Izgleda da je „Dnevnom Avazu“ opet neko „prišapnuo“ da treba „udariti“ po Tükiye, pa kada ne mogu naći bilo kakav opravdani razlog, ponovo se hvataju svojeg dobro uhodanog posla – izmišljanja. I u prošlosti smo svjedočili mnoštvu primjera, a ilustrativan je tekst Danijala Hadžovića iz 2021. godine kada se koristio izmišljenom (lažnom) izjavom, za koju je tvrdio da je izgovorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U novom ciklusu montiranja izmišljenih vijesti novinar Sedin Spahić nedavno je optužio Türkiye i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da nisu ispunili obećanje da će se u tu zemlju moći putovati s ličnim kartama. Spahić nije pritom ponudio pozadinu priče, a portal “Faktor” je objavio, prema saznanjima iz diplomatskih izvora, da mogućnost putovanja s ličnim kartama nije ostvarena zbog domaće strane, odnosno vlasti Bosne i Hercegovine.

Samo deset dana nakon što je turski predsjednik Erdogan obznanio detalje dogovora o slobodnom putovanju, nacrt sporazuma koji je pripremila turska strana proslijeđen je vlastima Bosne i Hercegovine od kojih se i dalje čeka odgovor. Međutim, ove lahko provjerljive činjenice nisu odgovarale Spahiću jer ne bi mogao konstruirati priču o turskom “obmanjivanju” i “neosmanizmu”.

Za to mu je poslužio redovni komentator “Dnevnog Avaza” Enver Kazaz koji se raspričao o “fantazmama” i “osmanlijskim simbolima”. Na ovu lažnu konstrukciju se potom nadovezuju nove lažne konstrukcije novinara “Dnevnog Avaza” tvrdnjom da “građani Srbije već mogu putovati s ličnim kartama u Türkiye”.

Što nije istina.

Istina je da su Srbija i Türkiye također potpisale spomenuti sporazum 2022. godine, da je turska strana odobrila nacrt, ali da vlasti Srbije još uvijek nisu dovršile proces, te samim time sporazum još uvijek nije stupio na snagu.

Da podsjetimo da je početkom ove godine Danijal Hadžović pokazao svu raskoš laži kojima barata “Dnevni Avaz”. Tekst u kojem spominje vjenčanje Jasmine Izetbegović i prisustvo turskog predsjednika Erdogana ilustrirao je fotografijom na kojoj je suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zajedno s turskim predsjednikom Erdoganom. Čitatelji su mogli zaključiti da je fotografija nastala na spomenutom vjenčanju jer je “umetnuta” u cijelinu bez ikakvog pojašnjenja.

Međutim, i tada se radilo o obmani “Dnevnog Avaza”, jer je nedugo nakon tog teksta agencija “Anadolija” objavila da je fotografija nastala godinama ranije na događaju na kojem je Debevec predstavljao Bosnu i Hercegovinu kao predsjednik državnog suda.

Nakon što je Sedin Spahić iznio laži o prelasku državnih granica s ličnim kartama, kampanja se nastavila. Među ostalim, izmišljajući “turske grijehe”, novinar će napisati da to što Türkiye traži izručivanje svojih građana, a koji su povezani s terorističkom organizacijom FETO, koja je pokušala državni udar u Türkiye 2016. godine, ustvari miješanje u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine. Za “Dnevni Avaz” je “totalitarni režim” to što predsjednik Erdogan želi zaštiti svoju državu od pristalica terorističke organizacije koja je bila u stanju da puca i ubija svoje građane.

Ustvari, stvarne naručitelje to i ne zanima već je cilj kritizirati Erdogana i pritom zahvatiti one bošnjačke političare u Bosni i Hercegovini koji njeguju prijateljske odnose sa Türkiye. Kako drugačije objasniti jednu šizofrenu antitursku skribomaniju u kojoj “Dnevni Avaz” navodno brani turske državljane nastanjene u BiH, a u nekim drugim slučajevima ih “napada” jer su svojim radnjama okupirali Baščaršiju u Sarajevu.

Ni prvi, a vjerovatno ni posljednji put, da “Dnevni Avaz” lažima i izmišljotinama pokušava narušiti i zamutiti dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Türkiye.