Prema riječima glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, ova alijansa trenutno prolazi kroz “najveću reviziju kolektivne odbrane i odvraćanja od vremena Hladnog rata” nakon što se organizacija pokazala kao glavni pomagač Ukrajini u njezinim odbrambenim naporima protiv ruske invazije.

Ali čak i prije nego što je rat na evropskom kontinentu ponovno postao stvarnost 2022. godine, napetosti su bile visoke u vezi sa stanjem vojne infrastrukture NATO-a jer je većina evropskih zemalja bila usvojila nejasan pristup odbrambenoj potrošnji u mirnodopskim vremenima.

Američki predsjednik Donald Trump stavio je 2018. godine još jednom to pitanje u prvi plan jer je kritizirao brojne zemlje članice NATO-a, posebno Njemačku, zato što nisu ispunile prag potrošnje od dva posto BDP-a dogovoren na samitu NATO-a u Walesu 2014. godine.

Od tada su brojne članice NATO-a povećale svoje izdatke za obranu.

Prema podacima koje je nedavno objavila ova organizacija, broj članica NATO-a koje su dosegle ili premašile ovaj dogovoreni nivo potrošnje i dalje je samo devet od 29 članica NATO-a koje imaju oružane snage (Island na to nije obavezan, to je jedina NATO-članica bez stalne vojske).

Popis država koje su ispunile dogovor uključuje Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Grčku, Hrvatsku, Estoniju, Latviju, Poljsku, Litvaniju i Slovačku, što pokazuje da su istočnoevropske nacije potencijalno bolje prilagođene vojnim prijetnjama koje se ponovno pojavljuju u Evropi.

Rumunija i Francuska, koje su ranije bile postigle cilj od dva posto, ostale su nešto ispod tog nivoa 2022. godine.

Sljedeće najbliže pragu bile su najnovije članice NATO-a, Crna Gora i Sjeverna Makedonija s 1,75 do 1,78 posto BDP-a u obrambenoj potrošnji, a slijede ih Albanija, Bugarska i Holandija.

(Izvor: Statista)