Završena je aukcija stotina artikala iz sjedištu Twitter-a u San Francisku. Plava ptičica, drvena statua poznatog logotipa platforme prodata je po najvišoj cijeni, a koštala je 100.000 dolara.

Pratitelji na mreži primijetili su da neki od polovnih predmeta nisu bili jeftini i da su se prodavali po cijeni većoj od maloprodaje.

Prodaja dolazi u trenutku kada vlasnik Elon Musk smanjuje troškove na Twitteru nakon što je prošle godine kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

Otkako je preuzeo dužnost krajem oktobra, Musk je otpustio gotovo polovinu od 7.500 zaposlenih u kompaniji. Također, ukinuo je mnoge pogodnosti Twittera, kao što su besplatni obroci.

Heritage Global Partners, administrator aukcije, nije objavio konačne rezultate aukcije, ali BBC je prikupio nekoliko cijena neposredno prije zatvaranja.

Polica u obliku simbola @ prodata je za blizu 15.000 dolara, konferencijski sto za 10.500 dolara. Iz svog bivšeg kafića, Twitter je prodao vrhunski La Marzocco Strada 3 espresso aparat čija je maloprodajna cijena 30.000 dolara za 13.500 dolara. S druge strane, neki su se polovni predmeti prodali po višoj cijeni od prodajne vrijednosti novih proizvoda. Npr. Eames stolica od oblikovane šperploče, dizajnera Hermana Millera koja nova košta 1.195 dolara prodala se za 1.400 dolara.

Musk je u novembru objavio da je kompanija doživjela "masovni pad prihoda" nakon odlaska nekoliko oglašivača i upozorio da bi firma mogla bankrotirati.

Twitter navodno nije platio zakupninu za urede širom svijeta, uključujući njihovo sjedište u San Francisku, gdje ih iznajmljivač tuži zbog neplaćanja.

Nick Dove, predstavnik Heritage Global Partners, kompanije koja upravlja aukcijom, rekao je za magazin Fortune da prodaja nema nikakve veze s nadoknadom troškova za kupovinu od 44 milijarde dolara.

˝Ako neko iskreno misli da će se prihodom od prodaje nekoliko kompjutera i stolica pokrivati ti troškovi, onda je debil˝, rekao je.