Hamdija Fejzić prvi je iz reda Bošnjaka objavio svoju kandidaturu za načelnika Srebrenice na Lokalnim izborima 2024. godine. Iako su pregovori probosanskih stranaka vođeni nekoliko mjeseci, dogovor o zajedničkom kandidatu još nije postignut i sada se postavlja pitanje čiju će podršku imati Hamdija Fejzić, koji je objavio da nastupa kao nezavisni kandidat.

Pored Fejzića, aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić vjerovatno će biti nezavisni kandidat jer je Općinski odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Srebrenica odlučio da njihov kandidat bude Miloš Vučić. Također, nezavisni kandidat za načelnika, kako sada stvari stoje, bit će i Aleksandar Simić.

- Idem kao nezavisni kandidat, a očekujem da me podrže probosanske stranke. Mogu reći da imam podršku nevladinih organizacija, udruženja koja okupljaju Srebreničane te uglednih ljudi među Bošnjacima koji ovdje žive - kaže Fejzić.

Podsjećamo, Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Srebrenica još prije dva mjeseca objavio je da podržava Fejzićevu kandidaturu, iako ona tada nije bila zvanična. Pored SDA, u razgovorima o zajedničkom kandidatu za načelnika, učestvovali su i predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naroda i pravde (NiP).

Fejzić ističe da je odabrao da bude nezavisni kandidat da bi sačuvao jedinstvo bošnjačkog naroda u Srebrenici i izbjegao identifikaciju sa samo jednom političkom strankom.

- Ostaje da vidimo kako probosanske stranke na lokalnom nivou razmišljaju i u kom pravcu će ići - zaključio je Fejzić.
Podsjećamo, Hamdija Fejzić ranije je obavljao funkciju zamjenika načelnika Općine Srebrenica, a smijenjen je u novembru prošle godine, zahvaljujući glasovima 12 srpskih odbornika u Skupštini općine Srebrenica, piše Faktor.