Poziv Elmedina Konakovića na nekakav “svebošnjački sabor” koji su odbili svi ovdašnji ozbiljni politički subjekti, komentirao je večeras i Faruk Kapidžić, predsjednik sarajevskog kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije. Evo Kapidžićevog stava:

Spreman je.

Kaže samozvani lider Bošnjaka u pokušaju. Spreman je na sve i dodaje:

"Spreman sam na tom sastanku sjesti na kraj stola, stati na začelje kolone, a isto sam tako spreman da se na tom skupu prvi obraća i u pročelju stola sjedi predsjednik SDA BiH, stranke koja ima najveći broj glasova od svih stranaka u regionu. Spreman sam unijeti stolice onima koji će na njih sjesti, al’ takav sastanak se napokon mora desiti. Bošnjaci regiona su politički narod, ogromnog potencijala. Vrijeme je da se taj potencijal usmjeri i artikuliše, a saradnja medju nama značajno unaprijedi. Zbog našeg naroda, zbog naše djece, naše bolne historije i naše svijetle budućnosti."

Da spreman je…

Spreman je da nevinog premijera otjera u zatvor. Spreman je i da nesreću sa smrtnim ishodom jedne porodice iskoristi i stavi u službu osvajanja vlasti. Spreman je da stranom suspenzijom demokratije, ustava i mimo volje jednog cijelog naroda dođe na vlast i da u toj vlasti predstavlja i zastupa interese tog istog naroda koji ga ne želi. Spreman je da oduzima legalne diplome i da brani nelegalne i kupljene, počev od svoje. Spreman je za vlast da uradi sve kao što je spreman da uradi sve da ostane na vlasti.

Da spreman je sada kada je došao do zida, spreman da potura stolice zajedničke odgovornosti svima onima koji pristanu na to. Da sa poturenih stolica prihvate zajedničku odgovornost za rezultate jednog ludila ambiciozno bolesnog, a nesposobnog i neobrazovanog nekada kadrovskog promašaja SDA, a sada kadrovskog punog pogotka NiP-a.

Da spreman je sada da nosi stolice odgovornosti svakome samo da sačuva fotelju vlasti sebi.

Da spreman je na sve osim da ide sa vlasti. Jer u slučaju ovog nesretnog manipulatora narodnih masa put iz vlasti nije samo put u opoziciju.

Put iz vlasti za njega je put u zatvor…

Zatvor u koji je htio da gura sve koji su mu stajali u bjesomučnom pohodu na tron, bez obzira jesu li krivi ili ne.

Da spreman je na sve osim da se suoči sa istinom i pogleda sebe i svoj politički put u ogledalu stvarnosti.