U pauzama napuhivanja gumenog flaminga za plažu, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, uzeo je daha pa se javio portalu Avaza kako bi pojasnio da on, po običaju, nije ni za što kriv. Pa je tako za paradiranje pripadnika Vojske Srbije (šta je kadet nego pripadnik) po Prijedoru optužio, normalno, SDA, Željka Komšića. I sve druge koji su mu, onako u roamingu, nabrzinu pali na pamet.

Konaković se uživio u paćenićku ulogu mini-Vučića. Red negiranja (nisam ja, ja sam samo proslijedio faks), red optužbi (a šta su radili oni prije nas, iako je on već godinama oni prije nas) pa red žalopojki (Vučić im je, pardon, Konaković im je za sve kriv).

Neko ko zna svoj posao i brine za svoj obraz bi, kada bi dobio dopis iz Srbije u kojem mu se najavljuje dolazak nekakve vojske u državu u kojoj je ministar, tražio da se istraži ko dolazi, kada i zašto, tražio bi da se obave sigurnosne provjere, konsultirao bi ministra odbrane pa onda odgovorio ambasadi susjedne države.

No, Konaković je, naravno, uvjeren da samo on sve zna najbolje pa je, u stilu birvaktile Jukinog Kruške, proslijedio dopis Graničnoj policiji i zaboravio odmah da iko uopće i dolazi. Kao što je zaboravio i na helikopter u Trebinju i paradiranje po Bratuncu.

„Ove pusti. Dino“, vjerovatno je parafirao ministar sa Soukbunara i otišao puhati flaminga. Jer Ministar ima 15 godina i 424 dana staža u Armiji RBiH pa valjda on zna jesu li kadeti opasnost ili nisu.   

Pravi Vučić je samo to čekao pa je kadete presvukao u vojnike čim su prešli granicu i po prvi je put (agresorska) vojska nakon tri decenije marširala po Bosni. Dok se Dino kupa.

No, Konaković to ne shvata. On se javio Avazu da sa sebe pokuša skinuti krivicu, jer je poznato da je on "čovjek koji nije", ali je u tom poliranju savjesti izrekao nešto zanimljivo. Prvi je put, naime, zabilježeno da je Konaković za nešto optužio i HDZ, odnosno, kadrove Dragana Čovića u državnoj službi.  

“Kaže da ovdje dolazimo do drugog problema, a to je Granična policija, koja je, prema njegovim riječima, jedna od najdevastiranijih policijskih agencija, za šta je "kriva prethodna vlast", stoji u tom članku. Kada je Granična policija u pitanju, prethodna vlast je zapravo jedina stranka u BiH koja je uvijek vlast a to je HDZ BiH. Oni godinama suvereno drže pod kontrolom Graničnu policiju, njihov je dugodišniji direktor bio Zoran Galić, njihov je i aktuelni direktor Mirko Kuprešaković.

Granična policija je pod punom kontrolom HDZ-a BiH jer njome upravlja direktor koji apsolutno iznad sebe nema nikakav autoritet. Oni su zaseban entitet u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, imaju operativnu samostalnost i sve što im je obaveza jeste podnijeti s vremena na vrijeme izvještaj Vijeću ministaru. I to je sve.  

Biće, stoga, zanimljivo vidjeti hoće li se stožernik naljutiti na ove prozivke i kako će zapravo reagirati na optužbe da njegov direktor nije kadrovski popunio Graničnu policiju. Pa sad zbog toga ministar vanjskih poslova nema pojma kome je, zapravo, proslijedio mail iz ambasade Srbije.