Fan Donalda Trumpa i mađarskog premijera Viktora Orbana, Meloni je neofašista u usponu iz udžbenika, figura evropske krajnje desnice u nastajanju koja će uskoro doći na vlast

Za sebe kaže da je suverenista, nacionalista, kršćanka i majka. Ona je direktna i udara ravno u srce stanovnika periferije. Njezina stranka Fratelli d’ Italia politička je formacija koja najviše raste u Italiji. Prema posljednjim anketama, ona je političarka koju Italijani najviše vole.

Georgia Meloni mogla bi vrlo lahko postati nova talijanska premijerka.

Suosnivačica i predsjednica radikalne desničarske stranke Fratelli d'Italia, pažnju na sebe je skrenula nakon izvrsnih rezultata njene stranke na lokalnim izborima u Italiji a sada se, nakon ostavke premijera Draghija, sve češće spominje kao nova talijanska premijerka, u koaliciji sa Matteom Salvinijem i Silvijem Berlusconijem, iako je to savezništvo nedavno narušeno.

Taj je trojac već uspio pobijediti na izborima u važnim gradovima kao što su Genova (sjever), Palermo (jug) ili L'Aquila (sredina Italije), iako u nekim izbornim jedinicama nisu izašli zajedno. Tri stranke vladaju u četrnaest regija u zemlji.

Meloni je desničarka u usponu koja je već progutaala druga dva desničara (Salvinija i Berlusconija) i koja ima sve veću ulogu u talijanskom političkom životu, do te mjere da na njega presudno utječe. Meloni je sve bolje plasirana u svim anketama, a u mnogima se već pojavljuje kao prva politička snaga pred vanredne opće izbore.

U ranim je '40-ima, ali izgleda kao da je cijeli život u politici. "Potopimo brodove s migrantima", jedna je od njenih poznatih rečenica. Ona često koristi svoj rimski sirotinjski naglasak kako bi pridobila široke narodne slojeve, koji više ne vjeruju ljevici. Njena stranka danas je politička formacija koja najviše raste u Italiji. Ona je italijanska Marine Le Pen.

Odrasla je u Garbatelli, jednom od najpoznatijih kvartova Rima, u to vrijeme jednom od najjačih uporišta ljevice glavnog grada. Imala je teško djetinjstvo, njen otac Francesco otišao je s drugom ženom živjeti na Kanarske otoke, ostavljajući njezinu majku Annu i njezinu sestru same u Rimu. Njezin otac, kojeg definira kao "komunistu", umro je prije nekoliko godina, ali nije otišla na sprovod. "Za mene je to bilo kao da je umro stranac", izjavila je tada.

Radila je kao konobarica u noćnom klubu i kao dadilja djece. S 15 godina i na određeni način "protiv oca" prvi je put ušla u politiku registrirajući se u sjedištu Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), stranke ekstremne postfašističke talijanske desnice, kasnije poznate kao Nacionalni savez. Sa 18 godina osnovala je studentski pokret Gli Antenati, a 2006. godine, kada je imala 29 godina, stigla je do talijanskog parlamenta.

Godine 2008. ponovo ulazi u Donji dom kao parlamentarka i bit će imenovana ministricom. Sa 31 godinom bit će najmlađa članica vlade u historiji republikanske Italije. Nakon što je 2011. Berlusconi podnio ostavku suočen s pritiskom iz Evrope, 2012. je osnovala je svoju sadašnju stranku Braća Italije. Ona se 2016. kandidirala za gradonačelnicu Rima dok je bila trudna, ali dobila je samo 20% glasova. Ali 2018. uspjela je pet puta umnožiti brok zastupnika Braće Italije širom zemlje nakon zadnjih općih izbora prije godinu i po dana.

Iako oštro brani "tradicionalnu porodicu" i "kršćanstvo", nije u braku sa svojim partnerom, novinarom Andreom Giambrunom, koji je diskretno prati na svim njenim skupovima, a koji je, prema pisanju nekoliko talijanskih medija, poznat po reformatorskim idejama i svom  protivljenju Melonijevoj. "Ja sam za dopuštanje svih vrsta droga, čak i onih teških", neka su od Giambrunovih mišljenja koje je nedavno prikupila La Repubblica: "Ispraznio bih sva sirotišta i dao svu djecu i heteroseksualnim i homoseksualnim parovima".

Talijanska desnica sve više jača a Braća Italije je najviše rasla posljednjih sedmica i ima podršku osam posto glasača. To joj je omogućilo da nadmaši stranku bivšeg šefa talijanske vlade Silvija Berlusconija, koja prema anketama objavljenim posljednjih dana ostaje stabilna na sedam posto. Sa Ligom koja je blizu 33 posto podrške, blok desnog centra bi zajedno imao 48 posto, čime bi osigurao stabilnu većinu pred izbore zakazane za 25. septembar.