16.23

Nastavlja se sanacija terena na području općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

U prijepodnevnim satima održane su sjednice općinskih stožera Civilne zaštite na kojima su doneseni zaključci o angažiranju svih raspoloživih resursa na području ovih općina, priopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Na osnovu zahtjeva općine Fojnica, angažirani su pripadnici Županijske službe za zaštitu i spašavanje s visina, dok su u općini Kiseljak angažirani pripadnici Županijske službe za zaštitu od požara i poplava.

15.35

Hanu Maslo vodena bujica je nosila stotinama metara. U noći sa četvrtka na petak u Donjoj Jablanici izgledi da će ona i njena porodica preživjeti bili su minimalni. Kad je shvatila šta se dešava i gdje se nalazi pred zoru, Hana je mislila da su oko nje svi mrtvi. Allahovom milošću su preživjeli, govori za Faktor njena sestra Selma Hujdur.  

Hana je ona žena o kojoj ste čitali ili čuli na TV vijestima, trudnica koja je u poplavama izgubila bebu u osmom mjesecu trudnoće.  

Prostorija se u sekundama napunila muljem

Sve je počelo pred ponoć, kako su Selmi ispričali Hana i Alen, sestra i zet. Primijetili su da ispod vrata njihove kuće prodire mulj, blato. Izgledalo je kao da kiša i bujice nanose mulj i da u kuću neće prodrijeti ako uspiju dobro poduprijeti vrata. U samo par minuta ispostavilo se da su sva sila vode, kamenja, mulja "odnijeli" cijelu kuću. 

- Ja vam sad pričam ono što su mi njih dvoje ispričali, uz napomenu da su oni u stanju šoka. Oni su navečer legli na spavanje. Kuća je na dva sprata. Njih dvoje su bili u prizemlju a svekar, svekrva i od muža brat, na spratu. 

Alen je primijetio da ulazi blato kroz vrata. Vidjeli su kroz prozor da se nešto dešava i pokušao je prisloniti krevet na vrata kako to ne bi probilo, nije očekivao da će biti u tolikoj mjeri. Sljedeće šta se dešava je da ta poplava, ustvari taj mulj i pijesak, kamenje, prodire unutra. On je Hanu prebacio na drugi kauč ili krevet. U njegovom sjećanju je to da se prostorija već u sekundama napunila tim pijeskom i muljem, Hanu je to podiglo do plafona. 

Sljedeće šta se dešava je da je cijela kuća "skliznula", urušila se. Sada te kuće nema.

Hana je rekla da je nju ta bujica onda odnijela, nosila ju je možda 500 metara do kilometar, ne znam koliko tačno, skroz dolje do vode. Ona se tu zakačila za neku granu. Nekao se izborila preko tog kamenja. Našla je nekakvu kolibu i tu se zavukla. Odjeća sa nje je bila potrgana. Bilo je užasno hladno. Našli su je samo u potkošulji. 

Kad se zavukla u kolibu našla je tepih i njime se ogrnula, rekla mi je da joj je tad bilo toplo, kad se time pokrila. Rekla mi je da je njen osjećaj bio da je ta noć prošla u trenu, a to se desilo pred ponoć, nju su našli ujutro kad je svanulo. Znači, ona je cijelu noć lutala, borila se i čekala, a meni je rekla da je njoj sve proteklo u trenu - ispričala je Hanina sestra Selma za Faktor. 

Možda je neko vrijeme bila bez svijesti? Vjerovatno. Kada su Hanu ujutro pronašli, ona nije mogla hodati. 

- U tom trenutku je, nažalost, ona sama bila svjesna da beba nije živa. Osjetila je da je boli stomak. Trebala se poroditi 11. novembra, taj je bio tremin - kaže Selma. 

Haninog muža Alena bujuca nije odnijela toliko daleko. 

- U svemu tome, vidio je majku kojoj je noga zaglavila, dok je sljedeća bujica krenula na njih. Uspio ju je povući i oni su se, koliko sam ih shvatila, uspjeli "izbaciti" ranije iz te bujice koja je nosila sve pred sobom. Njihova kuća je bila u strani. 

Nakon svega, naknadno su im rekli da su negdje dolje našli Hanu, dok je ona sve to vrijeme mislila da su oni svi mrtvi. Nije mogla vjerovati da je iko preživio. Kad je vidjela Alena, kaže da joj je laknulo, u cijeloj toj katastrofi sjeća se da je to bio momenat olakšanja kad je vidjela muža živog. 

Hvala Allahu živi su, cijela sestrina porodica je ostala živa - kaže Selma Hujdur. 

Hana i Alen su sada u bolnici u Mostaru. 

- Alen je na odjelu hirurgije, van je životne opasnosti. Tijelo mu je, malo je reći, iskasapljeno od udara, od svega. Hana je na intenzivnoj njezi i kod nje se ne može ući. Hvala Allahu stabilna je već neko vrijeme, ali rebra su joj polomljena, tu je bio i hitan carski rez, unutarnje krvarenje, pluća, slezena, svašta je oštećeno. Ja sam je vidjela, ugruhana je sva. Hvala Allahu sad je stabilno, ali doktorca je rekla da se svakim trenom može sve promijeniti, tako da se ona non - stop promatra i ulazak nam je zabranjen. Nadamo se da će biti dobro - priča Selma Hujdur. 

Porodica Maslo ostala je bez svega. Njihova kuća više ne postoji, niti bilo šta materijalno što su imali u Donjoj Jablanici. Selma pokušava prikupiti pomoć za njih, da im se osiguraju kakvi-takvi uvjeti za život. Apel za pomoć možete vidjeti na njenom Facebook profilu ispod. 

 

14.50

U Jablanici još uvijek traje velika akcija pomoći unesrećenima i potraga za osobama koje se vode kao nestale, a nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Veliki broj spasilačkih ekipa i volontera je na terenu, tako biti i u narednim danima.

Štete su velike, a zabilježen je i jedan neobičan prizor. Naime, na jednom mjestu u Jablanici među ruševinama pronađen je i Kur'an koji skoro i da nije oštećen dok je sve na tom mjestu voda odnijela, što možete i vidjeti u video prilogu koji je objavio Faktor.

Stranice ove vjerske knjige su suhe, nisu oštećene, čiste su i gotovo netaknute, kažu pronalazači. 

 

14.12

U Donjoj Jablanici prije sat vremena pronađena su još dva tijela, potvrđeno je Feni iz JZU Dom zdravlja Jablanica.

Time se broj mrtvih u katastrofalnim poplavama i odronima u Jablanici popeo na 15.

14.10

Iz Novog Pazara put poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini krenuo je šleper koji prevozi humanitarnu pomoć prikupljenu u akciji novopazarske Humanitarne organizacije "Uhud", javlja Anadolu.

Šleper je bio parkiran u centru Novog Pazara od devet sati, a pomoć je prikupljena za svega tri sata. Građani su se masovno odazvali pozivu organizacije "Uhud", donoseći pomoć za stanovništvo pogođeno poplavama u Bosni i Hercegovini.

"Novopazarci su uvek spremni da pruže ruku pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Građani su donosili sve što je potrebno za ovo hladno vreme jorgane, ćebad, grejalice, žensku i mušku zimsku garderobu. Narod se odazvao u velikom broju, iako mnogi nisu ni čuli za akciju. Zahvalni smo na svakom doprinosu. Hvala Uzvišenom Gospodaru na ovoj prilici da pomognemo. Ova pomoć nosi i važnu poruku narodu Bosne i Hercegovine, koji prolazi kroz teške trenutke - Sandžak je uz njih. Njihov problem je i naš problem. Neće biti zaboravljeni i nećemo biti posmatrači, već ćemo velikodušno pomagati u ovom iskušenju koje ih je zadesilo," naveo je za Anadolu Sead Bihorac iz Humanitarne organizacije "Uhud".

Iz Humanitarne organizacije "Uhud" naveli su da će, zbog velikog interesovanja građana da upute pomoć, i sutra kamion biti parkiran u centru Novog Pazara od devet sati.

Iz te organizacije pozvali su Novopazarce da donesu svoje priloge, uz napomenu da ono što se donira mora biti novo i upotrebljivo.​​​​​​​

           

13.25

Reporteri Hayata su u Buturović Polju, mjesto koje su obišli sravnjeno je sa zemljom.

Mještani ovog hercegovačkog naselja koji su preksinoć pretrpjeli, a neki nažalost nisu preživjeli strahote velikih poplava, čekaju bukvalno da se neko smiluje i da im dođe pomoći. Većina njih ne želi da se pojavljuje u medijima jer im je, kako nam rekoše, dosta zapomaganja u cijeloj ovoj muci, a da niko konkretnije ne reaguje.

Svjesni su činjenice da je Donja Jablanica najviše pogođena u ovim poplavama i da se sva mehanizacija uglavnom usmjerava na to područje. Ali isto tako, opravdano smataraju, da ne smiju biti prepušteni sami sebi. A, sada jesu...

Jedan od mještana Buturović Polja kojeg su zatekli na gomili kamenja, drveća, koje je zatrpalo na desetine kuća sa suzama u očima jedva da je kazao: 'A, vidite kako nam je. Ovo ne znam jesam li ikad igdje vidio ovako'. Tvrdi da se ispod ruševina nalazi dosta tijela do kojih ne mogu doći.

- Gotovo gledamo u mrtve, a ne možemo ih izvući. Ove što raščišćavaju cestu pitao sam da dođu, da počnu kopati, ali su mi rekli kako ne mogu jer im je prioritet raščišćavanje puta. Ovdje sada imamo jedan bager koji sam ništa ne može uraditi. Ispod su mrtva tijela, ali ne možemo doći do njih. –

 

13.17

Spasilačke službe su u Donjoj Jablanici danas pronašle tijela još dvoje žrtave katastrofalnih poplava koje su zadesile ovo mjesto.

Sabahudin Spahović iz Civilne zaštite istakao je da su našli tijelo žene i muškarca ispod ruševina u Donjoj Jablanici. Time se ukupan broj žrtava od poplava u Bosni i Hercegovini popeo na 20, pišu Vijesti.ba.

Jučer je HNK objavio cifru od njih 15, dok su u SBK život izgubile tri osobe do sada. Velika je vjerovatnoća da je to i konačan broj u ovom kantonu.

Iako su neki mediji objavili da je u nedjelju pronađeno tijelo još jedne nestale osobe u Buturović Polju kod Konjica, iz Vlade HNK kazali su kako u ovom trenutku ne mogu potvrditi te informacije.

13.00

Turska humanitarna organizacija IHH provodi akciju pomoći mještanima područja pogođenih poplavama u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Iz IHH-a su saopćili da su u okviru akcije dopremili pakete hrane i higijenskih potrepština za više od 350 porodica u Jablanici i Konjicu.

Također su saopćili da humanitarci IHH-a ostaju na terenu i kako će u skladu s potrebama nastaviti pružati pomoć.

 

11.45

Crveni križ Crne Gore pokrenuo je akciju prikupljanja novčane pomoći za stanovništvo koje je prethodnih dana pogođeno katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini.

Prikupljena sredstva će biti uplaćena na račun Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

- Apeliramo na građane da za sada nije neophodno donirati bilo kakvu drugu vrstu pomoći, osim novčane. Tim povodom molimo građane da, dok se za tim ne ukaže potreba, ne odvajaju polovnu garderobu, prehrambene ili higijenske proizvode - navodi se u priopćenju Crvenog križa Crne Gore, pišu Vijesti.

Predstavnici lokalnih samouprava i izvršne vlasti u Crnoj Gori uputili su izraze sućuti povodom smrtonosnih poplava u Bosni i Hercegovini.

10.59

Treći dan Oružane snage Bosne i Hercegovine sa svim potrebnim resursima otklanjaju posljedice razornih poplava i klizišta u najugroženijim dijelovima naše zemlje. Danas inžinjerijske jedinice, služba traganja i spašavanja unesrećenih, helikopterski skvadron, pješadija sa logističkom podrškom, djeluju u skladu sa planom Kriznog štaba.

Danas, kao i jučer, pripadnici OSBiH su angažovani u opštinama Konjic i Jablanica na raščišćavanju putnih komunikacija. U općini Kiseljak od jučer su angaživani pripadnici OS BiH, na raščišćavanju ruševina izazvanih poplavama. Dostavljena su i četiri vojna agregata opštini Konjic, radi uspostave struje u ugroženim područjima.

- U toku jučerašnjeg dana, naše pripadnike su posjetili zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Mirsad Ahmić i brigadir Jasmin Čajić, kako bi sagledali okolnosti u kojima vojnici rade, te najnužnije potrebe. Oružane snage BiH, kao i sada, nebrojeno puta su pokazali izuzetnu požrtvovanost, hrabrost i nesebičnu želju za pomoć svim građanima BiH kad je to potrebno - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

10.30

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović donio je odluku o proglašenju Dana žalosti koji će trajati od danas do 8. oktobra.

Kako se navodi, odluka je donesena povodom tragične smrti sugrađana u prirodnoj nesreći koja je zahvatila općinu Jablanica.

Dani žalosti obilježavaju se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama općine i javnih ustanova čiji je osnivač općina Jablanica.

Tokom trajanja dana žalosti, na javnim mjestima neće biti održavani kulturni, zabavni i slični programi, dok će fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, te lokalni mediji prilagoditi svoje poslovanje ovom razdoblju.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se "Službeni glasnik općine Jablanica".

Podsjetimo, na području Jablanice i Konjica dosad su pronađena tijela 15 osoba, a još uvijek se traga za između 10 i 15 nestalih. Na terenu u Jablanici jutros je oko 60 spasilaca iz cijele BiH i Hrvatske, a očekuje se dolazak i kolega iz Srbije i EU

10.00

Pomozi.ba: Desetak terenskih vozila na putu prema odsječenim mjestima

Desetak terenskih vozila Udruženja Pomozi.ba na putu je prema odsječenim mjestima koja su pogođena poplavama, prenosi Anadolu.

"Radi se o jednom dijelu ekipe koja dolazi iz pravca Mostara dok drugi dio naših ljudi koji su cijelu noć putovali iz Krajine čekaju da se sastanu i zajednički krenu dalje prema ugroženim područjima", naveli su iz Pomozi.ba.

Šleper koji su u subotu u večernjim satima poslali iz centralnog skladišta u Sarajevu, stigao je u Jablanicu.

09.31

Srbija u BiH poslala 36 spasilaca sa 12 vozila, ponuđene i mašine i helikopteri

U BiH su krenuli specijalistički timovi, odnosno 36 pripadnik Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila koji čine timovi iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva i Užica i ljudi iz sedišta Sektora za vanredne situacije.

"Takođe, javno preduzeće 'Srbijavode' kao član Republičkog štaba za vanredne situacije upućuje dva bagera, kao prvu pomoć BiH, a mi smo iskazali i spremnost da pomognemo za sve ostalo što je potrebno, ako treba još inžinjerskih mašina, bagera, kamiona, ali i helikoptera za spasavanje“, istakao je Dačić.

Dačić rekao je da će srbijanski timovi biti upućeni u rejon Jablanice, odnosno gdje organi BiH odrede da je najkritičnije u određenom trenutku.

08.55

Na području Jablanice i Konjica dosad su pronađena tijela 15 osoba, a još uvijek se traga za između 10 i 15 nestalih. 

-   Još uvijek tragamo za između 10 i 15 osoba – potvrdio je Feni šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a, Darko Juka.

Istaknuo je da je putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena, ali samo za vozila spasilačkih službi i žurne slučajeve.

- Sve službe su na terenima, non-stop bez prekida – rekao je Juka, dodavši da je, uz njih, na terenu i 300-ak volontera, najviše u Jablanici.

Apelirao je i da se ne ide samoinicijativno na pogođena područja.

- Tko god želi na bilo koji način pomoći, treba kontaktirati Operativne centre civilne zaštite – dodao je Juka.  

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i obiteljskim kućama Jablanice i Konjica.

08.45

Prema informaciji Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, stanje na područjima pogođenim poplavama, Jablanici i Konjicu, nepromijenjeno je u odnosu na sinoćnja izvješća. Noć je protekla mirno, bez novih pomjeranja tla i bez dodatnih ugroza, saopćila je Vlada HNK-a.

Vodostaji rijeka u HNK-u su stabilni. Na terenu su profesionalne spasilačke i volonterske ekipe, potraga za unesrećenima i aktivnosti na uspostavljanju prometne, telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture intenzivirane su već od svanuća.

Sinoć je iz Jablanice zaprimljen zahtjev za osiguranjem dodatnih 200 kreveta za spasioce koji dolaze iz drugih zemalja. Zahtjev je proslijeđen u Federalnu upravu CZ-a i Federalni štab, kao i na adresu Uprave civilne zaštite Zapadno-hercegovačkog kantona čiji je direktor Drago Martinović odmah odobrio 100 kreveta koji će tokom dana biti prebačeni u Jablanicu.

U odnosu na sinoćnje izvještaj, u Konjicu je uspostavljen prometni koridor prema Buturović Polju gdje spasilačke službe mogu saobraćati jednom trakom.

 

 

Spasilačke ekipe pronašle su tijela još dvije osobe koje su stradale u bujičnim poplavama prije dva dana u Konjicu i Jablanici.

Spasioci su u subotu pronašli još dva tijela, jedno u Buturović Polju, a drugo na području Donje Jablanice.

Time je ukupan broj smrtno stradalih u dvije općine HNK porastao na 15. Od tog broja 13 osoba stradalo je u Jablanici, a dvoje u Buturović Polju kod Konjica.

Ranije u subotu iz Vlade HNK su kazali kako se ukupno deset osoba vodi kao nestale, šest u Jablanici, četiri u Konjicu.

Ukupan broj stradalih u poplavama u našoj zemlji porastao je na 18 jer je i na području Fojnice pronađeno troje stradalih.

Poplave i odroni koji su nedavno pogodili područje Jablanice i Konjica ostavili su iza sebe velike materijalne štete i ljudske gubitke. U nastojanju da pomognu pogođenom stanovništvu, brojne spasilačke ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i Srbije, uključene su u akcije spašavanja i sanacije terena.

Gorska služba spašavanja (GSS) Stanica Mostar nastavlja s pružanjem pomoći na sanaciji terena pogođenih poplavama i odronima. Sinoć su dostavili vrijednu donaciju Domu zdravlja Jablanica, uključujući antibiotike, analgetike, antidepresive i druge lijekove, u suradnji s Hercegovina lijekom i grupom liječnika koji su željeli ostati anonimni.

Na terenu je jučer djelovalo 110 spasilaca iz cijele BiH i Hrvatske, napisao je GSSuBiH, kazavši da  svojim radom doprinose stabilizaciji stanja i pružanju pomoći stanovništvu.

Uz profesionalne službe, bilo je više od 300 volontera koji pomažu pučanstvu, ali iz CZ-a apeliraju na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativna središta civilne zaštite odnosno ne dolaze na pogođeni prostor samoinicijativno.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će 36 pripadnika Tima za spašavanje iz Sektora za izvanredne situacije, uz 12 vozila, jutros krenuti prema Jablanici. Srbija je također ponudila inženjerijske mašine, bagere, kamione i helikoptere za spašavanje.

Osim toga, Bosna i Hercegovina aktivirala je Mehanizam civilne zaštite EU (EUCPM) te će timovi za reagiranje stići na lice mjesta, potvrdio je šef Delegacije EU u BiH Luigi Soreca.

Prema službenim podacima iz Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a HNŽ-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNŽ-a s jučerašnjim je danom porastao na 15, od čega je trinaest usmrćenih pronađeno u Jablanici, a dvoje u Konjicu.

Spasioci su, pretražujući prostor, tijekom jučerašnjeg dana pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju (Grad Konjic), drugo na području Donje Jablanice.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i obiteljskim kućama Jablanice i Konjica. Stožer CZ-a HNŽ-a još je jučer osigurao 80 ležajeva u športskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je sinoć, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za žurne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima.

Građani još uvijek mogu pozvati broj 17039 i tako donirati 2KM za pomoć ugroženim područjima.