Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, lider HNS-a i neprikosnoveni vlasnik nametnute sarajevske Trojke Dragan Čović održao je jučer govor na Dvadesetom općem saboru HDZ-a, najavivši da će, u skladu s održavanjem izbora u Hrvatskoj 17. april, biti neradni dan ne samo u susjednoj državi već i u Bosni i Hercegovini.

Mada je nezabilježeno da se zbog izbora u jednoj državi proglašava neradni dan u drugoj, Draganu Čoviću jednostavno se može. A može mu se jer je miropomazani vladar 51 posto Bosne i Hercegovine, ustoličen i tituliran od Visokog predstavnika te američke i britanske ambasade.

“Bosanskohercegovački Hrvati nisu dijaspora već ravnopravan konstitutivni narod u našoj zemlji”, poručio je Čović i priprijetio kako neće uspjeti oni koji ih pokušavaju spriječiti.

Treba mu vjerovati na riječ, mada nije tačno da su Hrvati ravnopravan konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini. Od jednodnevne suspenzije Ustava FBiH, poništavanja volje bošnjačkog naroda, nametanja marionetske vlasti a naročito kapitulacije u ime bošnjačka nametnutih marioneta, Hrvati su postali vladarski narod, privilegirana manjina koja vlada nad obespravljenom bošnjačkom većinom.

“Bit će to neradni dani i za nas i za vas. Samo što će za nas biti svetkovina i dvodnevno slavlje”, rekao je Čović u vezi s izbornim danom u Hrvatskoj pobirući ovacije.

No neće to samo biti slavlje i svetkovina za javno proklamirane hrvatske stranke već i za onaj sarajevski samozatajni dio prohrvatskih stranaka okupljenih oko HNS-a. Svetkovat će i politički kripto-Hrvati iz Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke, možda ne javno i otvoreno ali zato s osjećajem tihog zadovoljstva što su doprinijeli da se po prvi put i u Bosni i Hercegovini svetkuje na dan izbora u Hrvatskoj.

“Svima koji su vjerovali da ćemo se nekako podijeliti za ove izbore, poruka je jasna, i to sam izrazio u nekoliko riječi. Organizirat ćemo se onako kako smo se organizirali zadnjih trideset godina, od Domovinskog rata do danas”, otkrio je Dragan Čović.

I zaista, neobično je čvrsto političko jedinstvo Hrvata koji, živjeli oni u Zagrebu, Mostaru ili Sarajevu i nazivali svoju stranku HDZ, SDP, NiP ili Naša stranka, nekako uvijek nastupaju jedinstveno. Štaviše, moglo bi se reći da Čović potcjenjuje nivo današnje hrvatske političke organiziranosti, jer dok tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu Herceg-Bosna, tj. Banovina Hrvatska, nije zaživjela dalje od polovine Mostara, uz nekoliko izoliranih enklava, danas ona čvrsto vlada Sarajevom ali i čitavom Federacijom Bosne i Hercegovine. Politički, ekonomski, medijski.

Zato će izborni dan u Republici Hrvatskoj biti i istinski praznik hrvatske demokratije u Bosni i Hercegovini gdje će se Hrvati svih stepena, intenziteta i agregatnih stanja zajedno svetkovati manifestaciju svoga jedinstva.