Iran vodi tajnu krijumčarsku rutu preko Bliskog istoka, upošljavajući obavještajne operativce, borce i druge grupe za isporuku oružja Palestincima na Zapadnoj obali koju Izrael drži pod okupacijom i represijom, tvrde zvaničnicima iz Sjedinjenih Država, Izraela i Irana.

Cilj, kako su opisali tri iranska zvaničnika, je podsticanje nemira protiv Izraela sa što više oružja u enklavi, objavio je The New York Times.

Tajna operacija sada pojačava zabrinutost da Teheran nastoji pretvoriti Zapadnu obalu u sljedeću žarišnu tačku sukobu između Izraela i Irana koji je do jučer bio u sjeni.

Mnoga oružja prokrijumčarena na Zapadnu obalu uglavnom prolazi dva puta od Irana kroz Irak, Siriju, Liban, Jordan i Izrael, rekli su zvaničnici. Kako oružje prelazi granice, dodaju zvaničnici, oni mijenjaju ruke među multinacionalnom mrežom koja može uključivati ​​članove organiziranih nauružanih grupa, boraca, vojnike i obavještajce. Ključna grupa u operaciji, rekli su iranski zvaničnici i analitičari, su beduinski krijumčari koji oružje prenose preko granice iz Jordana u Izrael.

New York Times je intervjuirao visoke sigurnosne i vladine zvaničnike koji znaju o iranskim naporima da prokrijumčari oružje na Zapadnu obalu, uključujući tri iz Izraela, tri iz Irana i tri iz Sjedinjenih Država. Zvaničnici sve tri zemlje zatražili su anonimnost kako bi razgovarali o tajnim operacijama za koje nisu bili ovlašteni da govore javno.

“Iranci su htjeli da preplave Zapadnu obalu oružjem, a koristili su kriminalne mreže u Jordanu, na Zapadnoj obali i u Izraelu, prvenstveno beduinske”, rekao je Matthew Levitt, direktor programa za borbu protiv terorizma u Vašingtonski institut za bliskoistočnu politiku, i autor studije o ruti krijumčarenja.

Krijumčarenje na Zapadnu obalu, kažu analitičari, počelo je prije otprilike dvije godine kada je Iran počeo koristiti ranije uspostavljene rute za krijumčarenje druge  robe. Nejasno je koliko je tačno oružja stiglo na teritoriju u tom periodu, iako analitičari kažu da je većina malokalibarskog oružja.

U mjesecima nakon napada na Izrael 7. oktobra predvođenog Hamasom iz Gaze, izraelske sigurnosne snage su sprovele akcije velikih razmjera širom Zapadne obale.

Izraelska vojska opisuje napade kao dio svojih protuterorističkih napora protiv Hamasa i drugih oružanih frakcija da iskorijene oružje i borce. Izraelske snage su ubile stotine Palestinaca, uključujući i one optužene za napade na Izraelce, prema Ujedinjenim nacijama, u jednom od najsmrtonosnijih perioda u posljednjih nekoliko decenija.

Grupe za ljudska prava kažu da su mnogi Palestinci nepravedno pritvoreni, posebno oni koji se drže u izraelskim zatvorima bez formalnog suđenja. Kažu da je nejasno koliko zatočenika ima istinske veze s borcima.

“Ova hapšenja uključuju mnoga lica koja su pritvorena iz razloga koji nisu jasni”, rekao je Omar Shakir, direktor za Izrael i Palestinu u Human Rights Watch-u. “Izraelska vlada ima dugu evidenciju o nasilnom pritvoru, proizvoljnim hapšenjima i pritvaranju ljudi zbog ostvarivanja svojih osnovnih prava.”

Godinama su iranski lideri izjavljivali neophodnost naoružavanja palestinskih boraca na okupiranoj Zapadnoj obali. Iran već dugo isporučuje oružje za napade na Izrael borcima u drugim dijelovima regije, članovima njegove Osovine otpora, uključujući svoja dva glavna palestinska saveznika u Gazi, Hamas i Palestinski islamski džihad.

Iranski zvaničnici rekli su da Teheran nije izdvojio određenu grupu, već je umjesto toga odabrao da široko preplavi teritoriju oružjem i municijom.

Afshon Ostovar, vanredni profesor za nacionalnu sigurnost na Pomorskoj postdiplomskoj školi i stručnjak za iransku vojsku, rekao je da se Iran fokusira na Zapadnu obalu jer razumije da će pristup Gazi biti ograničen u doglednoj budućnosti.

“Zapadna obala zaista treba da bude sljedeća granica u koju će Iran prodrijeti i širiti oružje, jer ako to budu u stanju, onda će Zapadna obala postati jednako veliki problem, ako ne i veći, kao Gaza”.

Fatah, palestinska frakcija koja kontroliše palestinske vlasti i s njima veći dio Zapadne obale, optužila je prošle sedmice Iran da pokušava "iskoristiti" Palestince za vlastita sredstva širenjem haosa na teritoriji. U saopćenju, Fatah je rekao da neće dozvoliti da Iran "iskoristi našu svetu stvar i krv našeg naroda".

Iranska misija UN-a u saopćenju nije komentirala operaciju krijumčarenja, ali je naglasila, kako je rekla, važnost da Palestinci podignu oružje protiv Izraela.

Čak i nakon 7. oktobra, pošto su iranski saveznici sve više lansirali rakete iz Libana i Jemena, Teheran i Tel Aviv su radije ograničili veliki dio svog sukoba na sjene. Ali taj tajni rat eksplodirao je u javnosti prošle sedmice zračnim napadom na zgradu iranske ambasade u Siriji.

Taj napad uslijedio je nakon još jednog izraelskog zračnog napada. Izraelske snage su 26. marta udarile na ključni čvor krijumčarske rute u istočnoj Siriji, prema američkim i iranskim zvaničnicima i dvojici izraelskih zvaničnika.

Većina krijumčarenog oružja, kažu analitičari, je malokalibarsko oružje poput pištolja i jurišnih pušaka. Iran također krijumčari napredno oružje, tvrde američki i izraelski zvaničnici. To oružje, rekli su izraelski zvaničnici, uključuje protutenkovske projektile i granate na raketni pogon, koje lete nisko, stvarajući izazov za Izrael kada brani civilne i vojne ciljeve od vatre iz blizine.

Izraelska sigurnosna agencija, Shin Bet, navela je u saopćenju da je nedavno zaplijenila naprednu vojnu opremu prokrijumčarenu na Zapadnu obalu. U saopćenju se dodaje da Shin Bet “veoma ozbiljno uključuje aktivnosti koje usmjeravaju Iran i njegove podružnice i da će nastaviti s poduzimanjem aktivnih mjera u svakom trenutku kako bi nadgledao i osujetio svaku aktivnost koja ugrožava sigurnost države Izrael”.

Radeći sa svojim naoružanim saveznicima i uspostavljenim kriumčarskim mrežama, Iran koristi dvije glavne rute za dopremanje oružja do Zapadne obale, rekli su izraelski, iranski i američki zvaničnici.

Na jednoj ruti, borci koje podržava Iran i iranski operativci nose oružje iz Sirije u Jordan. Odatle, dodaju iranski zvaničnici, oni se na granici prebacuju beduinskim krijumčarima. Nomadi odnose oružje na granicu s Izraelom, gdje ga pokupe grupe koje ga zatim premjeste na Zapadnu obalu. Iranski napori koriste dobro uspostavljenu rutu krijumčarenja u Jordanu, koji dijeli poroznu granicu od 300 milja s Izraelom. Jedan od iranskih zvaničnika rekao je da je pojačana sigurnost od 7. oktobra, kako Izrael tako i Jordan, povećala rizik da budu uhvaćeni, posebno za beduine i Arape u Izraelu koji igraju ključnu ulogu za njihovu sposobnost prelaska granica.

Druga, izazovnija ruta preskače Jordan i vodi oružje iz Sirije u Liban, rekli su dvojica američkih zvaničnika. Odatle se mnogo oružja krijumčari u Izrael, pa na Zapadnu obalu. Ruta kroz Liban, rekao je gospodin Levitt, je teža, posebno otkako je počeo rat u Gazi, jer je granica na kojoj djeluje Hezbolah jače patrolirana od strane izraelske vojske i mirovnih snaga UN-a.

Velik dio posla na koordinaciji krijumčarske rute obavljaju iranski operativci iz Quds Force, vanjske obavještajne agencije Revolucionarne garde, prema dvojici iranskih zvaničnika koji su povezani s gardom.