Danas je takozvana Islamska država (ISIS, ) koja je ne tako davno srednjovjekovnom brutalnošću dominirala golemom teritorijom Iraka i Sirije, samo sjena. Čudovište koje je raslo širenjem video-zapisa masovnih odrubljivanja glava i koje je poticalo globalni terorizam ponovno je obezglavljeno.

Ono što je ostalo od milicija takozvanog halifata koji je proglasio Abubakar al-Baghdadi u junu 2014. danas luta pustinjskom sirijsko-iračkom granicom, gdje izvode napade i postavljaju sporadične zasjede, nakon njihovog poraza u martu 2019.

Osnivač takozvanog ISIS-a raznio se u komade u svom utočištu u Idlibu (sjeveroistočna Sirija) sedam mjeseci kasnije kako bi izbjegao da ga američke trupe zarobe. Njegov nasljednik, Abu Ibrahim al Hashemi al Quraishi, doživio je istu sudbinu prošlog četvrtka u svom skrovištu, a u eksploziji je ubijen dio njegove porodice.

Unatoč tome što mu je glava odrubljena dva puta u nešto više od dvije godine, takozvani ISIS ostaje živa prijetnja, što je pokazao prošle sedmice u krvavom napadu na zatvor Hasaka, na sjeveroistoku Sirije. I dalje proteže svoje pipke po Bliskom istoku, Magrebu ili Sahelu. “Islamska država je više ideja nego fizička stvarnost. To je ideologija koja ne ovisi o karizmatičnom vođi”, upozorava američki profesor Joshua Landis, specijalista za sukob u Siriji.“Al Quraishijeva smrt ga je unazadila, kao što se dogodilo s Al Baghdadijem, ali mu neće biti teško da imenuje drugog vođu prilično brzo”, kaže Landis, direktor Centra za bliskoistočne studije na Univerzitetu Oklahoma. “I kao što više nema halifata, ne treba mu ni halif”, dodaje.

Takozvani ISIS je daleko od nestanka. Njen kapacitet kao pobunjeničke grupe rastao je posljednjih mjeseci s napadima na vojnike u Iraku, gdje su u januaru ubili desetak vojnika i prerezali vrat policajcu. U Siriji su se suočili s milicijama Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje kontroliraju Kurdi i vojskom lojalnom predsjedniku Basharu al-Assadu. Pobili su, takođe, sunitske plemenske vođe koji su bili u savezu sa SDF-om i SAD-om.

"Signal za uzbunu bio je napad na zatvor Hasaka", kaže istraživač Charles Lister, direktor programa o Siriji i ekstremizmu Bliskoistočnog instituta sa sjedištem u Washingtonu. "Smrt vođe ISIS-a bila je značajno postignuće, ali u konačnici grupa zadržava iste pobunjeničke sposobnosti koje su i do sada bile zabrinjavajuće“, tvrdi on.

Opsežna ofenziva koju je prije desetak dana pokrenulo oko 300 pripadnika takozvane Islamske države s ciljem oslobađanja 3500 bivših suboraca iz zatvora, definitivno je slomljena prošlog vikenda nakon dugotrajne borbe. Kurdske milicije SDF-a, koje kontroliraju zatvor, imale su podršku američke avijacije i specijalnih snaga kako bi ugušile najveću oružanu akciju takozvanog ISIS-a od poraza prije gotovo tri godine.