Jedan od najistaknutijih iranskih vojnih zapovjednika u Siriji, Mohammad Reza Zahedi, izgubio je život večeras u zračnom bombardiranju rezidencije ambasadora u Damasku u kojem je ubijeno najmanje osam ljudi, od kojih sedam pripadnika Iranske garde islamske revolucije, uključujući Zahedija i još dvojicu visokih vojnih zvaničnika, javio je večeras El Pais.

I Sirija i Iran upiru prstom u Izrael koji je od početka rata 2011. napao tu zemlju stotine puta, iako obično šuti o svojoj umiješanosti, kao i ovom prilikom. Još jedno zračno bombardiranje koje se pripisuje Izraelu, prošlog petka, bilo je najsmrtonosnije od 2021. u Siriji. Uzrokovalo je oko 40 smrti u blizini aerodroma glavnog grada i bio je usmjeren protiv Hezbollaha, milicije koja se bori na strani snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu. Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian okrivio je Izrael za "posljedice" napada. Dvije akcije, pomno praćene, povećavaju rizik od daljnjeg rasplamsavanja rata na Bliskom istoku.

Reza Zahedi bio je brigadni general Zbora čuvara islamske revolucije, koji je osnovao ajatolah Homeini nakon Islamske revolucije 1979. S nekih 125.000 ljudi, pasdarana, (kako ih se često naziva) služe kao oruđe politike Irana u regiji.

Hossein Akbari, ambasador koji je izašao neozlijeđen iz napada, naznačio je da su lovci-bombarderi F-35 lansirali do šest projektila na zgradu, koja se na slikama čini potpuno uništena. Ured mu je u susjedstvu. Akbari, koji je obećao da će njegova zemlja "oštro" odgovoriti, rekao je da je broj mrtvih između pet i sedam. "Ne možemo dati tačnu brojku dok se ruševine ne uklone", rekao je na iranskoj državnoj televiziji. Ubrzo nakon toga, Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina organizacija s brojnim suradnicima na terenu, potvrdio je da je u bombardiranju ubijeno osam ljudi.

To je prvi napad na kompleks ambasade, koji se nalazi u zaštićenoj četvrti Mezzeh, gdje vođe Pasdarana obično borave te gdje druge zemlje imaju svoja diplomatska predstavništva.

Izrael ističe svog najvećeg neprijatelja Iran kao organizatora i finansijera napada Hamasa sedmog oktobra i jasno je dao do znanja da njegova odmazda neće biti ograničena na Hamas. “Ko kaže da ne napadamo Iran? Mi napadamo. Iran je glava hobotnice i možete vidjeti njegove pipke posvuda, od Hutija [u Jemenu] do Hezbollaha ili Hamasa", rekao je premijer Benjamin Netanyahu prošlog januara na konferenciji za novinare.

Glasnogovornik vojske, Daniel Hagari, osvrnuo se danas na napad bespilotnom letjelicom koju je iz Iraka lansirala milicija povezana s Teheranom na vojnu bazu u Eilatu, gradu u južnom dijelu zemlje, na koji su također bili usmjereni projektili. i bespilotne letjelice Husija iz Jemena. U napadu nije bilo ranjenih i oštećen je samo jedan objekt, ali ga protivzračna odbrana nije presrela, pa je mogao biti smrtonosan. "To je vrlo ozbiljan incident", rekao je Hagari, uvjeravajući da je dron "izgradio i upravljao" Iran.

Izraelska vojska sedmicama eskalira svoje napade izvan Gaze. Povećao je takozvana "ciljana ubistva" i prošle je sedmice izveo svoj najsmrtonosniji napad unutar Libana, sa 16 mrtvih. Izraelski ministar odbrane, Yoav Gallant, tada je najavio da će "proširiti kampanju i povećati tempo napada" protiv Hezbollaha.

Napad u Siriji dogodio se nekoliko sati nakon izraelskog povlačenja iz najveće bolnice u Gazi, Al Shifa, nakon dvije sedmice. Iza njih su ostale strašne slike, spaljene zgrade, leševi na tlu i hrpe ruševina. Vojnici su se povukli rano u ponedjeljak, okončavši operaciju u kojoj je Izrael tvrdio da je ubio "200 terorista" i uhapsio oko 500. Vojska krivi palestinsku miliciju

Nakon povlačenja, stotine stanovnika Gaze došlo je vidjeti stanje u centru. Zdravstvene vlasti govore o uništenim kompletnim jedinicama. Na snimkama na društvenim mrežama vide se zgrade s tragovima požara i tragovima pucnjave i bombardiranja na zidovima. Raed al-Nims, predstavnik palestinskog Crvenog polumjeseca, tvrdi da je izraelska vojska spalila brojne stanove i da je na terenu “mnogo tijela”.

Prema glasnogovorniku Civilne odbrane Gaze, Mahmudu Busalu, neka tijela pokazuju znakove pogubljenja, u poodmakloj su fazi raspadanja ili su zakopana jer su vojna vozila raščistila ulice.