13.00

Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Irena Hadžiabdić izjavila je da je na lokalnim izborima koji se danas održavaju u BiH do 11 sati glasalo 14,12 posto birača, javlja Anadolu.

Napomenula je da je na lokalnim izborima 2020. godine procenat izlaznosti iznosio 14,88 posto, a 2022. na opštim izborima 15 posto u isto vrijeme.

"Međutim, mi nismo u ovom momentu do 11 sati dobili sve podatke iz Tešnja Prozor/Rame i Oštre Luke, tako da je on zaista u rangu i ranijih izbora“, rekla je ona.

Danas u BiH održavaju lokalni izbori osim u osnovnim izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica jer je CIK BiH u tim izbornim jedinicama odgodila održavanje izbora zbog situacije uzrokovane vremenskom nepogodom.

"Sva biračka mjesta u Bosni i Hercegovini su otvorena u sedam sati uz neznatna kašnjenja, a sa radom su počeli i mobilni timovi. Radi se o ukupno 5.663 biračka mjesta, od čega 5.177 redovnih i 386 mobilnih“, rekla je Hadžiabdić.

Pojasnila je da pojedina biračka mjesta nisu otvorena tačno u sedam časova iz uobičajenih razloga kao i na ranije održanim izborima.

"Na primjer, nisu nam vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkih mjesta Kasnilo se u dolasku članova biračkih odbora, na biračkim mjestima na kojima imamo testiranje izbornih tehnologija također je bilo malo kašnjenja zbog pripreme tehnologije, ali ništa neuobičajno, niti alarmantno i da 8 sati su sva biračka mjesta bila u funkciji“, rekla je ona.

Dodala je da CIK je u ime 60 organizacija akreditovala 2.095 posmatrača, dok su opštinske izborne komisije akreditovale 45.252 posmatrača, ukupno izborni proces nadgleda 47.347 posmatrača.

Kada su u pitanju informacije koje su u CIK-u primili sa terena do ovog momenta, bilo je nekoliko narušavanja javnog reda i mira, verbalnih prijetnji, prema izvještaju koji su primili od MUP-a na jednom biračkom mjestu u Maglaju i u Istočnom Starom Gradu, dok je na biračkom mjestu u Berkovićima bilo prigovora vezano za glasanje putem takozvanih CIPS prijava, koje su davno izbačene iz upotrebe.

"Kada su u pitanju naši pilot projekti, situacija je, po mišljenju CIK-a prilično zadovoljavajuća“, rekla je ona i dodala da su zabilježeni problemi zbog internet konekcije i pri uzimanju otiska prsta.

CIK BiH je primila oko stotinu prigovora u vezi sa kršenjem izborne šutnje.

"Uglavnom se radi o kršenju izborne šutnje na društvenim mrežama i te slučajeve ćemo rješavati, već šaljemo zahtjeve za izjašnjenja povodom određenih prijava, a što se tiče povreda na biračkom mjestu, oni su uglavnom u prvom stepenu u nadležnosti općinskih izbornih komisija. Generalno, smatramo da proces teče na zadovoljavajući način, da ga nije obilježilo nešto alarmantno na terenu. Ima puno izazova zbog slabe internet konekcije i zbog slabe osposobljenosti biračkih odbora na nekim biračkim mjestima, što je mahom uzrokovano i izmjenama članova i predsjednika, i zamjenika, i članova biračkih odbora u posljednji čas, dijelom zbog odustanka, dijelom zbog drugih možda opravdanih, a možda i neopravdanih razloga“, dodala je ona.

 

 

11.25

Koalicija "Pod lupom" o toku lokalnih izbora u BiH: Na pojedinim biralištima sumnja se i u trgovinu biračkim mjestima

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' obavještava javnost da je za lokalne izbore 2024. godine angažovala na izborni dan skoro 850 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima (otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova i pakovanje izbornog materijala), javlja Anadolu.

Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ''Pod lupom'', a na otklanjanju izbornih nepravilnosti radi Pravni tim Koalicije "Pod lupom“, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.

Iz Koalicije "Pod lupom“ navode da je dobro što je izborni dan počeo na način da je za većinu posmatrača bio omogućen neometan pristup biračkim mjestima. Također, biračka mjesta su većinski otvorena na vrijeme bez značajnih kašnjenja, uz izuzetak Fojnice u kojoj je održavanje izbora jutros u cijelosti odgođeno zbog prirodne nesreće.

S druge strane uočene su određeni propusti i izborne nepravilnosti. Naime, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus se ponavlja da lokalne izbore komisije ne dostavljaju spiskove posmatrača biračkim odborima zbog čega se posmatrači Koalicije "Pod lupom“ susreću sa izazovima u pristupu biračkim mjestima zbog proceduralnih propusta. To je dogodilo ove godine na Ilidži, u Olovu, Vogošći, Kalesiji, Trebinju, Prijedoru i Banjoj Luci. Kada su u pitanju izborne nepravilnosti, posmatrači su zabilježili ukupno 59 kritičnih situacija.

Izvijestili da u Tuzli na biračkim mjestima nisu okačene liste članova biračkog odbora sa njihovom pripadnošću političkoj stranci, što predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH. Na taj način građani-birači, kao i oni koji posmatraju izborni proces ne mogu provjeriti da li je dolazilo do trgovine mjestima u biračkim odborima.

U to, posmatrači su na manjem broju biračkih mjesta u zemlji izrazili sumnju u moguću stranačku infiltraciju na pozicije predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, kao i u trgovinu biračkim mjestima između političkih subjekata. Također, tajnost glasanja je narušena na po jednom biračkom mjestu u Banjoj Luci i Loparama, te postoje sumnje u zloupotrebu pomoći pri glasanju na jednom biračkom mjestu u Živinicama. Zabrinjava i nedostatnag izbornog materijala na 8,5 posto biračkih mjesta što je povećanje za 6,4 posto u odnosu na prošle izbore.

Dodatno, s obzirom na to da Koalicija "Pod lupom“ prati i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima, prve informacije pokazuju da za sada, odnosno u prvim satima, na skoro svim biračkim mjestima oprema funkcioniše i proces glasanja se odvija neometano. Izuzeci su jedno biračko mjesto u Doboju gdje ne radi elektronska identifikacija birača, i dva biračka mjesta u Tuzli gdje ne rade skeneri glasačkih listića, na kojima je glasanje nastavljeno bez opreme.

Iz Koalicije "Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da danas podijele sa njima sva svoja pozitivna ili negativna iskustva sa izbora putem obrasca https://mojeiskustvo.podlupom.org/. Također, građani sve izborne nepravilnosti i dalje mogu prijaviti putem besplatnog telefona 080 05 05 05.

11.05

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), među prvim je stranačkim i državnim zvaničnicima koji su već glasali na Lokalnim izborima 2024. godine. 

Izetbegović je izrazio saučešće porodicama poginulih u razornim poplavama na području Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona te brz oporavak povrijeđenima, javlja Faktor. 

Zbog razornih poplava izbori se danas ne održavaju u Kiseljaku, Jablanici, Fojnici, Kreševu i Konjicu. 

- Nadamo se da ćemo prije svega u Srebrenici postići dobar rezultat i da će biti izabran načelnik iz bošnjačkog naroda. Dalje, naši interesi su vezani za Mostar, Brčko distrikt, Stolac, za kantonalne centre. Vjerujemo da će SDA generalno podići broj glasova, vijećnika, broj načelnika i gradonačelnika - rekao je Izetbegović.



.

 

10.00

Građani Banjaluke koji su jutros poranili kako bi obavili svoju građansku dužnost očekuju da će nakon lokanih izbora živjeti bolje, javlja Anadolu.

Na biračkim mjestima u Osnovnoj školi "Branko Radičević“, prvi na su glasanje došli uglavnom stariji Banjalučani.

Obzirom da se na ovoj lokaciji nalazi mnogo biračkih mjesta pojedini glasači žalili su se da im je teško pronaći u kojoj učionici treba da glasaju.

Persa Galić je na glasačko mjesto stigla odmah po otvaranju i ispunila svoju građansku dužnost.

O svojim očekivanjima rekla je: "Meni je tako svedno, šta god da bude, vidjećemo šta će biti.“

"Za mene je sada dobro penzija redovna, šta da radim. Kolika, tolika“, rekla je Persa Galić.

Pero Dragić je bez problema uspio glasati.

"Jesam glasao, nije komplikovano ništa. Ideš po strankama, razumiješ, zaokružuješ koga ti želiš i to je to. Živim u Banjaluci više od 50 godina. Dosta je teško stanje, ali nadati se da će biti bolje“, rekao je Dragić.

Davorin Gajić rekao je da je njegovo glasanje proteklo brzo i jednostavno, a svoja očekivanja nije želio komentarisati dodajući da se nada da će biti bolje.

Savo Čobeljić smatra da izbori nisu nikada bili slabije organizovani, jer se ne znaju gdje su biračka mjesta, nisi su mu znali reći po imenu ulice gdje treba da glasa.

"Stvarno neorganizovano, u odnosu na ove prethodne godine, najslabija organizacija. Očekivanja su da naši pobjede, drugo nema, samo naprijed u nove radne pobjede i tako, da ljepše grad izgleda“, rekao je on.

Na ovim lokalnim izborima građani Banjaluke, mogu glasati na 262 redovna biračka mjesta. U konačan izvod iz Centra za birački spisak, upisano je 189.527 birača. Od tog broja, 621 birač, registrovao se za glasanje putem pošte iz inostranstva.

09.33

Prvi put u historiji BiH, na određenim biračkim mjestima danas se  testiraju nove izborne tehnologije, s ciljem osiguravanja većeg integriteta izbora. Pilot-projekti uključuju autentifikaciju birača, automatsko prebrojavanje glasova putem optičkih skenera, biometrijsku identifikaciju te video nadzor biračkih mjesta.

Skeneri, kako je ranije najavljeno bit će postavljeni na 145 biračkih mjesta, u sedam izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Glasanje je identično kao na glasačkim mjestima, samo što je sada pored glasačke kutije postavljen skener u koji se ubaci glasački listić, a koji potom može biti prihvaćen ili odbačen ukoliko skener uoči neke nepravilnosti.

Tvrdi se kako neće biti moguće glasati umjesto umrlih na biračkim popisima, kao ni uime onih koji odluče da ne izađu tog dana na izbore.

Osim toga, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u martu  ove godine iskoristio svoje ovlasti i nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, na izbornim listama više se ne mogu naći ratni zločinci, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

08.50

MUP RS-a: Proces glasanja se odvija mirno, bez incidenata

08.18

Centralna izborna komisija BiH je jutros u nastavku 75. sjednice, na osnovu člana 14.2 Izbornog zakona BiH, donijela Odluku o izmjeni Odluke o odgađanju održavanja Lokalnih izbora 2024. godine u osnovnim izbornim jedinicama u kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće kojom se osim u Jablanici,Konjicu, Kiseljaku i Kreševu izbori odgađaju i na svim biračkim mjestima u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica.

Obzirom da je Općinska izborna komisija Fojnica obavještena da će navedena odluka biti razmatrana na sjednici CIK-a BiH, data im je instrukcija da sačekaju sa otvaranjem biračkih mjesta kako bi se sav izborni materijal bez kompromitovanja ponovo uz pratnju policije vratio općinskoj izbornoj komisiji, naravno uz ustaljenu proceduru primopredaje materijala, saopćeno je iz CIK-a BiH.

07.00

Biračka mjesta za lokalne izbore otvorena su širom Bosne i Hercegovine  u 7.00 sati, a građani će imati pravo da biraju svoje zvaničnike večeras do 19.00 sati - općinske načelnike i članove općinskih vijeća, te gradonačelnike.

S obzirom da još nema informacija sa terena, nije poznato na koliko mjesta je bilo kašnjenja prilikom otvaranja birališta.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je  donijela Odluku o odgađanju izbora u osnovnim izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak i  Kreševo na svim biračkim mjestima te na tri biračka mjesta (114A009 Gojevići, 114A010 Dusina i 114A011 Bakovići) u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica. 

Centralna izborna komisija BiH je donijela navedenu odluku na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Odgođeni izbori će se održati kada se steknu uvjeti za održavanje izbora, a u pravilu  provode se u roku od 7 dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima o čemu će posebnu odluku donijeti Centralna izborna komisija BiH, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini ima 3.400.204 građana koji su upisani u Centralni birački spisak.

Uspostavljeno je i 14 biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u osam država (Srbija, Njemačka, Austrija, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švedska, Belgija).