Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, izrazile su zabrinutost zbog američkog nacrta rezolucije kojim bi se podržao prijedlog koji je iznio predsjednik Joe Biden – za prekid vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Jedini arapski član Vijeća, Alžir, također je signalizirao da nije spreman podržati tekst, kažu diplomate. Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta SAD, Francuske, Britanije, Kine ili Rusije.

Biden je prije sedmicu dana iznio plan u tri faze za prekid vatre za pojas Gaze, koji je opisao kao izraelsku inicijativu. SAD traže međunarodnu podršku za plan koji Hamas još proučava. Nacrt rezolucije na jednoj stranici papira proslijeđen je Vijeću sigurnosti UN-a.

Trenutni nacrt pozdravlja prijedlog o prekidu vatre, opisuje ga kao "prihvatljiv" za Izrael, "poziva Hamas da ga također prihvati i poziva obje strane da u potpunosti provedu njegove odredbe bez odlaganja i bez uvjeta".

U njemu se navode neki detalji prijedloga – sa "potpunim prekidom vatre" u pojasu Gaze kao dijelom prve faze i "po dogovoru strana, trajnim prekidom neprijateljstava" u drugoj fazi.

Međutim, neki članovi Vijeća postavili su pitanja o tome da li je Izrael zaista prihvatio plan i žele da se Vijeće pridržava zahtjeva postavljenog u martu za hitnim prekidom vatre i bezuslovnim oslobađanjem svih talaca, kažu iz diplomatskih krugova.

Rusija je predložila amandmane na tekst, koje je vidio Reuters, a koji uključuju pozivanje i Hamasa i Izraela da prihvate prijedlog i zahtijevaju trenutni, bezuvjetni i trajni prekid vatre koji poštuju sve strane.

Moskva također želi da se u nacrtu naglasi da će prva faza prekida vatre ostati na snazi ​​sve dok se ne nastave pregovori o drugoj fazi, odražavajući primjedbe koje je Biden iznio prošle sedmice.

Mjesecima, pregovarači iz SAD-a, Egipta i Katara pokušavaju posredovati u prekidu vatre. Hamas kaže da želi trajni prekid rata u Pojasu Gaze i povlačenje Izraela iz ove enklave, u kojoj živi oko 2,3 miliona ljudi.