Izraelski novinar i autor Gideon Levy smatra da do prekida vatre u ratu između Izraela i Hamasa mora doći što prije te da bi i neke međunarodne sile trebale ući u Gazu kako bi se to dogodilo.

Levy, koji je došao u tursku metropolu Istanbul kako bi prisustvovao TRT World Forumu 2023, podijelio je svoje stavove o ratu u Gazi s agencijom Anadolu.

“Izraelske i međunarodne medije ne treba stavljati u isti koš u smislu kako odražavaju ono što se dešava u Gazi”, rekao je Levy, koji piše za izraelski list Haaretz.

Napominjući da su međunarodni mediji prenijeli slike Gaze u sve domove u Evropi, Aziji i Africi, on je naglasio da su u tom pogledu postupili pošteno.

Levy je istakao da svi treba da vide šta se dešava u Gazi.

“Ovo je dužnost svih u svijetu, da vide povrijeđenu djecu, da vide beskućnike, beživotna tijela, bolnice. Svi to moraju vidjeti”, rekao je on.

Upoređujući izraelske medije s ostalima, Levy je rekao da su mediji u njegovoj zemlji “sistematski, namjerno i dobrovoljno skrivali ono što se dešavalo od izraelskih gledalaca i čitalaca”.

“Izraelci ne vide ništa, jer ne žele da vide”, poručio je.

Levy je dalje skrenuo pažnju na poteškoće u postizanju mirnog i dugoročnog rješenja u Gazi, gdje se nastavljaju izraelski napadi.

“Mislim da bi trebalo doći do prekida vatre što je prije moguće. Neke međunarodne snage trebale bi ući u Gazu, barem na kratko”, dodao je.

Ističući da se blokada Gaze mora okončati, rekao je kako je “nemoguće držati 2,3 miliona ljudi u kavezu 16 godina”.

“Ovo se mora završiti odmah”, poručio je.

Levy je rekao da je već neko vrijeme putuje s tjelohraniteljima jer je zauzeo stavove suprotne politici izraelske vlade.

“Ja lično ne plaćam cijenu. Narod Gaze je taj koji plaća cijenu”, poručio je.

Također je istakao da postoji potreba za zemljama s različitih kontinenata svijeta koje igraju važnu ulogu na globalnom nivou.

“Türkiye je veoma dobar primjer potrebe za regionalnim i globalnim akterima. Mislim da je ovaj forum jedan od primjera transformacije Türkiye u međunarodnog aktera”, dodao je Levy, misleći na Svjetski forum TRT-a.