U nedjelju su održani izbori u Budvi koja slovi za najbogatiji crnogorski grad u kojem stalno rade mješalice za beton i "mašine" za pranje novca.

Prosrpski mediji ističu Rezoluciju o Genocidu u Srebernici kao glavni razlog za pobjedu stranaka proizažlih iz DF-a.

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a, osvrnuo se na rezultate izbora u Budvi i pojasnio neke od razloge pada PES-a.

Dobro jutro! Loš rezultat PES-a na izborima u Budvi treba da upali alarme u toj partiji. Unutar partije izgledaju kao uigran i jedinstven tim. Nastave li se loši rezultati, to neće biti tako još dugo.

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj dijelimo informacije u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji.

Što će biti sa PES-om?

PES u Budvi je pao sa 2400 na 800 glasova. Tačno trećina onoga što su osvojili na parlamentarnim izborima prošle godine. Ovo je bilo veliko iznenađenje. Do pristizanja rezultata vjerovao sam da će PES imati najviše glasova i izaći kao najjača lista. Lista koja iza sebe ima populanrog premijera, koju predvodi vladin funkcioner. Lista koja je uspjela da okupi veliki broj mladih i talentovanih ljudi. Što je onda zaškripalo? Postoji nekoliko potencijalnih razloga za neuspjeh da se održi i poveća svoju podršku. Pa da krenemo redom.

Prvi razlog je nedostatak infrastrukture. Crnogorski političi sistem je takav da zahtijeva žestok terenski rad. Kampanju od vrata do vrata i direktan kontakt sa biračima. Birače se kupuje i partije zbog toga imaju ljude koji na terenu funkcionišu kao trgovački putnici. Punktovi bojice i olovke su simpatični, ali je mnogo važnije prepoznati lidere na lokalu i snažiti njihov uticaj.

Drugi problem je što PES nije imao utemeljenje na ulici, među organizovanim kriminalnim grupama kao druge političke liste. Iako ne preporučujem ovo kao način funkcionisanja, ovaj faktora se ne smije zanemariti danas. Uspjeh nekih od lista je rezultat pritisaka upravo momaka sa asfalta.

Treći i najveći problem je koaliranje sa Vučićevim proksijima u vladi. Koalicija sa DF-om i podilaženje istomu neće ništa dobro donijeti PES-u. Kao papagaj ponavljam da ih to može samo dovesti do toga đe su sada Nebojša Medojević i URA, koja slavi ulazak u parlament.

Vučić je odradio posao DF-u. Ne bi me čudilo da je tempirao glasanje u UN-u da bi uticao na izbore u Budvi. To je takav mozak. PES je popio metak i sačuvao obraz Crne Gore i zato je trpio histeričnu kampanju koja je dolazila iz Beograda. Spajića su izjednačavali sa Đukanovićem u negativnom smislu, nazivali ga izdajnikom. DF i lojalisti Mila Božovića sa liste “Budva naš grad” su uživali logističku i drugu podršku iz Beograda. Budva je, ne zaboravimo, grad u kome srpski MUP do danas ima “bazu” u vidu stanovitoga hotela Beograd na obali pored hotela Splendid. Ali im je potpuno nepotraban, imajući u vidu činjenicu da toliko ljudi radi za Srbiju u gradu koji ekstremistički Miholjski zbog svako malo koristi kao galeriju. Još jedan dokaz u direktno miješanje Vučića je bilo i sinoćnje “rešićemo to” u Marićevoj Ćirilici na opasku Milana Kneževića o podjeli Demokratskog fronta na dvije kolone u Budvi. Dakle, Vučić će riješiti to i pomiriti dvije liste i zadržati vlast i uticaj. U najbogatijem gradu u Crnoj Gori.

Čovjek predano radi na svojoj budućoj zajednici opština, a imajući u vidu kako Podgorica ide koracima Budve, Nikšića, Berana, možda mu ta zajednica opština uopšte neće trebati.

Elem, PES treba da izvuče lekcije. Da nađu nekoga ko će da zapne i da radi na infrastrukturi po lokalima. To je rudarski posao. Drugo, treba strateški da riješe što će sa DF-om na državnom nivou. Umirivanje vampira će ih prije ili kasnije dovesti do toga đe je Dritan sada. U Budvi ih je dovelo. Treba imati pameti i hrabrosti da se presječe na vrijeme. Dok im biračko nije sraslo sa DF-om. Ako srastu onda će DF profitirati i zadominirati koalicijom, a i državom.