U Šerićima kraj Zenice održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u uvodu svog obraćanja istaknuo da mu je čast biti uz mještane Šerića, mjesta u kojem se brižljivo čuvaju sve pozitivne vrijednosti bošnjačkog naroda.

- Kada bi sve bilo kao ZDK, kada je u pitanju sve ono što je bitno i što čuva ovu zemlju, bilo bi dobro. Na FBiH je već teže, ali nosimo se – kazao je Izetbegović, naglasivši ulogu federalnog premijera Fadila Novalića u svim pozitivnim procesuma u proteklom mandatu koji su omogućili ekonomski napredak i unapređenje statusa penzionera, boraca, ratnih vojnih invalida, rudara i radnika.

Govoreći o odnosima u državi BiH, Izetbegović je ukazao na postojanje retrogradnih politika kojima je cilj slabljenje države, njenih institucija i rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

- Oni kojima se ne sviđa BiH, neka idu, a zemlje će ponijeti onoliko koliko im ostane na cipelama – poručio je Izetbegović.

Protiv BiH i bošnjačkog naroda se, dodao je, vodi specijalni rat koji se ogleda u pokušajima dijeljenja Bošnjaka.

- Mi moramo držati uspravno kičmu Bošnjacima. Bošnjački lideri moraju držati kičmu uspravnom. Ja ne mislim da sam ja lider. Ja sam političar. Lideri su ljudi poput Muderrisa, a moj posao je da držim skupa ljude kao što su on – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju planovi za naredni mandat, Izetbegović je kazao da će, ukoliko BiH bude stabilna, plaće i penzije na kraju mandata biti za 50 posto veće nego što su danas.

- BiH je lijepa i bogata zemlja. Ovdje se rađaju talentovani i sposobni ljudi. Ova zemlja je uvijek davala. Susjedi se nisu fer odnosili prema ovoj zemlji, rušili su je. Nepravdu su joj pravili. Bošnjaci su dobar narod. Nikada nikoga nisu napali, a užasne su stvari pretrpjeli. Nikada se nisu svetili – kazao je Izetbegović.

Upozorio je Izetbegović na potrebu jačanja jedinstva među svim bosanskohercegovačkim patriotama i onima koji vole BiH.

- Moramo ojačati jezgro oko SDA sa odanim, iskusnim, prekaljenim, vjernim i posvećenim. Jedanaest stranaka se udružilo protiv nas, a iza njih je najmanje još najmanje 11 nevidljivih. Nama je dovoljan onaj Jedan jer On pomaže oni koji su dobri, koji su skloni praštanju, koji su svjesni, koji ne ostavljaju svoj narod i koji pružaju ruku nakon svega, a mi smo ti – poručio je Izetbegović.

Prisutnima na tribini također su se obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, predsjednik Gradskog odbora SDA Zenica Nezir Pivić, Nezim Halilović Muderris i predsjednik MZ Šerići Halil Garanović.