Većina republikanaca izbjegavala je TikTok zbog zabrinutosti za sigurnost podataka jer je u vlasništvu kompanije ByteDance sa sjedištem u Pekingu, ali demokrati su sve više podijeljeni oko korištenja popularne aplikacije za kratke video zapise.

Uprkos bezbjednosnim rizicima, nekoliko istaknutih demokrata koji su nagovijestili predsjedničke ambicije pridružili su se TikToku, delimično kako bi došli do mladih glasača koji su ključni za šanse stranke na izborima 2024.

Bidenova kampanja razmatra ulazak na platformu u vrijeme kada ankete pokazuju da predsjednik treba da pojača svoju privlačnost biračima mlađim od 30 godina, grupi koja obično favorizira demokrate sa značajnom razlikom.

Do sada je Bidenova kampanja pokušavala da iskoristi TikTok, a da mu se nije pridružila, oslanjajući se na prijateljske influensere na društvenim mrežama i na platformi Demokratski nacionalni komitet.

Demokrati koji su se već pridružili ovoj društvenoj mreži kažu da su preduzeli mjere predostrožnosti tako što koriste namjenske uređaje za upotrebu na TikToku.

TikTok je već neko vrijeme u problemima s političarima u Evropskoj uniji, Kanadi, Novom Zelandu, Sjedinjenim Državama, Tajvanu i Velikoj Britaniji, gdje je ta aplikacija zabranjena na uređajima koje koriste državni službenici zbog zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti.

Aplikacija nije zabranjena potpuno, ali su vlasti upozorile korisnike kako trebaju biti svjesni politike upravljanja podacima svake društvene mreže koju koriste ili namjeravaju koristiti.

Na potpunu zabranu odlučili su se u Indiji, gdje je ona na snazi od 2020. godine, i Afganistanu, gdje vladajući talibani smatraju kako vodi mladež u krivom smjeru, te američkoj saveznoj državi Montani.

Pakistan, Jordan, Indonezija i Bangladeš su blokirali TikTok zbog nedoličnog sadržaja, a Douyin - njegova sestrinska aplikacija u Kini - ograničeno je dostupna djeci mlađoj od 14 godina.

Djelomično ili potpuno je zabranjena za korištenje na službenim uređajima državnih službenika u Belgiji, Danskoj, Latviji i Nizozemskoj.

Što je, u stvari, sporno oko TikToka?

Problem je u tome što je ByteDance, kompanija u čijem je TikTok vlasništvu, u Kini, gdje bi mogla biti izložena pritisku vlasti kako bi predala podatke o svojim korisnicima, koji bi potom mogli biti korišteni za svrhe koje nemaju direktne veze s oglašavanjem i ostvarivanjem prihoda općenito.

Među podacima kojima TikTok može pristupiti su kontakti, geolokacija, kalendar korisnika, druge pokrenute aplikacije, mreže Wi-Fija, pa čak i serijski broj kartice SIM.

Strahovanja su utemeljena između ostalog, na kineskom zakonu iz 2017. godine prema kojem sve organizacije i pojedinci moraju podržati, pomoći i surađivati s nacionalnim obavještajnim djelovanjima.

Iz TikToka su poručili da nikada sličan zahtjev nisu dobili od kineskih vlasti, niti bi ustupili podatke svojih korisnika, a na kraju krajeva, server na Kojima su podaci pohranjeni nalaze se u Singapuru i SAD-u.