Šef Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh obavijestio je katarske i egipatske zvaničnike da je prihvatio prijedlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolu. Potvrđeno je to u pisanoj izjavi koju je politički šef Hamasa Haniyeh objavio na službenoj web-stranici Hamasa.

“Ismail Haniyeh, šef političkog ureda pokreta Hamas, telefonirao je s katarskim premijerom, šeikom Mohammedom bin Abdul Rahmanom Al Thanijem, i s egipatskim ministrom obavještajnih službi, Abbasom Kamelom i obavijestio ih da pokret Hamas odobrava njihov prijedlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre”, stoji u cijelom priopćenju Hamasa, kako prenosi Al Jazeera.

Al Jazeera je uživo emitirala snimke Palestinaca u gradu Rafi na jugu Gaze koji slave nakon što je u javnost stigla vijest da je Hamas prihvatio prijedlog. Iz Izraela nije bilo službenog odgovora, međutim, izraelski zvaničnik rekao je Reutersu da je sporazum koji je prihvatio Hamas "omekšan" i uključuje "dalekosežne" zaključke na koje Izrael ne pristaje. Neimenovani izvori rekli su za izraelski Channel 12 da Izrael nije prihvatio prijedlog koji je prihvatio Hamas. Izraelski javni servis Kan također je izvijestio da izraelska vlada i dalje odbija pristati na okvir koji daje jamstva za okončanje rata.

Posljednjih nekoliko dana u Kairu su vođeni pregovori o postizanju sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Palestinska organizacija poslala je izaslanstvo u glavni grad Egipta tokom vikenda kako bi razgovarali o izgledima za postizanje dogovora.

Prihvatanje prijedloga uslijedilo je nakon što je Izrael odlučio krenuti na Rafu. Vojska je dala ultimatum stanovnicima Pojasa Gaze da napuste Rafu, gdje se nalazi oko milion i po ljudi, više od polovine stanovništva Gaze. "Svako ko je blizak terorističkim organizacijama ugrožava svoj život i život svoje porodice", glasi jedan od izraelskih pamfleta koji se od danas dijele među stanovništvom. “Zbog vaše sigurnosti, vojska vas moli da se odmah evakuirate [područje u kojem trenutno žive]”, dodaje se. Akcija je usaglašena s Vladom i održana je nekoliko sati nakon što su po ko zna koji put propali pregovori o postizanju primirja.

Pripreme za invaziju na ovu teritoriju, jedini grad u Pojasu Gaze u koji izraelska vojska još nije ušla s kopnenim trupama, odvijaju se i protiv upozorenja međunarodne zajednice. Na čelu onih koji apeliraju su SAD izraalski glavni saveznik, UN i humanitarne organizacije koje su raspoređene na terenu. Hamas je već rekao da Rafah "neće biti piknik" za invazione trupe.

O sporazumu o prekidu vatre raspravljalo se posljednjih dana, prema informacijama koje su se pojavile s obje strane, no konačno je izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio taj koji je upropastio proces, navodi The New York Times. Njegove izjave tokom vikenda u kojima insistira na invaziji na Rafu navele su Hamas da očvrsne svoje stajalište, piše američki list pozivajući se na službene izraelske izvore.

Usred ove situacije, ministar odbrane, Yoav Gallant, rekao je da "nema druge opcije" nego pokrenuti ovu operaciju u Rafi, i to je saopćio telefonskim pozivom američkom ministru odbrane, Lloydu Austinu.

“Izrael je pristao na značajne ustupke kako bi vratio taoce kući, ali Hamas je više puta to odbio”, napisao je šef izraelske diplomatije Israel Katz sa svog računa na društvenoj mreži X. Dodao je da "svi razumiju da Sinwar nema namjeru pustiti sve taoce, čak ni u zamjenu za sve". Yahju Sinwara, glavnog vođu Hamasa unutar Gaze, Izrael optužuje za planiranje napada sedmog oktobra. Često ga se ističe i kao onoga koji ima posljednju riječ kada je riječ o sklapanju dogovora poput primirja.

“Izraelska ofanziva na Rafu značila bi više civilne patnje i smrti. Posljedice bi bile razorne”, upozorila je Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), koja je htjela jasno dati do znanja da ne sudjeluje u ovom pokretu stanovništva koji je naredio Izrael. “Agencija će biti prisutna u Rafi što je dulje moguće i nastavit će pružati vitalnu pomoć ljudima”, dodali su putem društvene mreže X. Za šefa diplomatije Evropske unije, Josepa Borrella, nakana Izraela je "neprihvatljiva".

Kao i u prethodnim prilikama, kada su okupacijske trupe protjerivale građane iz drugih palestinskih mjesta tokom ovog rata, “pozivi da se privremeno presele u humanitarnu zonu prenose se putem plakata, SMS poruka [na mobilne telefone], telefonskih poziva i prevoda na arapski u medijima”, navodi se u saopćenju vojske.

Dapače, neki pamfleti već kruže, poput spomenutog, u kojem izraelske vlasti upozoravaju Palestince da su im životi u opasnosti ako ne pristanu na evakuaciju. Ove najave označavaju područja, s brojevima parcela i nazivima četvrti, koja će biti prva ispražnjena, što će utjecati na oko 100.000 ljudi. Tamo će "vojska djelovati ekstremnom silom" protiv naoružanih grupa, detaljno su naveli u vojnoj izjavi.

Izrael protjerivanje Palestinaca iz Rafe na drugo područje gdje se o njima može bolje brinuti želi prikazati kao humanitarnu akciju. Međutim, prave namjere se otkrivaju na kraju izjave: cilj je pokušati eliminirati posljednje bataljone Hamasa i osloboditi taoce koji su preostali u Gazi.

Mnogi u Rafi žive u šatorima, sa slabim pristupom hrani, vodi ili medicinskoj pomoći, a zauzvrat su već nekoliko puta raseljavani tokom rata iz drugih područja Pojasa Gaze, što nova kretanja čini još težim. Kao što je Vlada Izraela u brojnim prilikama ponovila tokom posljednja dva mjeseca, ključnom smatra invaziju na taj južni grad, na granici s Egiptom, i posljednji kutak Pojasa gdje nisu ušli kopnom, iako ga svakodnevno bombardiraju.

Naredba je objavljena dan nakon što je Hamas izveo napad iz okolice Rafe na vojni garnizon na izraelskoj teritoriji koji je izazvao smrt četiri izraelska vojnika a trojica su ranjena. Područje na koje je palo desetak projektila nalazi se oko graničnog prijelaza Kerem Shalom, na samom čvoru gdje se susreću Izrael, Egipat i Gaza i jedna je od tačaka preko kojih Izrael propušta humanitarnu pomoć u palestinsku enklavu. Iste nedjelje ministar Gallant posjetio je centralno područje Pojasa Gaze. Tamo je tokom posjete kazao da će se operacija u Rafi održati "vrlo brzo".