- Imali smo osvrt na aktuelnu političku situaciju u zemlji, na prvom mjestu u vezi sa 50 i više građana BiH koji nisu evakuirani iz Gaze. Recimo posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske svi njeni građani su evakuirani iz Gaze. Umjesto toga mi smo dobili nesuvisla objašnjenja koja samo potcrtavaju nesposobnost i nemoć aktuelne strukture u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Insistiramo da vade naše ljude iz Gaze - kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Govoreći o Izvještaju Evropske komisije, Izetbegović je kazao da jasno da aktuelna vlast nije osigurala potreban napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu, kao što je jasno da je EK potpuno spustila ljestvicu zahtjeva u odnosu na 14 prioriteta gdje se uspjehom smatra i to što je formirano Vijeće ministara BiH.

- Takav odnos EK nažalost nije iskorišten pa pozivam aktuelnu vlast da do naredne sjednice Vijeća EU iskoristi vrijeme za stalna zasjedanja Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH kako bi se ispunio barem dio kriterija potrebnih za otvaranje pregovora. Imamo šansu, SDA će sa svojim kapacitetom podržati sve što je na evropskom putu. Mislim da treba usvojiti dva ili tri zakona - rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na Izborni zakon BiH.

- Izmjene Izbornog zakona su dogovorene na briselskom sastanku u junu prošle godine. Tu su bili predstavnici svih parlamentarnih stranaka, papir nisu potpisali predsjednik HDZ-a koji je bio odustan i predsjednik SDS-a. Dogovoreno je, između ostalog, da će se šest mjeseci nakon formiranja vlasti na državnom i entitetskom nivou završiti pregovori u vezi sa potrebnim izmjenama Izbornog zakona kako bi se postigla implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Iduća godina je izborna, u njoj se ne može mijenjati Izborni zakon. Insistiramo na tome da se u najmanju ruku usvoje izmjene koje će osigurati integritet i transparentnost izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine - rekao je Izetbegović.

Dotakao se i Ustavnog suda BiH.

- Funkcinisanje Ustavnog suda BiH se ne reguliše nikakvim zakonima! Jedini zakon koj reguliše rad Ustavnog suda je Ustav. Dakle, "Trojka" je napravila inicijalnu pogrešku nakon koje slijede sve ostale - rekao je Izetbegović.

Govoreći o državnom budžetu, rekao je kako su svi rokovi za njegovo donošenje probijeni.

Što se tiče formiranja Vlade HNK i reakcijama NES-a, Izetbegović je rekao da nema savršenih rješenja.

- Razloga da se to napravi je koliko i da se ne napravi. Da ne uzdrmamo proces formiranja, nastajanja probosanskog bloka četvorke, prevagnuli su razlozi da se ide u formiranje Vlade HNK. Iz perspektive Sarajeva se ne vide detalji, ali se vide iz perspektive ljudi koji ispravno vode politike u Hercegovini, znaju šta je dobro za narod u Hercegovini, Bošnjake. Mi stojimo iza njihovih odluka. Da se učini sve da se sačuva odnos na NES-om. Imao sam korektan razgovor sa Nerminom Ogreševićem - kazao je Izetbegović.

Podsjetio je kako je NES-u prepušteno liderstvo u USK, ministarsko mjesto u Vladi ZDK.

- U HNk nismo uspjeli, ali to ne bi trebao biti razlog za prepirke. Za sve nas koji smo zabrinuti za stanje u zemlji cilj je formiranje bloka koji će zaštititi BiH od onoga što se nad njom nadnosi. Suprotstaviti se otvorenim planovima za disoluciju - poručio je Izetbegović.

Govorio je i o potezu predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto koja je je Evropskom sudu za ljudska prava kao stav Vijeća poslala svoj lični stav o statusu bh. agentica pred tim sudom, a to nije smjela da uradi.

- Jedino što je gore od toga jeste pasivnost ministara Bošnjaka u Vijeću ministara BiH koji se sada među sobom prepiru ko od njih treba da potpiše. Ako ne znaju ko treba da ga potpiše, neka potpišu svi zajedno. Nevjerovatno je kako građanske stranke olako prepuštaju jednu izvanredno važnu presudu po apelaciji Slavena Kovačevića koja treba da ojača građanski princip u BiH u odnosu na etnički - rekao je Izetbegović.

Kazao je kako je najnovije da "Trojka" želi kršenjem procedura izmijeniti Poslovnik Zastupničkog doma FBiH i imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH jer je to obećano HDZ-u.

- To nije dobro za Bosnu i Hercegovinu - poručio je Izetbegović.

Dotakao se i hapšenja Bošnjaka u Rs-u jer su nosili zastave sa ljiljanima.

- Imali smo problem koje je kreiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Rs-a, hapsilo je ljude Bošnjake zbog isticanja prve zastave Bosne i Hercegovine, sa ljiljanima, zvanične zastave Bosne i Hercegovine. Naša zemlja kada je primljena u Ujedinjene nacije, ta se zastava zavijorila 22. maja 1992. godine. Isticanje zastave međunarodno priznate država nije i ne može biti izazivanje nikakve rasne, nacionalne ili vjerske mržnje. Izazivaju je oni koji udaraju na tu zastavu. Ova zastava mora biti poštovana od svih u BiH pa i vlasti entiteta u Rs - poručio je Izetbegović.

Izvor: Faktor.ba