Velšanin Ian Graham je do prije nekoliko mjeseci bio Liverpoolov direktor istraživanja. On je jedan od najoštrijih umova fudbalske industrije, no za gledanje utakmice treba mu cijeli dan. Počinje kada se igra jutakmica, ali ne završava do slijedećeg dana. "Sve dok slijedećeg dana ne vidim sve podatke, ne osjećam se kao da mogu dobro razumjeti igru", kaže Graham koji ima doktorat iz teorijske fizike na Univerzitetu u Cambridgeu.

Graham je u Liverpoolu dočekao Jürgena Kloppa, Salaha, Firmina i Manéa. “Kad smo potpisali s njima, oni nisu bili savršeni igrači ni iz perspektive trenera, ni iz perspektive skauta. Neki od tih igrača nikada ne bi uspjeli da nije bilo analize podataka.”

U sezoni 2012/13 stigao je u klub koji je prethodne godine završio na osmom mjestu Premier lige, 37 bodova iza prvaka, Manchester Cityja. Sedam godina kasnije ponovno su osvojili naslov, 30 godina nakon posljednjeg puta. Osim toga, osvojili su Ligu prvaka (2019.) i izgubili još dva finala (2018. i 2022.), oba od Real Madrida.

Sada je, nakon posla u Liverpoolu, osnovao svoju firmu, Ludonautics, a njegove vještine analize podataka sada su dostupne svakom timu. "Želim pomoći drugim klubovima da učine isto što sam ja učinio u Liverpoolu."

Kako bi izvukao nevidljivo, osmislio je metriku koju je nazvao dodana vjerojatnost cilja. U fudbalu se ne postiže puno golova pa je potražio drugi način da izmjeri koliko je ono što fudbaler čini vrijedno ekipi, a da se ne oslanja na golove i asistencije. “Dobra analiza podataka nije dovoljna. To mora biti sastavni dio procesa donošenja odluka kada se dovodi nekog igrača.“ Kaže da je u Liverpoolu imao podršku vlasnika kada su odlučivali o transferima.“Kada su podaci govorili da ne treba potpisati nekog igrača ili kada sam im kazao da je Mo Salah taj koji treba potpisati, slušali su.“

Firminov slučaj jedan je od onih koje Graham najviše voli objašnjavati. "Razlog zašto je bio malo skriveniji je taj što je malo igrao za Brazil", prisjeća se. “Nije zabio mnogo golova u Hoffenheimu, timu iz sredine tabele. Ljudi nisu znali je li on krilo, desetka ili centarfor i to ih je plašilo. Ali sa gledišta informacija, on je bio moćan igrač.“

Kada je Brazilac angažiran u ljeto 2015., dok je Brendan Rodgers još uvijek bio trener tima, Graham je radio „ispod radara“.

“Neki igrači su potpisani samo zato što ih je Brendan želio. A neke smo doveli zato što smo mi mislili da ih trebamo potpisati. Imali smo filtere kroz koje smo provlačili potencijalne igrače, Uzeli smo našu ekipu, dodali igrača, simulirali slijedeću sezonu i razmišljali da li će nam donkijeti dodatne bodove, koliko nam uvećava šanse za Ligu prvaka a to nam je također omogućilo da izračunamo njegovu novčanu vrijednost."

Čak je i Klopp stigao u klub nakmon što ga je skautirao Grahama. U njegovoj posljednjoj sezoni u Borussiji Dortmund završili su na sedmom mjestu Bundeslige, 33 boda iza prvaka Bayern Münchena. Ali Grahamovi podaci govore da je Dortmund bio puno bolji nego što se činilo. Graham je pomogao da Klopp dovede jednog od najboljih igrača Liverpoola, “Mo Salah nije bio Jürgenov prvi izbor za tu poziciju,” prisjeća se. "Mo nije uspio u Chelseaju od 2014. do 2015. godine i nijedan sportski direktor nije htio ponoviti taj neuspjeh."

Graham je vjerovao da nisu bili u pravu. Njegova metrika je govorila drugačije. Postojalo je objašnjenje za Salahov neuspjeh u Londonu “Nije igrao. Zašto nije igrao, ko je bio ispred njega u Chelseaju 2014? Eden Hazard. Da sam bio menadžer Chelseaja, također bih stavio Hazarda ispred Moa. Dakle, nije da je Mo napravio nešto loše. Postojao je razuman razlog što ne igra.”

Ali postojalo je još nešto što ih je uvjerilo. “Podaci nisu sve. Druga stvar je osobnost. Posao mog saradnika Michaela Edwardsa bio je uzeti podatke, video analizu, finansijske podatke i osobnost nogometaša te donijeti odluku. Rekao mi je da je Mo Salah najprofesionalniji i najpredaniji fudbaler kojeg je ikada upoznao. Htio je svima dokazati da nisu u pravu.” I uspio je.