Nije dugo. Otprilike tjedan dana... Toliko, naime, treba Miloradu Dodiku, "profesionalnom" lideru bosanskih Srba, da papagajski ponovi kako opstanak BiH zapravo nema smisla, da će se Republika Srpska osamostaliti, tj. pripojiti "majčici Srbiji". Reklo bi se da valjda češće daje takve izjave nego što mijenja košulje! Ili barem kravate...

Radi li to po vlastitom nahođenju, u dogovoru s Aleksandrom Vučićem ili je za svojih odlazaka u Moskvu dobio zadatak "bildanja" geopolitičkog utjecaja Rusije u ovom dijelu Europe, za ovaj je tekst manje bitno.

Nas prvenstveno zanima do kada će na ovakve provokacije koje unose razdor u čitavu regiju gromoglasno šutjeti – Dodikov glavni politički saveznik u Hrvatskoj, nakon Vučića i najvažniji u čitavoj regiji.

Onaj koji za njega kaže: "Dodik je predstavnik srpskog naroda, izabran je legalno, pošteno, njegova stranka postigla je uvjerljivu pobjedu, on je pobijedio za 30.000 glasova. Prste dalje od njega! Radi reda u Palestini i Ukrajini, ako si u stanju” (12. listopada).

Pogađate o kome je riječ? Pa o onome koji na pitanje kako komentira optužnicu koja je protiv Dodika podignuta zbog neprovođenja, odnosno svjesnog opstruiranja odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, kaže sljedeće: "To je pokušaj Amerikanaca i Englezića da ga unište i onda valjda dovedu prave četnike na vlast. Ti ljudi rade isključivo štetu Bosni i Hercegovini"...

Naravno, riječ je o predsjedniku RH Zoranu Milanoviću!

Nije navedeni citat prvi primjer ni prvi put da brani Dodika. Nije tajna da je Dodik njegov čest sugovornik, rado viđen gost na Pantovčaku otkako je Milanović tamo "glavni". Sjećate se, Milanović ga je ugostio i u svojoj ljetnoj, hvarskoj rezidenciji...

Ne znamo je li ga i čime Dodik zadužio, ali znakovito je kako naš predsjednik uvijek ima razumijevanja za njega. Ta se pokroviteljska uloga, istina, savršeno poprilično uklapa u Milanovićevu “vanjsku politiku” kojom već duže vrijeme zbunjuje hrvatske partnere u EU i NATO-u. Jer, braniti čovjeka koji svako toliko, gotovo na dnevnoj razini, zaziva razbijanje BiH, a istodobno se zaklinjati u borbu za boljitak Hrvata u BiH baš i ne ide u istu rečenicu.

Istina, s Pantovčaka je, vjerojatno iznuđena i žestokim osudama najnovije Dodikove provokacije (veleposlanstvo SAD-a je njegovu retoriku nazvalo "opasnom za sve stanovnike BiH"), ipak stigla nekakva reakcija. Ali takva u kojoj se Dodika imenom i ne spominje! Predsjednik se oglasio posredno: naime, njegov glasnogovornik Nikola Jelić prenio je tijekom poslijepodneva na društvenoj mreži X (bivši Twitter) Milanovićeve riječi da je "status hrvatskog naroda u BiH reguliran Daytonskim sporazumom, odnosno sporazumom o podjeli vlasti kojeg se treba držati, a ne filozofirati o tome kako ga treba mijenjati".

Milanović je to, onako usput, izjavio ovoga petka, na predavanju studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, gdje je govorio o situaciji u okruženju u kontekstu sigurnosti.

"U BiH imamo nezavršen posao i to ne znači da nas zanima teritorij, ni govora o tome", kazao je među ostalim, dodajući kako Daytonski sporazum ne treba mijenjati. "Ne, ne treba ga mijenjati jer to je povod za rat. Promjene Daytona nema bez naše suglasnosti. Ne može!", poručio je, ostajući ipak uopćen u adresiranju svoje poruke.

Dakle, po onoj staroj, osudili su tendenciju, ali ne i druga! Konkretna, nedvosmislena osuda političkih igrica Milorada Dodika ipak izostaje. Ma koliko da je Dodikova rabota opasna jer proračunato dolijeva ulje na stare, očito samo pritajene požare podjela u BiH, a onda i u čitavoj regiji. Teško je ne primijetiti da je, uzmemo li u obzir duže vremensko razdoblje, puno strastveniji kad, primjerice, kritizira - Ukrajinu?!

Za to vrijeme, Dodik srčano radi upravo na tome: u svom najnovijem intervjuu, onome za beogradski NIN, čak je i "pomaknuo" godinu u kojoj se vidi na funkciji predsjednika "neovisne Republike Srpske i prije 2030. godine".

Naime, ranije je znao govoriti da će se to dogoditi baš 2030., ali očito se čovjeku – žuri.

Također je kazao da je srpska nacionalna država na prostorima Balkana potpuno legitiman politički cilj "za koji je siguran da će kad tad biti ostvaren iako mnogi to žele da onemoguće"... Jedino što Srbi ovoga puta neće biti toliko naivni da krenu u neku nasilnu akciju da bi ostvarili politički legitiman cilj".

Dodik ističe i kako je sasvim "prirodno da se Srbi izjasne i naprave jedinstvenu zemlju od etničkih prostora na kojima su većina".

"A što je problem ‘velika Srbija‘?", uzvratio je Dodik protupitanjem novinaru NIN-a upitan je li svjestan da se to može da se protumačiti kao obnova velikosrpskog projekta.

Na pitanje je li o toj ideji razgovarao s nekim iz vrha vlasti u Beogradu, odgovorio je: "Pričam li o tome s nekim u Beogradu, to nije ni važno. Važne su političke akcije... Pokušavam sprovesti u djelo volju naroda. Ako itko sumnja u to, neka nam dozvole da održimo referendum!"...

Netko će kazati, sve je dobro dok Dodik samo priča. Da, ali i naš predsjednik šuti. I to je ono što brine više od Dodikovih brbljarija.

(Izvor: Slobodna Dalmacija)