Hrvatska je, prvi put, u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije, koji - uz dosadašnju potporu Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske - napadaju mete povezane s Husima u Jemenu.

Uz Hrvatsku svoj potpis na izjavu stavile su i Albanija, Australija, Bahrein, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Gvineja Bisau, Mađarska, Italija, Kenija, Latvija, Litvanija, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Koreja, Rumunija te Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Države.

Hrvatska je, prvi put, u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije, koji - uz dosadašnju potporu Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske - napadaju mete povezane s Husima u Jemenu, prenosi Politicki.ba.

U utorak, 23. januara, su američke i britanske snage drugi put udarile na Huse, skupinu koju podupire Iran, a koja od kraja prošle godine gađa međunarodne brodove u Crvenom moru koji plove prema Izraelu s ciljem da, Koliko-toliko, pomognu Gazi.

Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.