Grad Guernica, poznat po svojoj teškoj historiji u Španskom građanskom ratu, planira događaj kojim će izraziti solidarnost s Palestinom.

Guernica-Palestine Citizens Initiative, koalicija sindikata, političkih stranaka i društvenih organizacija, objavila je da 8. decembra planira održati mirne proteste, a time, kažu, povlače paralelu između prošlih patnji Guernice i tekućeg stanja u Gazi.

Događaj, koji bi se trebao održati na glavnom gradskom trgu, gdje su civili nemilosrdno bombardirani 1937. godine, ima za cilj poslati snažnu poruku podrške Palestini koja je još uvijek terorizirana od Izraela.

Sirene će se oglasiti u znak sjećanja na poginule, dok će umjetnici i pjesnici iz Palestine i baskijske regije čitati, istakli su organizatori, “dirljiva štiva” i “pjesme koje diraju dušu”. Organizatori su objavili kako imaju namjeru upozoriti na genocid koji Izrael provodi nad palestinskim narodom.

“Želimo viknuti svijetu da Izrael vrši genocid nad palestinskim narodom i podijeliti bol palestinskog naroda”, stoji u saopćenju.

Također, okupljeni će napraviti i tzv. humani mozaik na ovom trgu u obliku zastave Palestine.

Guernica, historijski značajna zbog svog strateškog položaja tokom Španskog građanskog rata, suočila se s razaranjem 26. aprila 1937. godine, kada su njemački i italijanski borbeni avioni, po naredbi nacionalističkih snaga predvođenih diktatorom Franciscom Francom, izveli zračni napad. Napad je rezultirao razaranjem grada i gubitkom života mnogih civila.

Čak je i poznati španski slikar Pablo Picasso ovjekovječio je užase bombaškog napada na Guernicu kroz svoju kultnu sliku istog naziva. Dovršena između maja i juna 1937. godine u Parizu, slika predstavlja snažno svjedočanstvo brutalnosti rata i trenutno se nalazi u muzeju Reina Sofia u Madridu.