Nogomet se nije vratio kući. Ovu izjavu danas ćete pročitati u brojnim tekstovima o sinoćnjem finalu Evropskog prvenstva u kojem su igrale reprezentacije Španije i Engleske. To što se nogomet “nije vratio kući” sugerira da su Englezi, opet, ostali kratkih rukava.

Kako je zapravo nastala ova jezička konstrukcija o vraćanju nogometa kući?

Prema FIFA, Engleska je izmislila fudbal 1863. “It’s Coming Home” je fraza koju su 1990-ih koristili engleski navijači, zbog toga što se Engleska smatrala domom fudbala, a kasnije je to postala navijačka pjesma. Slogan je populariziran kada su ga komičari David Baddiel i Frank Skinner koristili kao refren u svojoj pjesmi 'Three Lions', koja je objavljena 1996. godine kako bi se poklopila sa Evropskim prvenstvom 1996. koje se igralo u Engleskoj.

Ako ne znate pjesmu, refren je samo melodično ponavljanje "Vraća se kući, vraća se kući, vraća se kući, dolazi... fudbal se vraća kući".

Termin je postao naširoko korišten za proslavu velikog fudbalskog takmičenja koje se igralo na engleskom tlu, ali je postao i dio himne o šansama Engleske na prvenstvu. Pjesma je 5. jula 1996. dostigla prvo mjesto na UK Singles Chart-u, a zatim je još 3 puta uspjela popeti se na vrhu top-lista tokom popularnih fudbalskih događaja u kojima je Engleska učestvovala. Kako je logo Engleske ukrašen sa tri lava, odatle naziv pjesme 'Three lions'. Pjesma se zapravo ne zove 'It's Coming Home', suprotno popularnom vjerovanju.

Godine 2018. zloglasni soundtrack je napravio ogroman preporod potaknut iznenađujućim uspjehom Engleske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i dodatno podstaknut ponekad sarkastičnim mem sadržajem na društvenim mrežama.

Šanse Engleske da osvoji svoj prvi veliki fudbalski turnir od 1966. nikada nisu bile bolje, dospjevši u finale Eura 2020. (2021.) u kojem su izgubili na penale od Italije. Opet su se nadali da tim Garetha Southgatea u Njemačkoj može podići pehar. Ali, očito, nogomet ne želi kući, ljetovaće u Španiji.

Što se tiče same historije nogometa, njegovi korijeni sežu u 19. stoljeće kada se pojavljuje u engleskim javnim školama. Tada su stvoreni prvi amaterski nogometni klubovi sa sjedištem u svakoj školi. Svaka škola je imala svoja pravila te je često na utakmicama dolazilo do svađa po kojim će se pravilima igrati. Slijedom navedenog, Engleski nogometni savez 1863. donosi prvi skup pravila kojih su se svi klubovi morali pridržavati.

Sredinom 19. stoljeća bilo je više pokušaja da se u Engleskoj ujedine u jednu cjelinu sve vrste nogometa koje su se tada igrale po javnim školama. Godine 1848. u Cambridgeu, H. de Winton i J.C. Thring, koji su i sami bili u školi Shrewsbury, sazvali su sastanak na kojemu se pojavilo još dvanaest predstavnika iz drugih škola. Osam sati sastanka donijelo je prvi komplet pravila, znanih kao Cambridge Rules. Pravila jasno naglašavaju da se lopta smije napucavati bilo kojim dijelom tijela osim ruke. Upotreba ruku je bila dozvoljena samo za donošenje lopte na mjesto izvođenja. Postojao je i primitivni ofsajd, pravilo koje je onemogućavalo igrače da dugo kruže oko protivničkoga gola. Iako su u historiji nogometa vrlo važna, ova pravila nisu prihvaćena svugdje. Godine 1862. J.C. Thring, jedan od utemeljitelja Cambridgeskih pravila i direktor Uppinghamske škole, iznio je svoja pravila koja je nazvao The Simplest Game, koja su još poznata i kao Uppinghamska pravila.

Navečer 26. oktobra 1863., predstavnici većine nogometnih klubova su se okupili u Londonu, u Freemason's Tavern u ulici Great Queen Street. To se smatra prvim službenim okupljanjem nogometnog saveza, ujedno i prvog službenog tijela u nogometu uopće. Ukupno je bilo još šest sastanaka između oktobra i decembra 1863., na kojima se najviše raspravljalo o Cambridgeskim pravilima. Na posljednjem, šestom sastanku stvorena su jedinstvena Nogometna pravila, koja su se, uz neke izmjene, održala i do današnjih dana.

Prvu službenu utakmicu su odigrali Sheffield i Nottingham, i to pod ravnanjem engleskog saveza. To je bio prvi derbi u historiji nogometa. Glavnu riječ u tadašnjem nogometu je imala radnička klasa, koja je i prva uvela jedanaest igrača na terenu i okruglu loptu.

Dana 20. jula 1871., C. W. Alcock je predložio da se osnuje "natjecanje po kup sistemu pod ovlašću Saveza", što je dalo inspiraciju Savezu da doista stvori prvo takmičenje u historiji nogometa - FA Cup.

Prva međunarodna utakmica imala je prijateljski karakter, a odigrana je u Glasgowu 1872. između domaćina Škotske i Engleske. Englezi su nosili bijele dresove, a Škoti plave, slično kao i danas. Razlika u odnosu na današnji nogomet bilo je u tome što golovi nisu imali prečku, nego samo traku koja je označavala gornji dio gola. Škoti su igrali u formaciji 2-2-6, a Englezi 1-1-8 (za današnji nogomet vrlo neobična formacija s čak osam igrača u napadu). Na prvu takmičarsku međunarodnu utakmicu trebalo je čekati do 1884., kada su se u Belfastu susrele Irska i Škotska na prvom izdanju British Championshipa.