Nakon Bidenovog katastrofalnog nastupa u TV-debati sve je više onih koji su nezadovoljni činjenicom da je baš on demokratski predsjednički kandidat. On se, s druge strane, grčevito bori da spasi vlastiti ugled i poziciju, ali i kandidaturu i to tako što prkosi svima oko sebe.

Ipak, u užem krugu saradnika priznao je da su sljedeći dani kritični i da će od njih zavisiti da li će spasiti svoju kandidaturu.

Aktuelni američki predsjednik okupit će članove porodice u Bijeloj kući i tom prilikom razmotriti svoje dalje poteze. Kaže da mu je potreban jedan miran dan.

Kako su u srijedu eksplodirale spekulacije da možda razmišlja o povlačenju iz utrke, Biden je nedvosmisleno izjavio da je u njoj da pobijedi. Zatim se susreo s 20 demokratskih guvernera u Bijeloj kući kako bi pokušao dokazati da ima energiju i oštroumnost da pobijedi i vodi zemlju još četiri godine.

U petak (danas) dat će intervju za ABC News, koji će za njega predstavljati možda još veći izazov nego je to bila debata na CNN-u.  

"Ja sam u utrci. Ja sam kandidat Demokratske stranke. Niko me ne tjera. Ostajem”, izjavio je Biden prestrašenom osoblju kampanje u telefonskom pozivu u srijedu.

Ali sve je manje prostora za špekulacije, a spinovanja i uvjeravanja koja njegov tim nudi javnosti sve su manje uvjerljiva.

Predsjednika koji je slab, zbunjen i nestabilan vidjelo je 50 miliona gledalaca prošle sedmice. Loš utisak koji je Biden ostavio ništa ne može izbrisati. Većina glasača sumnja da je aktuelni predsjednik dovoljno sposoban da odsluži novi mandat, koji će završiti kada bude imao 86. godina.

Aktuelni fokus Demokratske stranke nije više na ozbiljnoj prijetnji demokratiji i političkim slobodama, koju predstavlja Donald Trump, nego na Bidenovoj kampanji, koja se raspada. Prvo ih napuštaju donatori, a onda i izabrani zvaničnici.

Stvari su loše počele za Bajdena u srijedu, a onda su se pogoršale.

Zastupnik Raúl Grijalva iz Arizone rekao je za New York Times da bi podržao Bidena ako bi on bio kandidat, ali da je "ovo prilika da se kandidat potraži negdje drugdje". Dodao je: „Ono što treba da uradi je da preuzme odgovornost – a dio te odgovornosti je da izađe iz ove trke.” Iako je malo drugih poslanika bilo tako iskreno, mnogo ih je onih koji dijele stavove Grijalve i zastupnika iz Teksasa Lloyda Doggetta, koji su se oglasili u utorak.

Nove ankete pokazale su vrlo loše rezulatate. Istraživanje New York Timesa/Siena Collegea pokazalo je da Trump sada vodi sa 49% prema 43%, što je za tri procenta veća razlika u odnosu na ankete prije debate. U anketi CNN-a, bivši predsjednik vodi sa pet bodova (49% prema 44%).

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre ponudila je „objašnjenje“ Bidenovog lošeg nastupa. „Ono što želim da kažem je da je u pitanju jet lag, a također i hladnoća, zar ne?“ rekla je. “To su dvije stvari i to se dogodilo, a čuli ste to u njegovom glasu kada je vodio debatu.”

Bajden je pokrenuo krug poziva ključnim demokratskim moćnicima, uključujući lidera većine u Senatu Chucka Schumera, vođu manjine u Predstavničkog doma Hakeema Jeffriesa, bivšu predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Također je snimio dva radiointervjua koji će se emitirati u četvrtak u swing državama Wisconsin i Pennsylvania.

Wes Moore, demokratska zvijezda u usponu, rekao je novinarima: „Uvijek vjerujemo da kada nekoga voliš, da mu kažeš istinu. I mislim da smo došli i bili smo iskreni u vezi povratnih informacija koje smo dobijali. Bili smo iskreni prema zabrinutostima koje čujemo od ljudi.”

Još jedan guverner — i potencijalni alternativni kandidat — Gavin Newsom iz Californije, rekao je u izjavi za CNN da je Biden svima njima davao podršku i da je sada vrijeme da oni podrže njega.

Ipak, neki od najviših demokrata u Predstavničkom domu rekli su da je vrijeme da se predsjednik povuče, u razgovoru s najvišim stranačkim rukovodstvom u Domu, izvijestila je Annie Grayer sa CNN-a. Ali neki članovi su također bili zabrinuti zbog ludila koje bi moglo nastati ako predsjednik ode i ostavi vakuum na predsjedničkoj listi.

Bidenovo čvrsto obećanje da će ostati u utrci izgledalo je kao odgovor na izvještavanje New York Timesa i CNN-a. Predsjednik razumije da su naredni dani kritični i da bi mogli okončati njegovu kampanju. Ali svaki znak Bidenovog kolebanja mogao bi biti poguban za kampanje na terenu u prelomnim državama.

Borba za nominaciju nakon Bidenovog eventualnog odustajanja mogla bi podijeliti stranku, pa zbog toga se najviši demokratski zvaničnici ne usuđuju nagovarati Bidena da odustane.

Kako god, pred njim je veoma teška odluka, koju bismo uskoro mogli saznati.

(CNN)