Iranski zastupnik, Ahmad Bakhshayesh Ardestani, sugerirao je da je uređaj za traženje bombe, poput onih korištenih protiv šiitske milicije Hezbollah u Libanu, mogao uzrokovati pad helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Ardestani je otkrio da je Iran kupio iste dojavljivače koje je nabavio Hezbollah i koji su prošle sedmice uzrokovali 40 smrti i gotovo 3000 ranjenih, prema objavi na mreži X iranskog novinara Mohamada Ahwazea, koji živi u Evropi.

Ardestani je također naglasio da je Hezbollah bio hakiran i da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi "također koristio dojavljivač", prema Ahwazeu, koji je dodao da bi "ozbiljan pad helikoptera mogao biti rezultat eksplozije njegovog dojavljivača". Ardestani je član Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta.

Raisi je poginuo 19. maja kada se njegov helikopter srušio u sjevernom Iranu u "teškim" vremenskim uslovima, posebno gustoj magli, prema rezultatima službene istrage, koja je isključila bilo kakav čin sabotaže.

U nesreći je poginulo još sedam osoba, uključujući ministra vanjskih poslova, Hoseina Amirabdolahiana.