Kao što smo i najavljivali, nakon konferencije za novinare ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića neodgovorni i opasni diletantni koji vladaju Sarajevom donijeli su još jednu kriminalnu i kriminalno neodgovornu odluku kojom su OPET ugrozili živote stanovnika Sarajeva, ovaj put ponajviše djece!

Iako se omikron soj virusa korona nekontrolirano širi Sarajevom, prvo je ministar zdravstva Katona Sarajevo Haris Vranić najavio a zatim ministrica obrazovanja Naida Hota Muminović potvrdila da 31. januara počinje školska nastava u učionicama i to bez alternativne online opcije. Neodgovorni nesposobnjakovići iz vlade Kantona Sarajevo rade ono što su radili i početkom 2021. godine, kada je zbog njihovog kakluliranja i odbijanja da na vrijeme uvedu adekvatne epidemiološke mjere od virusa korona umrlo više od 500 građana Sarajeva u samo mjesec i po dana.

Kao i tada, i danas su razlozi vlade KS za ovakvo suludo ignoriranje opasnosti, koju virus predstavlja za građane, i otvoreno odustajanje od uvođenja epidemioloških mjera čisto političke prirode. Ova godina je izborna, lockdown i online nastava je nepopularna kod jednog dijela antivaxerske populacije (koja je u neobično velikom broju zastupljena među glasačima Trojke) te je vladajuća Trojka zbog toga spremna na oltar izbora žrtvovati desetine i stotine života građana Sarajeva, ovaj put i djece školske dobi.

Koliko je ova odluka politička te koliko nije zasnovana na struci, nauci ili bilo kakvim relevantnim epidemiološkim indikatorima pokazuje i to što nadležni studiozno ignorišu sedmičnu incidencu, tj. sedmični broj zaraženih na 100.000 stanovnika. Iako se u Evropi, recimo u Italiji, škole zatvaraju a regija proglašava crvenom zonom kada incidenca pređe 250 zaraženih, vlada Kantona Sarajavo najavljuje OTVARANJE škola u trenutku kada je prije koji dan incidenca bila 1.300, dok je danas još uvijek 945! 

Iako je broj oboljelih u laganom padu, on je i dalje izuzetno visok. Djeca, generalno, više obolijevaju od omikrona nego od drugih sojeva virusa korona što potvrđuju i podaci o broju oboljele djece, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Kantonu Sarajevo. Najgore od svega, broj hospitalizirane djece s težom kliničkom slikom je veći nego prilikom prijašnjih valova prethodnih sojeva virusa korone. Pritom nemojmo zaboraviti da djeca u Bosni i Hercegovini generalno nisu vakcinisana te da je provođenje bilo kakvih higijensko-epidemioloških mjera među djecom, naročito kada su nagurana u učionice, daleko teže nego među odraslom populacijom. Sve su to faktori koji govore da se moglo barem nekoliko sedmica pričekati s početkom nastave ili povratkom djece u klupe kako se virus ne bi dodatno razbuktao među školskom populacijom, što će se odmah odraziti ne samo na samu djecu već i na njihove ukućane.

Da je trenutni režim u Sarajevo u stvari ne samo maliciozan već i suštinski neprijateljski nastrojen spram građana Sarajeva potvrđuje i najava ministra Vranića kako će prestati s objavom dnevnih biltena kojima se prati dnevni broj zaraženih jer su "besmisleni".

"Ionako ćemo se svi zaraziti", poručuje nesposobni i neodgovorni Vranić, kojeg izgleda uopće nije sramota priznati da nije sposoban za funkciju koju obnaša. Bilteni mogu biti "besmisleni" jedino ukoliko namjeravate sakrivati broj zaraženih što je izgleda upravo namjera Trojkine vlade.

Da bi sve bilo još skandaloznije, isti dan kada namjeravaju da natjeraju djecu u školske klupe, iz vladajuće koalicije zakazuju online sjednice skupštine Kantona Sarajevo i to, kakve li drskosti i pljuvanja po građanima, zbog "pogoršane epidemiološke situacije u Sarajevu"!

Odrođeni i nenarodni sarajevski režim Trojke ovim poručuje građanima da zdravlje i životi njihovih zastupnika vrijede više od života djece građana.

To je samo nastavak neronovskog ponašanja odnarođene vlasti čiji se premijer Edin Forto te načelnik općine Centar skijaju po Alpama dok se u danima hladnog talasa i neoubičajeno niskih temperatura građani mrznu u svojim stanovima, ponajviše zahvaljujući sada već poslovičnoj nesposobnosti Vlade KS da planira unaprijed i osigura dovoljan broj energenata za toplane.

Tragikomična nesposobnost vladajuće kaste Trojkinog režima gora je i zbog krajnje bešćutnosti koja je pokazana u toku početnog perioda vakcinacije kada su se vladini ministri vakcinisali preko reda u kancelarijama, tada većini građana nedostupnim Pfizer vakcinima, inače namjenjenim građanima koji su na imunosupresivnim terapijama. Ova bešćutnost potvrđena je stavljanjem političkih interesa vlasti ispred zdravlja građana tokom vala britanskog soja korone, početkom 2021. godine, kada je vlada odugovlačila s uvođenjem adekvatnih epidemioloških mjera i lockdowna da bi bila dovedena do vrhunca onime što se radi danas: Primorava djecu građana na obaveznu nastavu, bez mogućnosti izbora online opcije, te ih iz izlaže opasnom virusu dok kantonalni vlastodršci čuvaju svoje privilegovane funkcionerske stražnjice zakazivanjem online sjednica. Postupak koji svakako treba da uđe u anale političkog ali i svakog drugog bešćašća i nemorala.

Šta će se desiti ako nečije dijete, ili više njih, ne daj Bože, teže oboli ili čak premine zbog ovakve neshvatljive odluke Vlade Kantona Sarajevo? Ko će onda biti kriv kada bude kasno? Hoće li "nadležni i odgovorni" preuzeti krivicu ili će, kao po običaju, putem svojih medija skretati pažnju na marginalije, pisati Facebook statuse, pričati o svemu osim o vlastitim propustima te pokušavati odgovornost prebaciti na nekoga drugoga ili na "višu silu"? I šta bi to uopće značilo ljudima čiji bi životi bili nepovratno uništeni. Tada će biti kasno, kasno za sve.