U Srebreniku je otvoren spomen-park "Cvijet Srebrenice“ i postavljena ploče s tekstom Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Na inicijativu vijećnice Grada Srebrenik Alme Musić Omerović realizovan je taj projekat u znak sjećanja na nevine ubijene žrtve genocida u Srebrenici. Ona je rekla da je ovo veoma značajno za historiju i poručila da nikad ne smijemo zaboraviti genocid.

- Svi trebamo da se poklonimo žrtvama genocida Srebrenice i odamo počast. Osjećam se veoma ponosno, emocije su neopisive i suosjećamo se sa gradom u kojem je počinjen genocid. Naša poruka je da se nikad i nikome ne desi Srebrenica - izjavila je za Fenu  Omerović.

Gradonačelnik Grada Srebrenik Adnan Bjelić rekao je da je  "Cvijet Srebrenice" opomena da se Srebrenica nikad i nikome ne ponovi.

- Veoma je važno da se Srebrenica spominje i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine kao i u svijetu. Nadam se da će usvojena Rezolucija o Srebrenici doprinijeti da se o genocidu priča u svijetu kako bi se sačuvala kultura sjećanja na genocid - izjavio je za Fenu Bjelić.

Ploču sa tekstom o Rezoluciji o Srebrenici otkrili su nena Fata Orlović i gradonačelnik Grada Srebrenik Adnan Bjelić.

- Zahvalna sam ovom gradu i svim ljudima za ovaj projekat - kazala je za Fenu Orlović.