Danas je u Sarajevu održana redovna sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je usvojeno šest zaključaka.

Predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, na pressu nakon sjednice ukratko je prezentirao usvojene zaključke.

“Prvi se odnosi na ovo što radi Milorad Dodik i režim iz RS-a. SDA je pozvala međunarodnu zajednicu, PIC, OHR, bh. pravosuđe, patriotske stranke u Bosni i Hercegovini da se ne povlače pred bahatom balvan politikom koju uporno vodi Milorad Dodik. Ta balvan politika je prije rata stavljala balvane na cesti, a danas stavlja na NATO, EU put, odluke Ustavnog suda, OHR-a. Međunarodna zajednica i bh. pravosuđe su se dugo povlačili pred takvom politikom. Sa ovakvim politikama se može samo tvrdo odlučno”, rekao je Izetbegović.

Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika i svih koji budu u tome učestvovali, ukoliko se iz budžeta RS-a izdvoje sredstava, te finansira i održi proslava neustavnog i od Ustavnog suda zabranjenog praznika 9. januara.

“Kada su u pitanju nevjerovatne izjave američkog ambasadora Michaela Murphyja, da je SDA blokirala Federaciju, da SDA kontrolira pravosuđe, da sam stavio vlastiti finansijski interes ispred interesa države, da sam upravljao OSA-om na užasan način, bez ijednog argumenta godinu i po dana. To neće moći, što kažu žena ostati malo trudna, ili jeste ili nije. Ako jeste neka iznese argumente za svoje tvrdnje. Ako je tako onda nemam šta tražiti ni u politici ni na slobodi. A nije tako, jer neće naći niti jednog argumenta za to niti jednog svjedoka”, istakao je Izetbegović te nastavio:

“Napravio je grešku, nanosi tešku bruku sebi i velesili koju predstavlja u Bosni i Hercegovini. Greška je bila odnositi se ovako prema SDA, jer SDA je uvijek bila motor i takva se stranka na izborima odstrani.”

Izetbegović je poručio da se napad i kampanja protiv SDA vode kako bi se odvukla pažnja od neuspjelog projekta ambasadora Murphyja i dijela međunarodne zajednice, a ”on ih je nagovorio na taj projekat”.

“I naravno, neuspjelog projekta ‘trojke’. Mislim da ‘trojka’ nije uspjela da završi u ovih godinu dana vlasti ni 10 posto od onoga što je obećala”, naglasio je predsjednika SDA.

Izetbegović je potcrtao kako je potrebna temeljita reforma pravosuđa, te da ova stranka stalno na tome insistira.

“Svjedoci smo stalnog smjenjivanja tužilaca s razlogom, afere ‘Potkivanje’, tužilaca koji uzimaju novac ili mobitele iz predmeta, puštanja ratnih zločinaca da pobjegnu iz Bosne i Hercegovine, a u isto vrijeme na sramotan način izvršeno je hapšenje predsjednika Suda BiH i bivšeg direktora OSA-e. Niko nije iznad zakona, ali isto tako niko nije kriv dok se to ne dokaže kroz jedan pravičan postupak”, rekao je Izetbegović.

Govorio je i o prijedlogu SDA za izmjene Izbornog zakona, za koji je kazao da je kvalitetan, te podsjetio da on nije napravljen nakon poziva OHR-a već na bazi naloga Predsjedništva SDA od 1. decembra.

“Oni koji se kunu u evropski put, a ovo je jedan od bitnijih koraka na tom putu, da li će biti spremni da zajedno sa nama spriječe izborne manipulacije i krađe, vidjet ćemo. Prekosutra je dan istine”, poručio je.

Zaključke Predsjedništvo Stranke demokratske akcije možete pročitati OVDJE.