Vanjska politika Bosne i Hercegovine se vodi u Sarajevu. Bila je to ključna rečenica koja je obilježila posjetu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića Beogradu 2017. godine.

Bosna i Hercegovina mora govoriti jednim glasom i nikakvi osobni stavovi u ime države se ne mogu iznositi, BiH o svojoj vanjskoj politici odlučuje sama, uz uvažavanje susjeda i stavova Evropske unije čiji član želi biti i naša zemlja bila je ključna Izetbegovićeva poruka u Beogradu na konferenciji za medije.

"Jedno bitno pojašnjenje u vezi s tim da će Bosna i Hercegovina vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije, jer smo takvu stvar ranije preuzeli u odnosu na evropski put Bosne i Hercegovine. Ja sam zamolio gospodina Čovića da ovu stvar iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Bosni i Hercegovini, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja."

Izebegović je reagirao nakon što je Aleksandar Vučić izgovorio slijedeće: “Dok Republika Srbija ne zauzme stav drugačiji po pitanju Kosava, i BiH će imati stav koji ima Srbija", kazao je Vučić prije Izetbegovićeve reakcije, prenoeći ono što mu je predsjedavajući Čović kazao predstavljajući to zvaničnim stavom BiH.

Nakon Izetbegovićevog pojašnjenja, Čoviću nije ostalo ništa drugo nego da kaže ono što je i rekao na press-konferenciji: "To je to".

Poslušajte, dakle, dobro još jednom ovu izjavu iz Beograda a onda poslušajte današnju izjavu Elmedina Konakovića iz Zagreba. To je razlika između profesora fizičkog, pardon, tjelesnog vaspitanja i državnika. A Konaković nije državnik.

Dakle, danas je u Zagrebu, nakon sastanka sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova, Grlić-Radmanom, na pitanje novinara HRT-a koje je glasilo “Evo, konkretno, vezano za provođenje izborne reforme. Rekli ste, ministre, da već imate u glavi neka potencijalna rješenja. Jeste li, možda, već danas na sastanku razgovarali o tim rješenjima i sa kakvim učinkom i kada, konkretno, u kojem vremenskom roku možemo očekivati provođenje izborne reforme?”, Elmedin Konaković, nažalost, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odgovorio: “Pa, danas nismo razgovarali o detaljima pomenutih tema. Tempirali smo to sa nekim konkretnim rješenjima do šestog mjeseca izađemo na ovoj zajedničkoj sjednici”.

Konaković je, tako, na pladnju unutarnja pitanja države koju bi valjda trebao predstavljati u inozemstvu predao vlastima susjedne države koja već decenijama nema nimalo dobre namjere kada je u pitanju njezina budućnost.