Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i šef Kluba zastupnika te stranke u Narodnoj skupštini RS-a, kao što je to sinoć i najavio, danas je tačno u 15 i 30 objavio "najvažnije elemente dogovora visokog predstavnika Christiana Schmidta i predsjednika RS-a Milorada Dodika". Ovo je uradio jer se Dodik nije oglasio.

“Informacije poput ove, koju sam nedavno dobio, inače ne puštam u javnost. Međutim, za razliku od brojnih drugih, ova informacija nije paušalna, sastoji se od konkretnih stvari, provjerljivih u veoma kratkom roku.

Zato sam odlučio da javno objavim glavne elemente dogovora Dodik-Schmidt, onako kako sam ih dobio:

1. Dodik i SNSD će postepeno ublažiti retoriku i započeti "otopljavanje" atmosfere u Republici srpskoj prema Schmidtu. U tom cilju Schmidt će gostovati na RTRS-u, što je već realizovano.

2. Funkcioneri SNSD-a će serijom izjava stvarati ambijent da je Schmidt realnost koja se mora uvažiti, što je već započelo izjavom Srđana Mazalice da "ne priznajemo Schmidta, ali se ne možemo boriti protiv nečega što je faktičko stanje". Na taj način funkcioneri SNSD-a će kontinuirano, iz dana u dan, privikavati javnost u Republici srpskoj na "novu realnost", kako iznenadno priznavanje i prihvatanje Schmidta ne bi izazvalo šok i uznemirenost u Republici srpskoj.

3. Zakon o nepokretnoj imovini Republike srpske, koji je Vlada Republike srpske povukla s dnevnog reda pretposljednje sjednice Narodne skupštine, neće biti vraćen u proceduru i neće biti usvojen.

4. Dodik je dobio obećanje da neće biti presuđen u procesu koji se vodi protiv njega, odnosno da mu neće biti izrečena mjera zabrane političkog djelovanja.

5. Dogovoreno je da neće biti tehničkih izmjena izbornih pravila do kraja godine, odnosno uvođenja skenera i drugih predloženih mjera za obezbjeđivanje poštenih izbora, čime će se SNSD omogućiti da i dalje manipuliše izbornom voljom građana.


Igor Crnadak

Dodik u vezi s objavom Igora Crnadka još nije oglasio, ali jeste portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Da ne bude da nešto krijemo, istina je da se Dodik sastao sa Schmidtom u Bakincima. Sastanak je protekao u divnoj atmosferi i uvažavanju. Prisustvovali su naravno i Donald Trump. I Donald Duck. Dogovoreno je da baš Donald Dak bude visoki predstavnik, jer je za tu imaginarnu funkciju teško pronaći primjerenijeg imaginarnog lika. Kakva patka. Gospodo, 1000 puta ponovljena laž ne može postati istina i već je postalo prilično zamorno svakodnevno demantovati vaše baljezgarije i fantazmagorije”, poručio je on sarkastičnim tvitom, u kojem navodeći Trumpa i Donalda Ducka (Paja Patak) ismijava Crnadka.

(Izvor: Faktor)