuća koalicija najavljivala korake od sedam milja na evropskom putu, pravili su korake od sedam milimetara.
Sada nema ni toga, koalicioni partneri su udaljeniji nego ikada prije – kaže za Faktor Safet Kešo, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kešo smatra da je Dodik najodgovorniji, ali i da je Trojka u velikoj mjeri kumovala sadašnjem stanju u državi.

- Prije svega, temelji ove koalicije bili su pogrešni. Trojka je neozbiljna družina, interesna grupa, idelooški heterogena. Njihov cilj je bio da se zaposjednu fotelje, a sada imaju fazu bolnog buđenja. Ako imaju obraza, onda su svjesni da su nas doveli u krizu najveću od Dejtona.

Konaković kao pokušava okupiti Bošnjake, a to je ništa drugo do vađenje kestena koje je upravo on bacio u vatru.

Kada je predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije no što se Trojka dogovorila s Dodikom i Čovićem pozivao na formiranje zajedničkog, jakog probosanskog bloka, oni su to odbili. Nisu htjeli s pobjednicima izbora – ističe Kešo.

Ovo je sada kulminacija krize, naglašava naš sagovornik.

- Dodik je u jednosmjernoj ulici, barikade su naprijed, ali spreman je i da ih pogazi. Nazad ne smije. On svaki dan pozivom na raspad države, ugrožavanjem njenog ustavno-pravnog poretka, negiranjem genocida zasluži jednu krivičnu prijavu.

Dodik komanduje entitetom i gazi putem secesije, dok su se miševi iz Trojke sakrili, čekaju da mu se neko umjesto njih odupre. Benefite učešća u vlasti rado uzimaju, ali ne i obaveze koje imaju prema državi BiH I građanima. Vode nas u provaliju – poručio je Kešo, piše Faktor.