Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je privržen cilju „srpskog sveta“, da vlada Srbima u susjednim zemljama. Uspio je u Crnoj Gori. Vlada u Podgorici je pod kontrolom Srbije, ukazuje u najnovojoj analizi Daniel Serwer, američki profesor na Univerzitetu Johns Hopkins.

Serwer je ocijenio da Balkan neko vrijeme neće biti u fokusu Sjedinjenih Američkih Država, ali napominje da će njihov zadatak biti da naprave zaokret u pristupu prema ovom regionu kako bi se anulirale greške iz prethodne tri godine.

“Ulazimo u posljednju fazu pred izbore u SAD. To znači period "hrome patke" do 20. januara za djelove svijeta nižeg prioriteta, kao što je Balkan. Ni Kamala Harris ni Donald Trump vjerovatno neće reći ništa o regionu prije 5. novembra. Čak će i poslije Dana inauguracije proći neko vrijeme dok se nova administracija fokusira na Balkan”, smatra Serwer, prenosi crnogorska AntenaM.

On konstatuje da su pogledi Kamale Harris na Balkan nepoznati, ali podsjeća da je ona provela karijeru u procesuiranju kriminalaca i braneći jednakost prava. 

- To vam vjerovatno govori nešto o njenom odnosu prema korupciji i etnonacionalizmu. Trump je korumpirani bijeli rasista koji je pokušao da podijeli Kosovo dok je bio u Bijeloj kući. Ako bude izabran, on će bez sumnje ovlastiti Rika Grenela ili njegovog dvojnika da to ponovo pokušaju na Kosovu i u Bosni. Srbija ima uticaj na Trumpa. Jared Kusher je tamo tražio mogućnosti za ulaganja – kazao je Serwer.

Ljudi u Stejt departmentu i u Bijeloj kući trebalo bi, smatra Serwer, da u ovom periodu "hromih patki“ nastoje da isprave greške iz posljednje tri godine, koje su proizvele uglavnom diplomatski neuspjeh na Balkanu. 

- Bidenova administracija se greškom usredsredila na stvaranje statutarne Zajednice srpskih opština na Kosovu. U Bosni je s pravom nastojala da razvlasti etnonacionalističke političare, ali je uspjela uglavnom sa Bošnjacima. Ti prioriteti osudili su Bidenovu balkansku politiku na strateški poraz. Takođe su otuđili Kosovare i Bošnjake, najbolje prijatelje Amerike u regionu.

On je ponudio nekoliko ideja za ispravljanje kursa čiji je cilj smanjenje uticaja etničkog nacionalizma, a sve pod pretpostakvom da Harris bude izabrana za novu predsjednicu SAD-a.

To bi, takođe, povećalo funkcionalnost upravljanja na još još uvijek krhkom Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini – naveo je on.

Prema njegovim riječima, trebalo bi napraviti konsultacije sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o zajedničkom planu za uspostavljanje nesumnjivog suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje. 

- Ovo bi trebalo da uključi prekid Beogradovog zastrašivanja Srba koji se pridružuju kosovskim bezbjednosnim institucijama i šire međunarodno priznanje. Usvojiti kao zvanični stav SAD-ovu uslovnu podršku nevladinoj Zajednici opština sa srpskom većinom. Same opštine treba da formiraju ovu asocijaciju u skladu sa kosovskim Ustavom. Uslovi bi trebalo da podrazumijevaju Beogradovo ispunjavanje obaveza iz sporazuma kojim je Priština pristala na Asocijaciju – stava je Serwer.

Beograd bi, kako je rekao, morao javno da preuzme odgovornost za prošlogodišnje malverzacije srpske Vlade.

- To uključuje otmicu kosovske policije, nerede protiv KFOR-a i terorističku zavjeru u Banjskoj – naveo je, pored ostalog, Serwer, dodajući da SAD treba da počnu javno da kritikuju korupciju i rastuću autokratiju u Beogradu.

Smatra i da treba da iz SAD-a potegnu krivične prijave protiv vodećih srpskih i hrvatskih zagovornika etnonacionalne podjele u Bosni (Milorada Dodika i Dragana Čovića).

- Na ovoj listi ima nekih velikih naloga, ali neuspjeh trogodišnjih pogrešnih diplomatskih napora SAD i EU sugeriše da je potreban drastičan zaokret – ocijenio je Server.

Osvrnuo se na vladavinu Aleksandra Vučića u Srbiji, koji je, kako kaže, posvećen konceptu „srpskog sveta“ i upravljanju Srbima u susjednim zemljama.

- Uspio je u Crnoj Gori. Vlada u Podgorici je pod kontrolom Srbije. U Bosni i na Kosovu samo de facto podjela može donijeti uspjeh Srbiji. Beograd će odoljeti svim navedenim potezima, kao i njihovi punomoćnici u susjednim zemljama – istakao je Server.

Beograd je, navodi on, u opasnosti da nepovratno padne pod uticaj Rusije i Kine. SAD, smatra, treba da se suprotstave tom uticaju tehnikom „štapa i mrkve“.

- Pristup smirivanju samo mrkvom nije uspio. Evo rezultata: Amerikanci će u svemu tome biti daleko efikasniji ako EU i UK budu djelovale u tandemu. Velika Britanija će vjerovatno slijediti snažno vođstvo SAD. EU možda neće odmah slijediti. To daje još jedan zadatak za period „hrome patke“: uključivanje Brisela – zaključio je Server.