Kolegij SDA podržao je stav premijera četiri kantona (TK, ZDK, USK i SBK) da daju uvjetnu saglasnost na tekst Nacrta Reformske agende, kojeg je potrebno uputiti Evropskoj komisiji na dalju proceduru, saopćeno je iz te stranke.

- Smatramo da je Nacrt Reformske agende potrebno što prije usaglasiti i uputiti Evropskoj komisiji, ali da se iz dokumenta ne mogu uklanjati dijelovi koji se odnose na poštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Neprihvatljivim smatramo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin "državni", da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti finansirani nalaze uglavnom projekti iz entiteta RS i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom. Udovoljavanje ultimatumima iz entiteta RS ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban Bosni i Hercegovini i njenim građanima - naveli su iz SDA.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (Naša stranka) na društvenim mrežama ustvrdio da je SDA posredstvom četiri kantonalna premijera odbila podržati Plan reformi iz Plana rasta.

To znači, prema njegovom tumačenju, da Bosne i Hercegovina neće dobiti 70 miliona eura prve tranše od Evropske unije.

- Ne vjerujem dok ovo pišem, ali SDA je posredstvom svoja četiri kantonalna premijera odbila podržati plan reformi iz plana rasta. Čini se da su građani pretjerano pozitivno reagovali na iskorake BiH na evropskom putu i previše smo pohvala dobili iz Brisela. Odlučili su u SDA da zakoče evropski put i uskrate novac građanima i firmama u cijeloj BiH. Na ovakvo nerazumno ponašanje smo navikli iz RS-a, ali evo, SDA ima primjedbe - napisao je Forto na Facebooku.

Nezir Pivić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, jednog od onih koje je Forto prozvao, za Faktor je objasnio o čemu je zapravo riječ.

Pivić je demantovao da su kantoni odbili, te dodao da su kantoni dali saglasnost, ali su ukazali na nelogičnosti.

- Dali smo saglasnost. Ali su prvo sjeli sa RS-om i sve dogovorili, a onda su nama poslali 190 stranica teksta u kojem su mijenjane stvari, ubačeni su novi detalji, i onda su tražili da se izjasnimo u roku od sat i po, i to da se izjasnimo samo "za" ili "protiv", što je suludo.

Mi smo rekli da prihvatamo nacrt teksta, uvjetno, kojeg treba uputiti Evropskoj komisiji zu dajnu proceduru. Mi smo, dakle, rekli da prihvatamo, ali da imamo određene zamjerke koje se odnose na način kako se radilo, na transparentnost, odnose, nepoštivanje, naročito zato što je RS dobio sve što je tražio - kazao je Pivić.

Pivić je potom ukazao na neke pomalo šokantne postupke vladajućih stranaka, prije svega Trojke (SDP, NS i NiP), odnosno na razloge zbog kojih je bilo zamjerki kantona.

Pivić je istakao da su iz dokumenta jednostavno izbrisane dvije obaveze na koje RS, odnosno SNSD Milorada Dodika nije dao saglasnost. Radi se o obavezama popunjavanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i provedbe odluka Ustavnog suda, što RS odbija, a druga je ukidanje entitetskog veta.

- Iz RS-a su tražili da se uvede pravo veta kod Konkurencijskog vijeća - dodao je Pivić.

Iako je ovo do prije dva dana isticano kao obaveza zbog koje je Plan reformi usaglašen 98 posto, a ne sto posto, ove obaveze su izbrisane iz Programa, a na četiri kantona i Brčko distrikt je prebačena odgovornost jer se čekala njihova saglasnost.

O tome je jučer govorila Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. Krišto nije pomenula neusaglašenost sa RS-om, a sada je jasno i zašto, jer su pitanja koja nisu usaglašena - brisana.

- Također, iz RS-a su tražili da se briše gdje god piše, na engleskom je, "national" , što znači državno. Za nas je to neprihvatljivo. Mi smo tražili da se vrati ono što je državno. Pristali su da se institucije države zamijene entitetskim. I mi smo opet rekli neka ide Program reformi, ali da Evropska komisija vodi računa o tome svemu. A oni su to shvatili kao da smo protiv. Mi nismo protiv Reformsog plana ni Plana rasta - kazao je Pivić.

Napomenuo je da je posebno zanimljiva tabela indikativnih projekata. Ubačeni su projekti koji se odnose na RS i određene sredine kao što su HNK, a nema nijednog u ZDK, Tuzlanskom kantonu...

- Ponavljam da nije tačno da smo odbili nego to oni tako tumače. Mi smo prihvatili, ali ukazali  na nelogičnosti. Oni jednostavno nemaju snage oduprijeti se SNSD-u i Dodiku. I neka Forto objasni zašto je pristao da se briše riječ "državni" - dodao je Pivić.

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je danas da Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende jer saglasnost "nisu dali predstavnici četiri kantona, uprkos dodatnom roku koji je odobrila Evropska komisija te iscrpnim pokušajima usaglašavanja protekla dva dana".

Naveli su da saglasnost nisu dali Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton.

- Zbog njihovog odbijanja, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende - tvrde.