Dvojica izraelskih policajaca koji su pretukli fotoreportera Anadolije (AA) Mustafu Harufa, dok je obavljao svoj posao, u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) vraćeni su na dužnost prije nego što je istraga protiv njih okončana.

Sindikat novinara u Izraelu osudio je vraćanje agresivnih policajaca na posao.

"Odluka izraelske policije da pošalje natrag u to područje policajce koji su brutalno pretukli fotoreportera Mustafu Harufa dok je istraga još u toku skandal je i neprihvatljiva", stoji u saopćenju sindikata.

Ističe se da je izraelska policija poslala poruku da je "krv novinara bezvrijedna" vrativši na dužnost policajce umjesto zadržavajući ih do završetka istrage i davanja odgovarajuće kazne.

Iz sindikata navode kako namjeravaju nastaviti s naporima da pravda bude zadovoljena, te su poručili: "Policija mora štititi slobodu medija, a policijski službenici koji se služe nasiljem moraju biti kažnjeni."

Izraelske snage pretukle su fotoreportera AA Mustafu Harufa dok je pratio događaj u istočnom Al-Qudsu, 15. decembra.

Grupa Palestinaca okupila se na molitvi na ulici u blizini džamije Al-Aksa, gdje je Izrael zabranio molitvu petkom, a policajac je prvo potegnuo pištolj na fotoreportera AA Harufa, koji je pratio incident, oružjem ga udario u lice, zatim oborio na tlo i udarao nogama.

Haruf, koji je od zadobijenih teških udaraca povrijeđen u predjelu lica i drugim dijelovima tijela, kolima hitne pomoći prebačen je u bolnicu Makasid u Istočnom Al-Qudsu.