Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Faruk Kapidžić sastali su se danas sa novoizabranim rukovodstvima općinskih organizacija SDA u Hadžićima i Ilidži.

Izetbegović je, govoreći akterima sastanaka o najvažnijim društveno-političkim dešavanjima, istaknuo objavljene prepiske pripadnika narkokartela preko aplikacije Sky.

- Zabrinjavajuće su informacije o prodoru organizovanog kriminala u politiku i utjecaju kojeg su ostvarili, čak i na institucije. U tim prepiskama kriminalci kažu da ne mogu nikako doći do mene i do vrha SDA. Poslije toga slave poraz SDA u nekim gradovima. To je kompliment za nas. Kartel koji raspolaže stotinama miliona i koji kupuje političare je naišao na zid kada je u pitanju SDA. S druge strane, imaju stranke čije kampanje finansiraju, imaju kanal do institucija, imaju čovjeka kojeg zovu "predsjednikom". Sprega organizovanog kriminala i politike je izuzetno opasna po državu i društvo. Moramo biti svjesni toga - kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju aktuelna politička situacija, Izetbegović je podsjetio na dešavanja u proteklih godinu dana koje su dovele do ozbiljne krize, ali i koje su potpuno rasvijetlile političke odnose u Bosni i Hercegovini.

- Prije nekoliko godina nam je vjetar puhao u lice zbog agresivne kampanje koja se vodila protiv nas. To vrijeme je prošlo. Trojka je dobila priliku i pokazali su svoju nesposobnost i servilnost prema SNSD-u i HDZ-u. Pitali su šta su to izdali. Mi smo predstavili samo kratki dio onoga što su izdali, predali i prodali. I taj skraćeni spisak je stao na punih 14 stranica - podsjetio je Izetbegović.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Faruk Kapidžić je upoznao prisutne sa sponama kriminala, politike i urbanizma u Kantonu Sarajevo, te utjecajem tzv. "građevinske mafije" na političke procese.

Također je razgovarano o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo, poput projekta rekonstrukcije tramvajske pruge kojeg je u svojstvu ministra saobraćaja Kantona Sarajevo započeo sadašnji predsjednik Općinskog odbora SDA Hadžići Adi Kalem.

U tom kontekstu je iskazana zabrinutost zbog činjenice da se još od javnosti skrivaju ugovori o nastavku tog projekta, ali i ostali višemilionski ugovori kao što je ugovor Vlade Kantona Sarajevo sa organizatorima EXPO 2020 u Dubaiju.

Posebna pažnja na sastancima posvećena je pripremama za naredne Lokalne izbore. U tom kontekstu su razmijenjene informacije i stavovi o razgovorima sa partnerima o mogućnosti zajedničke podrške kandidatima za općinske načelnike u Kantonu Sarajevo.