Najveća opoziciona partija Slovenije Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše podnijela je prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma o priznanju Palestine, saopćeno je iz SDS-a. Time će biti odložena odluka o priznanju, koja je inače zakazana za utorak na vanrednoj sednici Narodne skupštine.

Grupa od 24 poslanika SDS-a, predvođena Jelkom Godec, u obrazloženju je, između ostalog, napisala da odluka Vlade da prizna Palestinu nanosi dugoročnu štetu Sloveniji, "jer podržava terorističku organizaciju Hamas".

Osim toga, prema predlagačima, birači imaju pravo odlučivanja o tako važnom vanjskopolitičkom pitanju, koje će, prema njihovim riječima, imati dugoročne posljedice po Sloveniju. Ali to je i pitanje sigurnosti.

Prema prijedlogu, referendumsko pitanje bi glasilo: "Da li ste za to da Narodna skupština Republike Slovenije donese odluku o priznanju nezavisnosti i suvereniteta Države Palestine?"

SDS je uvjeren da "sada nije pravi trenutak za podršku Palestini, i zato što ona kao takva ne postoji sa legitimnim rukovodstvom" . Dodali su da je prošlo skoro 20 godina od posljednjih izbora i da Palestinu, prema njima, vodi Hamas. U razmatranju prijedloga u Državnom zboru, parlamentu Slovenije, će u ime predlagača učestvovati predsjednik SDS-a Janez Janša.

Poslanička grupa SDS-a predlaže i da se prije nastavka zakonodavnog procesa o prijedlogu odluke o priznanju Palestine održi javno iznošenje mišljenja na skupštinskom Odboru za vanjsku politiku. Trenutno je u toku hitan sastanak Odbora na kojem se raspravlja o odluci o priznavanju Palestine.

O vladinoj odluci o priznanju Palestine raspravljat će se u utorak na posebnoj sjednici DZ-a, ali se o njoj neće glasati, kako je prvobitno planirano, pojašnjava Narodna skupština.

Predsjednica DZ-a Urška Klakočar Zupančič među manevrima koje bi mogli iskoristiti oni kojima se odluka Vlade ne dopada navela je i mogućnost prijedloga za konsultativni referendum u četvrtak. Prema njenim riječima, to bi odgodilo donošenje odluka u DZ za 30 dana.

U skladu sa poslovnikom DZ, na dnevni red prve naredne sjednice Narodne skupštine stavlja se prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, koji može inicirati bilo koji član DZ, ako je dostavljen najkasnije više od 30 dana prije ove sjednice. Naredna redovna sjednica DZ zakazana je za 17. jun, a druga sjednica je zakazana za 8. juli prije ljetnog raspusta.

Odluku o priznavanju Palestine kao nezavisne i suverene države vlada je u četvrtak jednoglasno usvojila. Premijer Robert Golob pojasnio je da je riječ o priznanju Palestine u granicama iz 1967. godine, odnosno u granicama o kojima će se uključene strane dogovoriti u budućem mirovnom sporazumu.

Predlagači vanredne sjednice DZ-a, poslanici sve tri stranke vladine koalicije, u obrazloženju su napisali da je slovenačko priznanje Palestine kao nezavisne i suverene države jedini pravi način da se podrži mir, stabilnost i sigurnost u regionu. Rješenje je u dvije države.

Za potvrdu odluke o priznanju Palestine potrebna je prosta većina poslanika u DZ.

Palestinu je do sada priznalo 145 članica UN-a, ali većina zapadnih zemalja nije među njima. U posljednjih mjesec dana priznale su je Španija, Irska i Norveška, kao i još četiri karipske zemlje.

Evropski europarlamentarac  Matjaž Nemec (S&D/SD) kritičan je prema potezu SDS-a, koji smatra da je "zloupotreba procedura u Narodnoj skupštini i institucije neposredne demokratije – referendum i podrivanje suvereniteta naše zemlje".

Istakao je da priznanje Palestine uživa širok politički i društveni konsenzus u Sloveniji: " Vlada Republike Slovenije se o tome već odlučila, a većina javnosti, sudeći po javnom mnijenju, široko podržava to priznanje. SDS ovim potezom samo želi odgoditi, ali je jasno da je ova stranka postala i platforma za provođenje politike izraelskog premijera Natenyahua i do sada najekstremnije desničarske izraelske vlade SDS-a želi politički zloupotrijebiti pitanje priznanja Palestine na način da ne dođe do prekida vatre u Gazi."

Dodao je da očekuje da će Narodna skupština u što skorijem roku glasati o priznanju Palestine u skladu sa rasporedom : "Dakle, sutra ".