S obzirom na to da su u susjednoj Srbiji uskoro parlamentarni i lokalni izbori, na kojima će učešće uzeti i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, predsjednik SDA Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je danas riječi podrške predsjedniku SDA Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu i “Čuvarima Sandžaka”, a obratio se i svim Bošnjacima s pravom glasa.

“Dragi Bošnjaci Sandžaka, pred vama su najvažniji izbori u posljednje dvije decenije. Od vašeg glasa zavisi budućnost i status Sandžaka, pozicija bošnjačkog naroda, ali i kvalitet života svakog od vas ponaosob. Vaš glas nije pitanje opredjeljenja između stranaka ili kandidata, to je izbor između ekonomske stagnacije, vazalstva, gubljenja identiteta sa jedne i slobode očuvanja naše vjere, kulture, jezika, običaja, ekonomskog prosperiteta s druge strane. Zato vaš glas i povjerenje trebaju pripasti onima koji godinama čuvaju sve one vrijednosti koje krase Sandžak i bošnjački narod.  Vaš glas treba pripasti onima koji su već tri decenije beskompromisni Čuvari Sandžaka”, istakao je Izetbegović.

Kako je dodao, historija je potvrdila ko je istinski čuvar Bošnjaka, kako u Sandžaku, tako i u BiH. To je, kako kaže, neosporno SDA.

“Doktor Sulejman Ugljanin je zajedno sa rahmetli Alijom Izetbegovićem prije 33 godine, čestita obraza stao na branik dušmanima koji su htjeli prekrajati historiju, uz svoj narod i za svoj narod.  Sulejman je uz svoj narod i danas. Svoj život i rad je posvetio borbi za prava Bošnjaka. Budimo svi zajedno istinski čuvari našeg naroda, našeg Sandžaka i naše matice BiH”, naveo je Bakir Izetbegović.

Za kraj je podvukao kako je SDA BiH uz SDA Sandžaka.